More
  StartKryptowährung NewsListă Criptomonede - Top Criptomonede 2022 | criptomonede.net

  Listă Criptomonede – Top Criptomonede 2022 | criptomonede.net

  Video Listă Criptomonede – Top Criptomonede 2022 | criptomonede.net

  Listă | Ce este o criptomonedă | Avantaje & dezavantaje | Caracteristici | Legal

  Cumpără criptomonede »Advertisement

  Table of Contents

  Lista celor mai populare 10 criptomonede în 2022

  Despre Bitcoin (BTC) Despre Ethereum (ETH) Despre Cardano (ADA) Despre Binance Coin (BNB) Despre Polkadot (DOT) Despre Solana (SOL) Despre XRP (XRP) Despre Chainlink (LINK) Despre Polygon (MATIC) Despre Avalanche (AVAX) De unde cumperi criptomonede?

  TOP 100 CRIPTOMONEDE 2022 (by Market Cap.)

  Top 100 criptomonede în care merită să învestești

  1. Bitcoin [BTC]

  Bitcoin este o criptomonedă creată în anul 2009 de către o persoană necunoscută ce folosește aliasul Satoshi Nakamoto. Tranzacțiile de Bitcoin se fac fără intermediari – adică fără bănci! Bitcoin este și în prezent cea mai populară criptomonedă.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BTC →

  Deși în prezent este utilizat pentru achiziția unei game foarte variate de bunuri și servicii, Bitcoin este folosit cel mai intens de către cei care își doresc să se îmbogățească prin tranzacționarea criptomonedei.

  Prețul bitcoin a crescut la aproximativ 20.000 USD în 2017, iar după o perioadă de corecție a atins un nou record în martie 2021, depășind pragul de 60.000 USD pentru o singură criptomonedă.

  Criptomoneda Bitcoin pot fi utilizată inclusiv pentru a cumpăra bunuri și servicii în mod anonim. În plus, plățile internaționale sunt foarte ușoare și ieftine, deoarece bitcoinii nu sunt legați de nicio țară și nu sunt supuși reglementărilor.

  Unii oameni cumpără Bitcoin ca investiție, sperând că valoarea acestuia va crește în timp, însă cei mai mulți dintre utilizatori folosesc această criptomonedă pentru a-și mări investiția inițială prin tranzacționare.

  Platformele de tranzacționare, cunoscute sub numele de „exchange-uri”, permit oamenilor să cumpere sau să vândă Bitcoin folosind diferite criptomonede sau chiar monede tradiționale cum ar fi USD sau EUR.

  Informații utile despre Bitcoin (BTC)

  • Ce este BTC

  2. Ethereum [ETH]

  Ethereum este o tehnologie administrată 100% de către comunitatea de utilizatori care deține criptomoneda, eterul (ETH) și miile de aplicații descentralizate. Ethereum este accesibil tuturor, tot ceea ce ai nevoie pentru a participa fiind un portofel de criptomonede.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ETH →

  Ethereum este o tehnologie care îți permite să trimiți criptomonede oricui, pentru o taxă foarte mică. De asemenea, ETH se află în spatele a mii de aplicații pe care toată lumea le poate folosi și pe care nimeni nu le poate elimina.

  Criptomoneda Ethereum se bazează pe inovația Bitcoin, cu unele diferențe.

  Ambele îți permit să utilizezi bani digitali fără ajutorul unui procesator de plăți sau a unei bănci. Dar Ethereum este programabil, deci îl poți utiliza și pentru o mulțime de active digitale – chiar și pentru Bitcoin!

  Acest lucru înseamnă că Ethereum este mai mult decât o criptomonedă folosită pentru a trimite bani sau a achiziționa bunuri. Este o piață de servicii financiare, jocuri și aplicații care nu îți pot fura niciodată datele personale și nu te pot cenzura în vreun fel.

  Lansat în 2015, Ethereum este o platformă software descentralizată, bazată pe blockchain, open source, utilizată pentru propria sa criptomonedă, eterul.

  Ethereum permite ca SmartContracts și aplicații distribuite (ĐApps) să fie construite și rulate fără nicio perioadă de nefuncționare, fraudă, control sau interferență de la o terță parte.

  Informații utile despre Ethereum (ETH)

  • Ce este ETH

  3. Binance Coin [BNB]

  Binance Coin (BNB) este o criptomonedă care poate fi utilizată pentru tranzacționarea și plata taxelor pe bursa de criptomonede Binance. Binance a devenit, începând cu luna ianuarie 2018, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, cu peste 1,4 milioane de tranzacții pe secundă.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BNB →

  Utilizatorii Binance Coin primesc o reducere la comisioanele de tranzacționare pe platforma Binance iar BNB poate fi, de asemenea, schimbat sau tranzacționat cu alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin, Ethereum, Litecoin sau altele.

  Binance Coin a fost creată în iulie 2017 și a fost activă inițial pe blockchain-ul ethereum cu simbolul ERC-20, înainte de a deveni moneda nativă a propriului blockchain al celor de la Binance, Binance Chain.

  La fel ca alte criptomonede aflate în trend, Binance Coin oferă o serie de facilități și utilizări care depășesc simpla tranzacționare pe Binance, cum ar fi reducerea taxelor de tranzacționare, plata facturilor cu cardul de credit pe Crypto.com, rezervarea de camere de hotel sau zboruri pe mai multe site-uri web etc.

  Binance Coin poate fi utilizată pe mai multe platforme ce permit investiția în acțiuni, ETF-uri și alte active iar mai mulți comercianți permit utilizarea BNB ca mijloc de plată pentru clienți, oferind mai multă flexibilitate în metodele de plată.

  Informații utile despre Binance Coin (BNB)

  • Ce este BNB

  4. Cardano [ADA]

  Cardano este o platformă blockchain de tipul proof-of-stake ce combină tehnologii de pionierat pentru a oferi securitate și durabilitate de neegalat aplicațiilor și sistemelor descentralizate. Cardano este considerată de mulți un foarte bun înlocuitor pentru Ethereum.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ADA →

  Fundația nonprofit din spatele proiectului Cardano reunește o rețea de academicieni și oameni de știință din diverse universități, inclusiv Universitatea din Edinburgh și Tokyo Institute of Technology, revizuind în cele mai mici detalii toate protocoalele ce urmează a fi lansate.

  Cardano este o platformă smart-contract (contract inteligent), din a treia generație, care a dovedit deja că poate să elimine problemele de scalare ale Bitcoinului, o monedă de primă generație dar și cele ale Ethereum, care aparține celei de-a doua generații.

  Platforma Cardano este formată din două straturi. Stratul de decontare Cardano (CSL) este utilizat pentru decontarea tranzacțiilor care utilizează ADA, criptomoneda Cardano.

  Control Layer, care este în curs de dezvoltare, va fi utilizat pentru contracte inteligente. Structura ierarhică a Cardano permite acestuia să fie utilizat atât ca mijloc de schimb cât și pentru a genera contracte inteligente. În plus, platforma urmărește să fie interoperabilă cu ecosistemul financiar principal.

  Inima platformei Cardano este reprezentată de Ouroboros, un algoritm care folosește protocolul Proof of Stake pentru a mina criptomonede. Protocolul este optimizat pentru a reduce consumul de energie dar și timpul necesar pentru crearea de noi criptomonede.

  Cardano permite atât tranzacționarea în criptomoneda sa nativă, ADA, cât și dezvoltarea de aplicații sigure și scalabile alimentate de aceasta.

  Informații utile despre Cardano (ADA)

  • Ce este ADA

  5. Tether [USDT]

  Tether este cea mai mare și mai populară criptomonedă stabilă (stablecoin), care joacă un rol foarte important în lumea financiară criptografică. Comparând Tether cu cele mai importante criptomonede după capitalizarea de piață, acesta se remarcă în mai multe moduri.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda USDT →

  Spre deosebire de celelalte active criptografice relativ volatile, care ocupă poziții de top după capitalizarea se piață, Tether (USDT) este o monedă stabilă. Aceasta înseamnă că prețul său fluctuează foarte puțin, sau chiar deloc, în comparație cu alte criptomonede.

  Asociat al platformei Bitfinex, una dintre cele mai mari exchange-uri de criptomonede din industrie, Tether nu este o criptomonedă nativă legată de un ecosistem blockchain, ci una dintre cele mai tranzacționate monede pe piețele criptografice în funcție de volum, care joacă un rol important ca pereche de tranzacționare împotriva Bitcoin și alte active crypto de top.

  Deși nu este neapărat o investiție atractivă precum Bitcoin sau Ether, datorită valorii sale fixe, criptomoneda Tether este un instrument popular folosit pentru a accesa piețele criptografice – și uneori un indicator puternic al viitoarelor mișcări ale pieței.

  Popularitatea uriașă a Tether ca pereche de tranzacționare pentru Bitcoin (în unele cazuri reprezentând până la 80% din tranzacționarea Bitcoin) a dat naștere și acuzațiilor că USDT ar fi fost folosit pentru a manipula prețurile criptografice. Cu toate acestea, studii mai recente ridică îndoieli asupra acestor acuzații.

  Criptomoneda Tether [USDT] este de asemenea cel mai bun refugiu pentru orice trader, în special pentru cei care tranzacționează zilnic, USDT-ul fiind criptomoneda ideală pentru a securiza profitul obținut în urma activității de trading și a evita pierderile cauzate de scăderea rapidă a prețului unei criptomonede.

  Informații utile despre Tether (USDT)

  • Ce este USDT

  6. Polkadot [DOT]

  Polkadot este un software care încearcă să creeze o rețea globală de computere pentru a opera un blockchain pe care utilizatorii să își poată lansa și opera propriile blockchain-uri. Este denumită în mod obișnuit o rețea cu mai multe lanțuri (multi-chain network), deoarece se poate alătura oricărei rețele, spre deosebire de rețele precum Bitcoin, care funcționează pe cont propriu.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda DOT →

  Scopul final al Polkadot este de a acționa ca un cadru pentru toate blockchain-urile, ceva similar cu modul în care HTML permite site-urilor, browserelor și serverelor să interacționeze între ele.

  Ideea de bază este ca rețeaua Polkadot să se ocupe de procesele costisitoare de minare și exploatare a criptomonedelor (inclusiv validarea tranzacțiilor și protocoalelor de securitate) și să permită dezvoltatorilor să se concentreze pe crearea de aplicații descentralizate și funcționalități smart-contract.

  Blockchain-urile conectate la Polkadot își pot folosi propriul mecanism PoS, pot decide când și cum să își actualizeze codul și să ruleze aplicațiile descentralizate sau propriile jetoane (tokens).

  Criptomoneda DOT este tokenul nativ al rețelei Polkadot și îndeplinește o serie de roluri esențiale în sistem. Poate servi de asemenea și ca sistem de plată electronică, iar în prezent este una dintre cele mai tranzacționate criptomonede pe cele mai importante exchange-uri.

  Informații utile despre Polkadot (DOT)

  • Ce este DOT

  7. XRP [XRP]

  XRP este o criptomonedă emisă și administrată parțial de Ripple Inc., o companie ce oferă soluții de plată și care gestionează, de asemenea, rețeaua de plăți transfrontalieră RippleNet. XRP este în prezent una dintre cele mai tranzacționate criptomonede.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda XRP →

  Spre deosebire de Bitcoin sau Ethereum, Ripple nu se referă la o rețea blockchain cu un activ criptomonedă nativ iar criptomonele XRP nu pot fi minate. Din totalul de 100.000.000.000 criptomonede XRP, peste 45 miliarde sunt în prezent în circulație.

  Designul XRP sacrifică descentralizarea pentru viteză. Deoarece Ripple a eliminat mecanismul proof-of-work al Bitcoin, rețeaua este, fără îndoială, mai puțin sigură, dar poate, de asemenea, să proceseze tranzacțiile mai repede decât Bitcoin, deoarece lista de noduri unice a validatorilor este atât de centralizată încât poate conveni rapid asupra consensului.

  XRP poate facilita tranzacțiile mult mai rapid în principal pentru că în procesul de tranzacție nu este implicat mineritul. În loc ca minerii să concureze pentru recompense de blocuri și să ordoneze tranzacții în contabilitate în timpul acestui proces, validatorii verifică tranzacțiile fără promisiune de recompensă.

  Validatorii sunt verificați și beneficiază de încrederea Ripple, iar această încredere este necesară pentru proiectarea XRP astfel încât să se prevină cheltuielile duble. Acest model de încredere nu este diferit de modul în care funcționează astăzi cardurile de credit sau alte rețele de plată digitale.

  Informații utile despre XRP (XRP)

  • Ce este XRP

  8. Uniswap [UNI]

  Uniswap este cel mai mare exchange de criptomonede descentralizat care rulează pe blockchain-ul Ethereum, iar UNI este criptomoneda din spatele proiectului, emisă în scopul protejării investitorilor.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda UNI →

  Marea majoritate a tranzacționării criptografice are loc pe burse centralizate, cum ar fi Binance sau Coinbase. Aceste platforme se remarcă prin aceea că sut guvernate de o singură autoritate (compania care operează exchange-ul), solicită utilizatorilor să plaseze fonduri sub controlul lor și utilizează un sistem tradițional de ordine de cumpărare și vânzare pentru a facilita tranzacționarea.

  Principala problemă cu acest tip de sistem este lichiditatea, care în acest context se referă la profunzimea și numărul de comenzi care se află în registrul de ordine la un moment dat. Dacă există lichidități reduse, înseamnă că este posibil ca utilizatorii să nu poată să-și îndeplinească ordinele de cumpărare sau de vânzare.

  Uniswap este o platformă de schimb de criptomonede diferită, complet descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este deținută și nici operată de o singură entitate. De asemenea, folosește un tip relativ nou de model de tranzacționare, numit protocol automat de lichiditate.

  Platforma Uniswap a fost construită în 2018 pe blockchain-ul Ethereum, al doilea cel mai mare proiect de criptomonedă din lume după capitalizarea de piață, ceea ce o face compatibilă cu toate jetoanele și infrastructura ERC-20, cum ar fi serviciile de portofel precum MetaMask sau MyEtherWallet.

  Deținătorii de criptomonede UNI au dreptul de a vota cu privire la noile evoluții și modificări ale platformei, pot participa la decizii cheie, cum ar fi utilizarea trezoreriei Uniswap sau actualizări viitoare, putând de asemenea tranzacționa tokenul UNI pe aproape orice platformă de tranzacționare.

  Informații utile despre Uniswap (UNI)

  • Ce este UNI

  9. Litecoin [LTC]

  Litecoin (LTC) este o criptomonedă peer-to-peer care a fost înființată de Charlie Lee (fost angajat Google) în 2011. Criptomoneda LTC se aseamănă cu Bitcoin în multe privințe și se bazează pe codul sursă original al Bitcoin.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda LTC →

  Litecoin a fost conceput pentru a fi utilizat pentru tranzacții mai ieftine și pentru a fi mai eficient în utilizarea de zi cu zi. În comparație, Bitcoin a fost gândit mai mult ca o criptomonedă pentru investițiile pe termen lung.

  Numărul de criptomonede Litecoin aflate în circulație este cu mult mai mare decât totalul criptomonedelor Bitcoin, iar procesul de exploatare este cu mult mai optimizat. Aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt mai rapide și mai ieftine, deși, în general, sunt mai mici.

  La fel ca Bitcoinul, Litecoin este o formă de bani digitali. Folosind tehnologia blockchain, Litecoin poate fi utilizat pentru a transfera fonduri direct între persoane fizice sau companii. Blockchain-ul facilitează înregistrarea unui registru public al tuturor tranzacțiilor și permite monedei să opereze un sistem de plăți descentralizat, fără control guvernamental.

  Litecoin implică crearea și transferul de monede digitale printr-un protocol criptografic open source. În timp ce criptomoneda Litecoin necesită o tehnologie mai sofisticată în comparație cu Bitcoin, blocurile sunt de fapt generate de până la patru ori mai repede.

  Litecoin procesează tranzacțiile financiare mult mai rapid și poate prelucra, de asemenea, un număr mai mare dintre acestea în aceeași perioadă de timp. Deși Litecoin are o capitalizare de piață mult mai mică față de Bitcoin, este una dintre cele mai tranzacționate criptomonede.

  Informații utile despre Litecoin (LTC)

  • Ce este LTC

  10. Chainlink [LINK]

  Chainlink este o rețea descentralizată Oracle care face legătura între datele din lumea reală și contractele inteligente de pe blockchain. Contractele inteligente sunt acorduri pre-specificate pe blockchain care evaluează informațiile și se execută automat atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. Criptomonedele LINK (tokens) sunt simbolul activului digital utilizat pentru plata serviciilor în rețea.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda LINK →

  De când a apărut pe scena criptomonedelor, Chainlink a făcut valuri pe piețele criptografice, atrăgând atenția companiilor DeFi, a investitorilor cripto, a blockchain-urilor și a marilor jucători tehnologici și financiari, cum ar fi Google și SWIFT.

  Tehnologia Chainlink susține că rezolvă una dintre cele mai mari provocări pentru implementarea practică a contractelor inteligente – conectarea blockchain-urilor la date din lumea reală – cum ar fi fluxurile de prețuri sau confirmările de livrare – prin așa-numita conectivitate blockchain oracle. Dacă Chainlink este capabil să facă acest lucru, atunci piața aplicațiilor descentralizate (dApps) poate crește foarte mult.

  Oracolele Chainlink pot fi utilizate de contractele inteligente în diverse scopuri, de la valori mobiliare digitale până la lanțul de aprovizionare și gestionarea activelor. Utilizarea lor principală se face în scopul furnizării de date fiabile din surse on-chain și off-chain către piața dApp-urilor aflată într-o dezvoltare rapidă.

  Astfel de date pot include fluxuri de prețuri de piață, date financiare, date de pe dispozitivele IoT etc. Chainlink urmărește, de asemenea, să faciliteze conexiunea între blockchain-uri și sisteme de plăți, cum ar fi SWIFT sau PayPal.

  Informații utile despre Chainlink (LINK)

  • Ce este LINK

  11. Bitcoin Cash [BCH]

  La 1 august 2017, dezvoltatorii Bitcoin-ABC au inițiat un hard fork al blockchain-ului Bitcoin pentru a crește dimensiunea blocului. Acest nou lanț are dimensiunea blocurilor de 8 MB și se numește Bitcoin Cash.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BCH →

  Hard fork-ul a fost executat fără probleme, iar actualizarea Bitcoin Cash a făcut ca Bitcoin să poată fi utilizat din nou ca numerar. Taxele de tranzacție sunt mai mici, timpul de tranzacție este rapid și, cel mai important, comunitatea Bitcoin Cash este unită în jurul viziunii originale a Bitcoin ca numerar pentru întreaga lume.

  Este Bitcoin Cash același lucru cu Bitcoin? Până în prezent, majoritatea canalelor mass-media și a platformelor de tranzacționare se referă la Bitcoin (BTC) în cadrul tuturor canalelor majore de discuții pe marginea criptomonedei Bitcoin. Dar, un lucru este clar, spiritul original, entuziasmul și ideea revoluționară a numerarului digital pentru oricine se concentrează în jurul Bitcoin Cash (BCH).

  Bitcoin Cash se bazează pe mai multe echipe independente de dezvoltatori care asigură implementări de software dintre cele mai diverse. Există deja o serie de inovații și upgrade-uri grozave care transformă Bitcoin Cash într-una dintre cele mai populare criptomonede din lume. Dezvoltarea descentralizată menține, de asemenea, Bitcoin Cash rezistent la atacurile politice și sociale asupra dezvoltării protocolului.

  De la începutul anului 2017, dezvoltatorii Bitcoin Cash au actualizat deja dimensiunea blocurilor la 32 MB. Există multe proiecte noi și interesante care utilizează rețeaua Bitcoin Cash. Cu dezvoltatori talentați și o viziune clară a ceea ce ar trebui să fie Bitcoin, viitorul sună foarte bine pentru Bitcoin Cash.

  Informații utile despre Bitcoin Cash (BCH)

  • Ce este BCH

  12. USD Coin [USDC]

  USD Coin (USDC) este o criptomonedă stabilă legată de dolarul SUA (1 USDC = 1 USD) ce rulează pe blockchain-urile Ethereum și Algorand. USDC a fost lansată pe 26 septembrie 2018, în urma colaborării dintre Circle și Coinbase. USD Coin este o alternativă la alte criptomonede susținute de USD, cum ar fi Tether (USDT), TrueUSD (TUSD) sau Binance USD (BUSD).

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda USDC →

  Pe scurt, USD Coin este un serviciu de tokenizare a dolarului SUA și facilitare a utilizării acestuia pe internet și în cadrul blockchain-urilor publice. În plus, criptomonedele USDC (tokenii) pot fi schimbate înapoi în USD în orice moment. Executarea emiterii și valorificării de criptomonede USDC este asigurată prin contractul inteligent ERC-20.

  Aducerea dolarilor SUA pe blockchain prin USDC permite oricui să îi transfere oriunde în lume în câteva minute și aduce stabilitatea atât de necesară criptomonedelor. De asemenea, deschide noi oportunități pentru tranzacționare, împrumuturi, acoperirea riscurilor și multe altele.

  USD Coin este dezvoltat de consorțiul Center, un parteneriat între Circle și Coinbase. Tehnologia și cadrul de guvernare sunt dezvoltate de Center, în timp ce Circle și Coinbase sunt primii emitenți comerciali de USDC.

  Circle a fost fondat în 2013 de antreprenorii Jeremy Allaire și Sean Neville, fiind un serviciu de transfer de bani oficial, adică o companie de servicii monetare din SUA care trebuie să respecte legile și reglementările federale. În consecință, toate criptomonedele USDC sunt reglementate, transparente și verificabile. În plus, Circle este cunoscut drept un startup criptografic susținut de Goldman Sachs.

  Informații utile despre USD Coin (USDC)

  • Ce este USDC

  13. Stellar [XLM]

  Stellar este un protocol de plată open-source, descentralizat, care permite tranzacții rapide, transfrontaliere, între orice pereche de valute. La fel ca alte criptomonede, funcționează utilizând tehnologia blockchain. Activul său nativ, criptomoneda, se numește lumen (XLM). XLM alimentează rețeaua Stellar și toate operațiunile sale, în mod similar cu modul în care eterul (ETH) alimentează rețeaua Ethereum.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda XLM →

  Tranzacțiile care au loc în rețeaua Stellar sunt adăugate la un registru public comun, distribuit, o bază de date accesibilă oricui din întreaga lume. Pentru a ajunge la un consens asupra tranzacțiilor atât de rapid și de precis, Stellar folosește propria sa metodă de consens, unică.

  Metoda consensuală a lui Stellar permite tranzacții rapide și ieftine, toată lumea din rețea ajungând la un acord cu privire la validitatea tranzacției în câteva secunde. Fiecare participant (numit nod) care ajută la adăugarea de tranzacții Stellar la registrul global alege propria sa mini-rețea de alți participanți de încredere cu care este de acord.

  Atâta timp cât aceste mini-rețele se suprapun, rețeaua generală Stellar poate ajunge la un acord cu privire la ce tranzacții sunt valabile și pot fi adăugate la registru foarte repede.

  Stellar este util și valoros, fiind o rețea globală de schimb, capabilă să găzduiască mii de schimburi pe secundă între criptomonede și jetoane. Stellar face schimbul între criptomonede și / sau monede fiat rapid și ieftin, iar criptomoneda XLM este utilizată în special pentru a plăti comisioanele de tranzacție în rețeaua Stellar.

  Informații utile despre Stellar (XLM)

  • Ce este XLM

  14. Terra [LUNA]

  LUNA este tokenul nativ al rețelei Terra, utilizat ca staking pentru a securiza rețeaua, guvernanța și garanția stabilității prețurilor criptomonedelor stabile (stablecoin). LUNA este în esență coloana vertebrală și fundamentul întregii rețele Terra.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda LUNA →

  Scopul principal al LUNA este protejarea rețelei prin securizarea valorii în ecosistemul Terra printr-un mecanism de staking. În același timp, deținătorii criptomonedei LUNA se expun riscului de volatilitate a prețurilor LUNA în sine. Recompensele de participare pentru deținătorii LUNA reprezintă o modalitate de a-i stimula să își asume aceste riscuri și să dețină LUNA pe termen lung.

  Ecosistemul Terra acumulează valoare prin conversia Fiat în LUNA. La rândul său, Luna garantează Terra, deoarece 1 TerraSDR poate fi oricând schimbat cu 1 SDR de Luna. Luna stabilizează Terra, de asemenea, prin rezolvarea diferențelor de preț atunci când acționează pentru a extrage profituri. Acest lucru se datorează faptului că profiturile extrase sunt întotdeauna în Terra și LUNA.

  Cei care investesc în garanții (mineri / deținătorii Luna) investesc pe termen lung în rețea și sunt de acord să absoarbă volatilitatea pe termen scurt în schimbul profitului minier previzibil și al unei creșteri constante.

  Deținătorii de Terra plătesc taxe de tranzacționare către mineri pentru modificările de preț suportate de aceștia. Sistemul continuă să funcționeze atâta timp cât există suficientă valoare în Terra sau Luna pentru a continua impulsul actului de echilibrare.

  Informații utile despre Terra (LUNA)

  • Ce este LUNA

  15. Wrapped Bitcoin [WBTC]

  Wrapped Bitcoin este un concept relativ nou, dar care s-ar putea dovedi important pentru aducerea lichidității la DeFi. Wrapped Bitcoin este o inovație destul de nouă, care aduce efectiv BTC în blockchain-ul Ethereum. Unul dintre principalele cazuri de utilizare pentru WBTC constă în finanțarea descentralizată.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda WBTC →

  Pe scurt, jetoanele împachetate (wrapped tokens) oferă proprietarilor de active digitale libertatea de a explora alte blockchain-uri.

  O mare parte din ecosistemul DeFi (și DApps) se bazează mai degrabă pe rețeaua Ethereum decât pe blockchain-ul Bitcoin. Acest lucru poate fi extrem de frustrant pentru proprietarii BTC, deoarece este aproape imposibil pentru ei să se implice dacă nu își vând activele cripto sau cumpără altele.

  ‍De când WBTC.network a fost lansat în ianuarie 2019, multe protocoale DeFi – inclusiv MakerDAO, Dharma, Compound și rețeaua Kyber – au început să permită debitorilor să utilizeze WBTC ca garanție. Acest lucru poate fi apoi blocat într-un contract inteligent, cu împrumuturile criptografice plătite de obicei folosind stablecoin-ul DAI pe ecosistemul Ethereum.

  ‍Proiectul Wrapped Bitcoin este supravegheat de către WBTC DAO (DAO – Organizația Autonomă Descentralizată)

  În prezent există foarte multe platforme de tranzacționare pentru Wrapped Bitcoin, inclusiv Binance. În unele cazuri, pentru a cumpăra criptomoneda WBTC, poate fi necesar să treci de verificările KYC pentru a-ți confirma identitatea.

  Informații utile despre Wrapped Bitcoin (wBTC)

  • Ce este wBTC

  16. Dogecoin [DOGE]

  Dogecoin, denumită astfel după meme-ul doge, este o criptomonedă similară cu Bitcoin. Doge este o criptomonedă open-source, care permite tranzacții peer-to-peer într-o rețea descentralizată. Dogecoin.com descrie Dogecoin drept „moneda internetului”.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda DOGE →

  Deși a fost creat aparent ca o glumă, blockchain-ul Dogecoin are încă merite lui. Tehnologia sa de bază este derivată din Litecoin, iar caracteristicile notabile ale Dogecoin, care utilizează un algoritm de scrypt, sunt prețul său scăzut și oferta nelimitată.

  Dogecoin s-a comercializat inițial ca o versiune „amuzantă” a Bitcoin, cu un Shibu Inu (câine japonez) ca logo. O astfel de prezentare a Dogecoin s-a potrivit stilului comunității cripto de la începurile fenomenului iar tehnologia sa de criptare și aprovizionarea nelimitată a fost un argument pentru o versiune mai rapidă, mai adaptabilă și mai ușor de utilizat a Bitcoinului.

  Dogecoin s-a născut ca și concept în 2013, fiind lansat în decembrie 2013 de inginerii Jackson Palmer și Billy Markus. Înainte de crearea Dogecoin, cei doi ingineri nu s-ar fi întâlnit niciodată în persoană.

  Există mai multe modalități de a obține Dogecoin, fiind posibilă inclusiv minarea criptomonedei. De asemenea, poți cumpăra și tranzacționa Dogecoin pe bursele crypto care acceptă Dogecoin.

  Există foarte multe exchange-uri care permit cumpărarea și vânzarea Dogecoin. Pe baza volumului de tranzacționare în ultimele 24 de ore, Binance, Huobi și HitBTC au cele mai mari volume de tranzacționare în paritatea Dogecoin / USDT.

  Informații utile despre Dogecoin (DOGE)

  • Ce este DOGE

  17. THETA [THETA]

  Blockchain-ul Theta este o criptomonedă de top și o rețea de livrare video descentralizată. Această platformă inovatoare oferă soluții atât tehnice, cât și economice la problemele cu care se confruntă sectorul de streaming. Ca atare, blockchain-ul Theta a fost conceput pentru a stimula partajarea lățimii de bandă în rețea. Mai exact, utilizatorii au posibilitatea de a câștiga criptomonede Theta contribuind cu lățimea de bandă excesivă și resursele de calcul ale propriilor calculatoare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda THETA →

  Dezvoltatorii Theta încearcă să facă față diferitelor provocări cu care se confruntă astăzi industria de streaming video printr-un nou blockchain inovator, acesta fiind probabil cel mai bun răspuns la o preocupare majoră pentru platformele de streaming de înaltă rezoluție de 4k, 8k și de generație următoare.

  Un alt beneficiu major al rețelei Theta este extensibilitatea și interoperabilitatea sa. Rețeaua acceptă crearea de aplicații verticale descentralizate (Dapp). Aceste aplicații valorifică setul său puternic de instrumente tehnice, primul Dapp lansat pe rețea fiind SLIVER.tv.

  Criptomonedele Theta sunt tokenii de guvernanță ai rețelei Theta. Acestea oferă utilizatorilor o serie de funcționalități. Theta poate fi utilizată pentru stake ca nod Validator sau Guardian, pentru a produce blocuri și pentru a participa la guvernarea protocolului. În prezent există 1.000.000.000 de criptomonede Theta în circulație, aceasta fiind cantitatea totală de criptomonede pe care platforma intenționează să le emită.

  Informații utile despre Theta Network (THETA)

  • Ce este THETA

  18. Crypto.com Coin [CRO]

  Blockchain-ul Crypto.com și criptomoneda sa CRO funcționează ca o soluție de plată bazată pe cripto, însărcinată cu sprijinirea decontărilor valutare intermediare între active și îmbunătățirea interoperabilității între criptomonede și plăți pe bază de fiat.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CRO →

  Crypto.com Chain este un proiect lansat de compania de plăți și criptomonede Crypto.com din Hong Kong (cunoscută și sub numele de „CRO Protocol Labs”). Blockchain-ul Crypto.com are propriul token Crypto.com Chain (CRO), care ar trebui să permită utilizatorilor să efectueze plăți cu criptomonede la cât mai mulți comercianți disponibili la nivel global.

  Crypto.com are drept obiectiv transformarea CRO într-o monedă intermediară, care va permite conversia criptomonedelor către omologii lor fiduciari la un cost mult mai redus.

  Lansată la finele lui 2018, criptomoneda CRO și proiectul Crypto.com Chain au ajuns în top la începutul anului 2019, asta datorită creșterilor fulminante ale prețului criptomonedei, care au propulsat-o atunci pe locul 50 în clasamentul CoinMarketCap.

  Crypto.com Chain este văzută ca platforma „generației următoare”, având misiunea de a reuni comercianții și utilizatorii de criptomonede pe un blockchain public capabil să susțină tranzacții instantanee, eficiente din punct de vedere al costurilor și securizate.

  Criptomonedele CRO sunt utilizate în principal pentru decontarea valutară intermediară între diverse active, toți participanții la Chain-ul care efectuează tranzacții trebuind să utilizeze criptomonede CRO pentru a plăti taxele de tranzacție în blockchain.

  Informații utile despre Crypto.com Coin (CRO)

  • Ce este CRO

  19. VeChain [VET]

  VeChain este o platformă blockchain concepută pentru a îmbunătăți gestionarea lanțului de aprovizionare și procesele de afaceri. Scopul său este de a raționaliza aceste procese și fluxul de informații pentru lanțuri de aprovizionare complexe prin utilizarea tehnologiei de registre distribuite (DLT).

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda VET →

  Platforma Vechain include două criptomonede distincte: VeChain Token (VET) și VeChainThor Energy (VTHO). Primul este utilizat pentru a transfera valoare prin rețeaua VeChain, iar cel din urmă este folosit ca energie sau „gaz” pentru a alimenta tranzacțiile smart-contract.

  VeChain afirmă că obiectivul său este „să construiască o platformă de ecosistem de afaceri distribuită pentru a permite un flux transparent de informații, o colaborare eficientă și transferuri de valoare de mare viteză”.

  Datele lanțului de aprovizionare pentru procesele de afaceri sunt în prezent compartimentate în silozuri între mai multe părți interesate. Acest lucru afectează fluxul de informații, care este din nou împărțit între părțile interesate.

  Platforma VeChain oferă o vizualizare la 360 de grade a informațiilor necesare legate de un produs și procesele sale de afaceri – cum ar fi stocarea, transportul și furnizarea – către părțile interesate autorizate și creează o transparență mai mare pe piață.

  Poți cumpăra și stoca criptomonede VET sau VTHO, precum și alte câteva active criptografice, în portofelul oficial VeChainThor sau poți stoca ori tranzacționa VET pe una dintre platformele de tranzaționare care suportă această criptomonedă.

  Informații utile despre VeChain (VET)

  • Ce este VET

  20. Aave [AAVE]

  Una dintre numeroasele criptomonede emergente DeFi, AAVE este un sistem de creditare descentralizat care permite utilizatorilor să câștige dobânzi pentru activele criptografice, fără intermediari.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda AAVE →

  Rulând pe blockchain-ul Ethereum, AAVE este un sistem de contracte inteligente care permite gestionarea activelor de către o rețea distribuită de computere pe care rulează software-ul. Aceasta înseamnă că utilizatorii AAVE nu trebuie să aibă încredere într-o anumită instituție sau persoană pentru a-și gestiona fondurile.

  În esență, software-ul AAVE permite crearea unor grupuri care permit utilizatorilor să împrumute 17 criptomonede diferite, inclusiv ETH, BAT și MANA.

  La fel ca alte sisteme de creditare descentralizate pe Ethereum, împrumutătorii AAVE trebuie să înregistreze garanții înainte de a putea împrumuta. Mai mult, aceștia pot împrumuta doar până la valoarea garanției pe care o înregistrează.

  Împrumutații primesc fonduri sub forma unui jeton special cunoscut sub numele de token, care este legat de valoarea unui alt activ. Acest token este apoi codificat, astfel încât creditorii să primească dobânzi la depozite

  Un împrumutat poate înregistra garanții în criptomoneda DAI, de exemplu, și poate împrumuta în criptomoneda ETH. Acest lucru permite unui împrumutat să câștige expunere la diferite criptomonede fără a le deține în mod direct.

  AAVE poate introduce, de asemenea, funcții suplimentare, cum ar fi împrumuturile instantanee și alte forme de emitere a datoriilor și creditelor care profită de proprietățile unice de design ale blockchain-urilor.

  Informații utile despre Aave (AAVE)

  • Ce este AAVE

  21. Cosmos [ATOM]

  Atom (ATOM) este criptomoneda aferentă platformei Cosmos, fiind concepută pentru a facilita comunicarea, scalarea și interoperarea între lanțurile independente. Cunoscută și ca „Internetul blockchain-urilor”, Cosmos caută să reunească diferite blockchain-uri într-o singură platformă și să rezolve mai multe probleme cheie care afectează această tehnologie încă de la început: scalabilitate, interoperabilitate, uzabilitate și suveranitate.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ATOM →

  Proiectele lansate în rețeaua Cosmos ar trebui să permită schimbul de criptomonede fără prea multe complicații. Rețeaua este organizată ca o soluție modulară construită pentru utilizarea de blockchain-uri specifice de aplicație, de diferite tipuri. Aceste lanțuri vor fi dezvoltate mai ușor, combinate cu capacitatea de a transfera valoare de la unul la altul fără a afecta suveranitatea lor reciprocă.

  Cosmos se descrie ca un set de instrumente modulare și adaptabile ce stau la dispoziția dezvoltatorilor care se simt pregătiți să înceapă să lucreze la descentralizarea internetului și a infrastructurii financiare aferente.

  Dezvoltatorii Cosmos descriu protocoalele existente Proof-of-Work ca fiind lente, scumpe, dăunătoare mediului și lipsite de potențialul de scalabilitate. De exemplu, în cazul Bitcoin, creșterea numărului de tranzacții a dus la o scădere pronunțată a vitezei, respectiv a performanței întregii platforme.

  De asemenea, în cazul Ethereum, aplicațiile descentralizate construite pe baza acestuia sunt descrise ca fiind limitate de numărul maxim de tranzacții care pot fi procesate într-o secundă, precum și de dApp-urile care trebuie să lupte pentru resurse pe blockchain.

  Criptomonedele ATOM pot fi achiziționate și tranzacționate în prezent pe aproape toate exchange-urile, inclusiv Binance, Coinbase și Kraken.

  Informații utile despre Cosmos (ATOM)

  • Ce este ATOM

  22. Monero [XMR]

  Monero (XMR) este o criptomonedă descentralizată și orientată spre confidențialitate, dedicată protejării anonimatului utilizatorilor săi prin ascunderea informațiilor despre expeditori, destinatari și sumele aferente tranzacțiilor.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda XMR →

  Platforma Monero și criptomoneda XMR au fost concepute cu scopul ca fiecare utilizator să poata controla nivelul de vizibilitate al datelor sale personale online. Criptomoneda XMR a apărut în 2012, odată cu lansarea Bytecoin, o criptomonedă axată pe anonimat, din care Monero a fost lansată ca fork în iulie 2014.

  Ideea proiectului s-a născut din percepția că reputația Bytecoin a avut un real succes după ce publicul a aflat că majoritatea monedelor sale presupuse minabile erau deja existente. În ciuda faptului că rețeaua părinte Bytecoin a fost construită de la zero folosind CryptoNote, viitorii designeri ai Monero au venit cu propriile idei în devoltarea proiectului.

  Monero tratează confidențialitatea și anonimatul ca fiind domenii cheie ce trebuie asigurate pentru criptomonedele ce vor deveni la un moment dat bani autentici. În ochii dezvoltatorilor Monero, trasabilitatea tranzacțiilor rămâne un punct vulnerabil al majorității criptomonedelor, deoarece acest lucru nu le permite să se îndepărteze de standardele bancare tradiționale bazate pe fiat.

  Aceste tranzacții pot fi urmărite cu ușurință de la punctele sale de origine până la destinatar, deoarece majoritatea tranzacțiilor care au loc între utilizatorii rețelei rămân publice. Monero se îndepărtează de acest model, făcând toate tranzacțiile primite la fel de probabile să provină din cât mai multe surse posibile.

  Informații utile despre Monero (XMR)

  • Ce este XMR

  23. Avalanche [AVAX]

  Construită utilizând un protocol de consens revoluționar, Avalanche (AVAX) – prescurtată anterior AVA – este prima platformă de contracte inteligente care confirmă tranzacțiile în mai puțin de o secundă, acceptă întregul set de instrumente de dezvoltare Ethereum și permite milioanelor de validatori independenți să participe ca producători de blocuri complete.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda AVAX →

  Avalanche se mândrește cu unul dintre cele mai democratice planuri de distribuție a token-urilor din industra crypto, cu mai puțin de 14% din token-urile mainnet emise investitorilor privați și aproape 70% emise persoanelor care construiesc ecosistemul.

  AVAX este un protocol de consens revoluționar sigur, descentralizat, ce obține performanțe ridicate, toate acestea în timp ce este un sistem scalabil până la mii, dacă nu chiar la milioane de participanți.

  Condus de creatorul primei monede bazate pe tehnologia proof-of-work și susținut de cercetători pionieri de la Universitatea Cornell, Avalanche aduce cea de-a treia realizare majoră în sistemele distribuite în lume după protocoalele de consens Classical și Nakamoto.

  Avalanche a atras mii de oameni pentru a participa la dezvoltarea comunității, mii de noduri de validare pe rețeaua sa de testare, zeci de parteneri care construiesc soluții complete de afaceri, o comunitate extinsă și globală de susținători de bază și o gamă largă de parteneriate strategice în cadrul finanțelor descentralizate și instituționale.

  Informații utile despre Avalanche (AVAX)

  • Ce este AVAX

  24. EOS [EOS]

  Criptomoneda EOS este motorul din spatele platformei și protocolului său blockchain, EOS.IO. Platforma în sine este un sistem descentralizat care permite dezvoltarea, găzduirea și executarea de aplicații descentralizate la scară comercială (dapps), pe care își propune să le facă atât ușor de utilizat, cât și scalabile.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda EOS →

  EOS.IO este o platformă bazată pe blockchain pentru dezvoltarea și utilizarea dapps-urilor, precum și accesul la caracteristicile contractelor inteligente prin intermediul infrastructurii sale dedicate globale. Creatorii platformei vin de la compania Block.one, cea care a proiectat software-ul pentru întreaga arhitectură EOS. Aceștia au identificat inițial defectele rețelei Ethereum în ceea ce privește scalabilitatea, viteza și costurile tranzacțiilor, spamul și puterea de calcul limitată și au conceput EOS ca o tehnologie care are drept scop corectarea cel puțin a majorității acestora. Pentru a finanța crearea acestui ecosistem, compania a organizat una dintre cele mai ample oferte inițiale de monede (ICO) din istoria cripto, care a durat din iunie 2017 până în iunie 2018. Rezultatul a fost că proiectul a reușit să obțină o finanțare totală de peste 4 miliarde USD .

  EOS își propune să devină o rețea cu capacitatea de a procesa milioane de tranzacții într-o secundă, grație utilizării mecanismului său de consens asupra evenimentelor. Spre deosebire de consensul asupra sistemului de stat, accentul principal se pune pe tranzacții, adică verificările evenimentelor care au loc în rețea. Utilizatorii din rețeaua EOS își partajează resursele de calcul și au acces la acestea în funcție de distribuția lor. Aici intervine criptomoneda EOS, deoarece distribuția este gestionată pe baza stake-ului de monede deținute de utilizatori.

  Criptomonedele EOS pot fi, de asemenea, utilizate pentru plata fără intermediari și tranzacționate pe bursele de criptomonede, cum ar fi Binance. În prezent, EOS este încă o monedă foarte volatilă, a cărei valoare este puternic influențată de cerere și ofertă.

  Informații utile despre EOS (EOS)

  • Ce este EOS

  25. FTX Token [FTT]

  Platforma FTX este un exchange de instrumente financiare derivate în criptomonede, specializat în tranzacționare over-the-counter (OTC), contracte futures și tokenuri cu pârghie iar criptomoneda FTT este tokenul ce alimentează rețeaua.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda FTT →

  Lansat în aprilie 2019, FTX este deținut de FTX Trading LTD, companie infiițată în Antigua și Barbuda. Proiectul este susținut de Alameda Research, o companie de tranzacționare crypto și furnizor de lichidități în criptomonede, cu active de aproape 100 de milioane de dolari și un volum de tranzacționare de până la 1 miliard de dolari pe zi (aproximativ 5% din volumul global).

  Echipa FTT are un background solid, în cadrul unor companii de pe Wall Street, precum Jane Street, Optiver, Facebook, Google, iar scopul acesteia este a duce poroiectul FTT până la nivelul de profitabilitate al giganților Bitmex și OKEx.

  Tokenii FTX cu levier sunt tokeni ERC20 și BEP2 ce permit traderilor să ocupe poziții scurte sau cu pârghie fără tranzacționare în marjă. Tokenii cu levier sunt tokeni ERC-20 și pot fi listați pe orice platformă de tranzacționare crypto.

  Pe 29 iulie 2019, FTX au devenit disponibile perechile standard FTT / USD, FTT / USDT și FTT / BTC, care pot fi tranzacționate în mod liber. FTT poate fi tranzacționat pe eToro, Coinbase și Kraken, iar criptomonedele FTX pot fi stocate în orice portofel criptografic compatibil Ethereum și ERC-20.

  Informații utile despre FTX Token (FTT)

  • Ce este FTT

  26. TRON [TRX]

  Platforma TRON și criptomoneda sa TRX vor să aducă tehnologia stocării de date distribuite și descentralizate în industria de divertisment și generare de conținut. Îndeplinirea acestui obiectiv ar trebui să simplifice distribuirea conținutului digital și să ofere recompense pentru participare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda TRX →

  Lansată sub sloganul „Descentralizează web-ul” în septembrie 2017, platforma TRON este promovată ca blockchain descentralizat axat pe contracte inteligente și performanță ridicată ca fundament al sistemului său de partajare a conținutului. În timp ce aceste caracteristici s-au concentrat inițial pe industria de divertisment și partajare a conținutului, dezvoltatorii TRON își promovează acum platforma ca bază a unui „nou” World Wide Web descentralizat. În plus, TRON dorește să devină un sistem de operare complet dezvoltat cu scopul de a eficientiza implementarea aplicațiilor descentralizate personalizate (dApps).

  TRON își dorește să devină un ecosistem cu o gamă largă de participanți care ar trebui să poată trage toate beneficiile din acesta. Fiecare participant care depune cel puțin un efort în dezvoltarea acestui ecosistem ar trebui să fie recompensat pentru aceasta, indiferent de rolul său în cadrul ecosistemului.

  TRON vrea să se poziționeze ca fiind opțiunea mai flexibilă și mai ușoară pentru implementarea contractelor inteligente. Mașina virtuală TRON (TVM) este compatibilă cu mașina virtuală Ethereum (EVM), cu suport planificat pentru alte câteva mașini virtuale în viitor. Acest lucru ar trebui să asigure că implementarea aplicațiilor și portofelelor personalizate pe platforma TRON se face într-un mod mai flexibil.

  Motorul de contract inteligent TRON promovează eficiența, este construit în jurul unei arhitecturi mai ușoare și acceptă lucrul cu un număr mai mare de utilizatori. Transferurile de criptomonede TRX și executarea contractelor inteligente costă de fapt puncte de lățime de bandă în loc de tokeni. Astfel, implementarea unui DApp în rețeaua TRON ar trebui să le permită dezvoltatorilor să beneficieze de costuri mai mici de dezvoltare pe baza setărilor lățimii de bandă a TRON TVM.

  Informații utile despre Tron (TRX)

  • Ce este TRX

  27. IOTA [MIOTA]

  MIOTA este tokenul oficial al platformei IOTA și criptomoneda omonimă care vizează asigurarea procesării instantanee a tranzacțiilor machine-to-machine între dispozitivele Internet of Things (IoT), toate cu scalabilitate îmbunătățită și taxe inexistente.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda MIOTA →

  Lansată în iunie 2016, platforma IOTA își trădează scopul principal prin însuși numele său, acesta reprezentând forma scurtă pentru „Aplicația Internetului obiectelor”. Pe scurt, Internetul obiectelor (IoT) este conceptul care implică extinderea conectivității la internet pentru a include cât mai multe dispozitive fizice într-un singur ecosistem. Ca atare, se găsește în centrul multor concepte de înaltă tehnologie, cum ar fi casele inteligente și orașele inteligente, care dispun de dispozitive conectate capabile să facă schimb de date în scopul realizării unei sinergii operaționale.

  Suportată de tokenul MIOTA, sarcina principală a platformei IOTA este de a permite tranzacții instantanee și sensibile între dispozitive care fac parte din rețeaua IoT, indiferent cât de mare sau de mică este. În plus, IOTA oferă urmărirea imuabilă a istoricului datelor și partajarea resurselor de calcul, cu planuri de extindere a rolului său pentru a deveni stratul de decontare a plăților și integritatea datelor din orașele inteligente, rețelele energetice, infrastructură, industria financiară etc.

  Platforma IOTA nu se bazează pe tehnologia blockchain datorită îndepărtării blocurilor, a registrului central și a minerilor care ar fi altfel necesari să o ruleze. În loc de un blockchain, IOTA se bazează pe propria sa soluție de registru distribuit numită Tangle, care ar trebui să depășească neajunsurile blockchain-ului legate de creșterea taxelor de tranzacție și de scalabilitatea procesării. Platforma a apărut ca o lucrare comună aparținând lui Sergey Ivancheglo, David Sontesbo, Serguei Popov și Dominik Schiener.

  Informații utile despre IOTA (MIOTA)

  • Ce este MIOTA

  28. Solana [SOL]

  Solana este un blockchain rapid, sigur și rezistent la cenzură, care oferă infrastructura deschisă necesară pentru adoptarea globală. Este un proiect de criptomonedă cu o abordare radical diferită a modului în care funcționează blockchain-urile.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda SOL →

  Solana se concentrează pe un element atât de simplu, încât te face să te întrebi de ce nu te-ai gândit la el: timpul. După cum s-a dovedit deja, introducerea unui ceas descentralizat într-un blockchain de criptomonedă îl face mai eficient decât și-ar fi putut imagina cineva.

  Solana este un blockchain de criptomonede de înaltă performanță, care acceptă contracte inteligente și aplicații descentralizate. Acesta folosește un mecanism de consens revoluționar, cu o barieră redusă la intrare, împreună cu tranzacții marcate temporal pentru a maximiza eficiența.

  Acest lucru permite tehnologiei Solana să proceseze 50-65.000 de tranzacții pe secundă, cu o limită teoretică de aproximativ 70.000 de tranzacții pe secundă (comparativ cu cele 7 TPS ale Bitcoin și cele 15 TPS ale Ethereum). Spre deosebire de alte proiecte similare, cum ar fi Polkadot și Ethereum 2.0, Solana este un singur blockchain (stratul 1) și nu delegă operațiuni altor lanțuri atașate (stratul 2).

  Echipa de la Solana și-a proiectat blockchain-ul având în vedere o viziune pe termen lung. Acest lucru provine din propria experiență a fondatorului Anatoly Yakovenko privind tehnologiile de telecomunicații în timpul petrecut de acesta la Qualcomm.

  Solana este dezvoltat de o companie cu același nume, cu sediul în San Diego, California. Echipa Solana este formată din foști angajați Qualcomm, Google, Apple, Microsoft și Dropbox. Pe lângă faptul că se bazează pe tehnologii de baze de date similare utilizate de Google și Microsoft, arhitectura Solana este inspirată și de Filecoin, un proiect de criptomonedă de stocare a datelor descentralizat.

  SOL este o criptomonedă originară din blockchain-ul Solana, fiind arsă pentru a plăti taxe în rețeaua Solana. Utilizatorii pot face stake criptomonedei SOL pentru a deveni un nod blockchain.

  În viitor, SOL va fi folosit inclusiv pentru a vota modificările aduse Solanei. La acest moment, nu este clar dacă SOL este inflaționist sau deflaționist din cauza documentației conflictuale, deși pare a fi deflaționist.

  Informații utile despre Solana (SOL)

  • Ce este SOL

  29. Bitcoin SV [BSV]

  Bitcoin SV (SV fiind abrevierea de la Satoshi’s Vision) este o bifurcație a Bitcoin Cash. Bitcoin SV a luat naștere după războiul Bitcoin Cash Hash, care a început pe 15 noiembrie 2018. Pe 26 noiembrie, fondatorul CoinGeek, Calvin Ayre, a anunțat că „războiul de hash” s-a încheiat, iar Bitcoin SV se desparte de blockchain-ul Bitcoin Cash.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BSV →

  Bitcoin SV (BSV) își propune o misiune simplă: să îndeplinească viziunea originală a lui Satoshi Nakamoto expusă în cartea albă a Bitcoin. BSV încearcă să restabilească protocolul Satoshi pentru Bitcoin, permițându-i să se extindă rapid și global, stabilind dimensiuni nelimitate de blocuri, menținându-l stabil și sigur și permițând tranzacții instantanee sigure.

  Diferența de bază dintre BTC și BCH a fost abordarea problemelor legate de viteza tranzacțiilor care au afectat rețeaua originală Bitcoin. Grupul Bitcoin Core a oferit implementarea protocolului SegWit2X, în timp ce grupul Bitcoin Cash a mărit limita maximă de blocare la 8 MB (32 MB astăzi). Aceasta a permis rețelei să proceseze aproape două milioane de tranzacții pe zi pentru taxe mai mici. Inițial, limita Bitcoin’s Blocksize era de 1 MB (2 MB astăzi).

  În ciuda schimbărilor, Bitcoin Cash rămâne o rețea extrem de centralizată, unde cele mai mari grupuri miniere reprezintă mai mult de 51% din puterea de hashing, în timp ce Bitcoin este mult mai descentralizat.

  Proiectul Bitcoin SV începe cu restabilirea protocolului Bitcoin original pentru o bază stabilă în afara protocolului Bitcoin Cash. Primele modificări ale rețelei se vor concentra pe restabilirea Satoshi op_codes, permițând minerilor să seteze ExcessiveBlockSize și alte caracteristici importante.

  Informații utile despre Bitcoin SV (BSV)

  • Ce este BSV

  30. Filecoin [FIL]

  Filecoin este un protocol descentralizat de stocare a datelor, care va permite oricărei persoane din lume să își închirieze spațiul de stocare pe hard disk. Și, bineînțeles, va permite oricui din lume să achiziționeze stocarea de care are nevoie din rețea.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda FIL →

  Tehnologia Filecoin va crea o rezervă imensă de stocare globală a datelor, despre care fondatorii Filecoin spun că este necesară pentru următoarele decenii, pe măsură ce tot mai multe sisteme devin computerizate și pe măsură ce nevoile de stocare cresc exponențial.

  Acest blockchain descentralizat de stocare a fișierelor caută practic să modeleze status quo-ul serverelor web centralizate și al furnizorilor de stocare.

  Proiectul a fost creat de Protocol Labs și de fondatorul său Juan Benet. Aceasta este aceeași companie și persoană care se află în spatele sistemului de fișiere interplanetar (IPFS). Nu este surprinzător, aceasta este aceeași tehnologie pe care este construit Filecoin Blockchain.

  Având în vedere că datele vor fi stocate pe un blockchain, nu numai că vor fi distribuite, dar vor fi imuabile. Aceasta înseamnă că nimeni nu poate manipula datele, iar dovada stocării este verificabilă imediat pentru ca toată lumea să o poată vedea pe registrul transparent.

  Filecoin este, de asemenea, cunoscut pentru un alt record cu adevărat important: a fost unul dintre cele mai mari ICO-uri vreodată. Proiectul a reușit să strângă un total de 204 milioane de dolari de la cei care au crezut în el și au cumpărat acorduri SAFT în 2017.

  Informații utile despre Filecoin (FIL)

  • Ce este FIL

  31. NEM [XEM]

  NEM (XEM) este o criptomonedă a platformei sale omonime ce își propune să facă proiectele bazate pe blockchain mai flexibile și mai ușor de rulat, bazându-se pe algoritmul său proof-of-importance și pe sistemul Smart Asset.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda XEM →

  În esență, NEM este criptomoneda care alimentează New Economy Movement (NEM), o platformă bazată pe blockchain. Aceasta a început ca un proiect de companie al utilizatorului forumului Bitcointalk, „UtopianFuture”. Inițial, trebuia să fie construit pe platforma Nxt, totuși a fost în cele din urmă construit de la zero și lansat în 2015.

  În centrul NEM se află Smart Asset System, al cărui blockchain este utilizat pentru a gestiona tranzacțiile și a dezvolta aplicații în rețea cu accent pe personalizare. Acest lucru se realizează prin lipsa necesității de a utiliza software-ul NEM pentru a rula aplicații, deoarece platforma permite personalizarea prin apeluri API (interfață de programare a aplicației). În acest fel, platforma poate să-și controleze caracteristicile folosind orice limbaj de programare.

  Spre deosebire de competitorul său Ethereum, care pune accentul pe descentralizare și transparență, platforma NEM a optat pentru centralizarea parțială. Acest lucru le permite utilizatorilor să ruleze blockchain-uri private și publice, așa cum se întâmplă în cazul sistemului de construire blockchain Mijin. În acest fel, utilizatorii au mai mult control asupra celor care pot vedea datele și activele stocate în rețea. Pe lângă Ethereum, NEM va trebui să concureze cu NEO și Lisk, care joacă și rolul de a promova soluții blockchain pentru afaceri.

  În ceea ce privește activele, NEM utilizează sistemul așa-numitelor mozaicuri care reprezintă orice tip de active, cum ar fi criptomoneda, votul sau semnătura. Activele sunt stocate în adrese și pot fi transferate și configurate în funcție de nevoile individuale ale utilizatorului.

  Platforma NEM utilizează mecanismul proof-of-importance (PoI). În acest caz, consensul este verificat în raport cu scorul de importanță atribuit fiecărui nod. Acest lucru se face cu ajutorul criptomonedelor XEM. Monedele pe care utilizatorii le țin în portofele sunt învestite și se vor adăuga la importanța conturilor lor în timp.

  Odată ce adună cel puțin 10.000 de criptomonede XEM, scorul lor de importanță va crește. În plus, cu cât se face o tranzacție mai mare în rețea, cu atât un participant poate deveni mai „important”. În cele din urmă, scorul va fi verificat de sistem pentru a determina dacă un utilizator poate adăuga blocuri la blockchain în procesul numit “harvesting.”

  Criptomonedele XEM sunt listate și tranzacționate în mod regulat pe principalele burse de criptomonede, cum ar fi Binance și Bittrex.

  Informații utile despre NEM (XEM)

  • Ce este XEM

  32. Algorand [ALGO]

  Promovată ca fiind baza viitoarei „economii fără frontiere”, platforma Algorand și criptomoneda ALGO sunt dedicate cauzei echilibrării securității, scalabilității și descentralizării, fără nici o cheltuială reciprocă.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ALGO →

  Algorand s-a născut din ambiția de a rezolva așa-numita „blockchain trilemma”, care susține că nu se poate avea descentralizare completă, scalabilitate și securitate pe o singură platformă blockchain, cu excepția cazului în care cel puțin o componentă este redusă pentru a se adapta la alții.

  Cu alte cuvinte, construirea unei platforme descentralizate puternice, de exemplu, ar trebui să facă inevitabil deteriorarea potențialului său de securitate și scalabilitate. Răspunsul propus la această provocare a venit sub forma platformei Algorand, care a fost lansată în iunie 2019 ca un proiect global care urmărește să promoveze descentralizarea economiei digitale bazată pe acces deschis și fără permisiuni, verificare instantanee, protocol Pure Proof-of- Protocol dezvoltat intern și sistem de gestionare a tranzacțiilor capabil să scaleze proiecte personalizate blockchain.

  Filozofia de bază a Algorand se învârte în jurul conceptului de participare „democratică” a utilizatorilor. În loc de algoritmul Proof-of-Work bazat pe minerit, pe care Bitcoin și alte criptomonede îl utilizează, Algorand propune tranzacțiile sale Proof-of-Stake și auto-validare actualizate.

  Acest proiect din Boston a fost fondat de Silvio Micali, profesor MIT și beneficiar al Premiului Turing, un premiu anual supranumit Premiul Nobel pentru calculatoare. Lui Micali i se alătură restul echipei sale de experți și cercetători în blockchain. În iunie 2019, Algorand a fost listat în urma unei vânzări publice, prețurile sale în plină expansiune stabilizându-se, în cele din urmă, după publicitate. Fundația Algorand responsabilă de proiect a raportat că vânzarea reușește să strângă aproximativ 60 de milioane USD.

  Tehnologia Algorand de registru descentralizat, sigur, scalabil și distribuit este concepută spre a servi drept punte de legătură cu companiile și organizațiile care caută acces la piețe neexploatate. Dar acest lucru nu ar însemna nimic dacă platforma blockchain nu poate oferi performanțe adecvate pentru a ține pasul cu cerințele acestui tip de economie. Blockchain-ul Algorand oferă finalitate imediată a tranzacției, fără riscul de bifurcare sau incertitudine, pe baza algoritmului său unic de consens. Odată creat, fiecare bloc nou rămâne pe lanț la nesfârșit, asigurându-se astfel că toate tranzacțiile din acest blockchain rămân definitive.

  La lansarea Algorand MainNet, rețeaua a fost raportată ca fiind capabilă să proceseze 1.000 de tranzacții pe secundă, aducând-o mai aproape de nivelurile de performanță ale rețelelor de plăți, cum ar fi VISA, despre care se spune că gestionează aproximativ 1.700 de tranzacții pe secundă.

  Informații utile despre Algorand (ALGO)

  • Ce este ALGO

  33. Tezos [XTZ]

  Tezos (XTZ) este o rețea blockchain care dorește să devină o platformă de contract inteligent cu auto-modificare și guvernare în lanț. Platforma Tezos urmărește să rezolve problemele de ineficiență prezente în blockchain, eliminând orice defecte imediat ce apar.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda XTZ →

  Proiectul Tezos este un ecosistem care cuprinde o platformă de contract inteligent și tokenul său Tezos (XTZ). Platforma Tezos este concepută cu scopul de a deveni „ultima criptomonedă”, în sensul că inovațiile provenite din protocoalele concurente ar putea fi adoptate cu ușurință de blockchain-ul Tezos și de părțile interesate ale acestuia.

  O altă schimbare majoră propusă de Tezos este un nou model de guvernanță bazat pe ceea ce fondatorii săi descriu ca o imitație a modelelor democratice din viața reală. Sistemul este denumit „guvernare în lanț” și ar trebui să funcționeze mână în mână cu registrul autocorect al rețelei Tezos. Ce pot aduce acești doi la masă pentru utilizatorii pe care Tezos își propune să îi atragă pe platforma sa?

  Guvernarea în lanț este una dintre cele mai comercializate caracteristici ale Tezos. Inspirați de hack-ul care a lovit Organizația Autonomă Descentralizată (DAO) a Ethereum, creatorii lui Tezos au căutat să evite un scenariu similar și să îi facă pe toți factorii interesați din rețea să participe la guvernarea acestuia și la determinarea direcției sale viitoare. Pentru a face acest lucru, Tezos a implementat un sistem de vot care le permite să voteze asupra modificărilor propuse la platformă sub formă de modificări de protocol sau cod, sau la sistemul de vot în sine. În acest mod, comunitatea ar evita cu siguranță disputele majore și apariția unor facțiuni care ar putea încetini dezvoltarea rețelei.

  Orice dezvoltator interesat de platforma Tezos are dreptul să-și prezinte propunerile pentru actualizarea sistemului și să solicite să fie compensat pentru ceea ce aduce la masă. Urmează ca deținătorii monedei Tezos (XTZ, „tez” sau „tezzie”) să voteze în favoarea sau împotriva acestor propuneri. Dacă propunerea primește o recepție pozitivă, modificarea propusă va fi implementată în timp ce dezvoltatorul în cauză va primi compensația corespunzătoare în monedele Tezos. Acești dezvoltatori nu trebuie să aibă un angajator formal sau un sponsor și pot lucra numai pe segmentele care le-au atras atenția în primul rând asupra lui Tezos. Ideea este de a atrage cât mai mulți dezvoltatori către rețeaua Tezos, cu sistemul de guvernare în lanț pentru a reduce fricțiunea în rândul celor care au opinii contrare asupra viitorului platformei.

  Criptomonedele XTZ pot fi tranzacționate pe majoritatea burselor de criptomonede, inclusiv Binance, Coinbase sau Bittrex.

  Informații utile despre Tezos (XTZ)

  • Ce este XTZ

  34. Binance USD [BUSD]

  Binance USD este o criptomonedă stabilă (stablecoin) echivalentă a dolarului, creată de Binance, în prezent cel mai mare exchange de criptomonede din lume. În ultima perioadă a existat foarte mult interes pentru această criptomonedă.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BUSD →

  Binance USD (BUSD) este o criptomonedă stabilă care este susținută și garantată de dolarul SUA. Aceasta oferă utilizatorilor săi posibilitatea de a tranzacționa cu alte active digitale, minimizând în același timp riscurile de volatilitate.

  BUSD a fost creat cu intenția de a îmbunătăți ecosistemul financiar descentralizat prin utilizarea unei rețele globale care permite activelor digitale să adauge din ce în ce mai multă accesibilitate, flexibilitate și rapiditate tranzacțiilor.

  Criptomonedele Binance USD au fost emise ca tokeni ERC-20 pe blockchain-ul Ethereum. Acestea sunt susținute 1:1 de dolarul SUA, fiind deținute în conturi bancare americane aparținând Paxos, partenerul Binance în acest proiect.

  BUSD a fost una dintre primele trei criptomonede stabile aprobate de autoritățile de reglementare din SUA, celelalte două fiind GUSD, emise de Gemini Trust Company și PAX, emise de Paxos.

  Binance și Paxos și-au anunțat parteneriatul pentru a crea stablecoin-ul Binance USD pe 5 septembrie 201, iar ulterior Departamentul Serviciilor Financiare de Stat din New York (NYDFS) și-a dat aprobarea pentru crearea BUSD. Începând cu 12 septembrie 2019 BUSD a fost pus la dispoziția tuturor pentru achiziționare 1:1 cu USD.

  Pe 20 septembrie 2019, BUSD a devenit disponibil pe platforma Binance, putând fi tranzacționat cu BTC, BNB sau XRP. Stablecoin-ul este auditat lunar de către firma de contabilitate Withum, conform cerințelor NYDFS.

  Orice cerere de cumpărare sau vânzare BUSD este însoțită de o mișcare de numerar în sau din contul de rezervă. Pe baza acestor cereri, criptomonedele BUSD sunt fie bătute, fie arse în consecință.

  De exemplu, o achiziție de 1.000 USD de BUSD va avea ca rezultat crearea a 1.000 de criptomonede BUSD și o creștere de 1.000 USD în conturile de rezervă. Pe de altă parte, o răscumpărare de 1.000 BUSD va provoca arderea acestor tokeni și o scădere de 1.000 USD din rezervă pe măsură ce dolarii SUA sunt eliminați și transferați persoanei care a răscumpărat tokenii. În cazul în care există o anumită amenințare de securitate critică, cum ar fi un hack, Paxos are capacitatea de a întrerupe transferul, crearea sau distrugerea criptomonedelor BUSD.

  În timp ce Paxos controlează crearea și distrugerea criptomonedelor BUSD, există și contracte inteligente ERC-20 care funcționează cu tokeni BUSD. Aceste contracte inteligente contribuie la asigurarea securității procesului, deoarece elimină necesitatea terților și mută tranzacțiile la capacitățile de încredere ale rețelei blockchain.

  Informații utile despre Binance USD (BUSD)

  • Ce este BUSD

  35. Chiliz [CHZ]

  Chiliz (CHZ) este o criptomonedă de top pentru tokenizarea sportului, fiind prima aplicație scalabilă de implicare și recompensare a fanilor din lume, unde fanii pot cumpăra și comercializa tokeni de marcă, precum și să voteze în sondaje axate pe club.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CHZ →

  Platforma Chiliz.net este de asemenea primul exchange de criptomonede din lume dedicat sportului, permițând entuziaștilor cripto și comercianților să speculeze și să tranzacționeze Fan Tokens.

  Chiliz (CHZ) este cunoscut pentru faptul că eliberează tokeni celor care iubesc fotbalul, permițându-le un angajament mai mare cu cluburile lor preferate. Directorul general al companiei blockchain din Malta, Alexandre Dreyfus, a dezvăluit că platforma are planuri mari pentru Statele Unite.

  Totodată, compania blockchain își extinde rapid lista de cluburi de fotbal europene notabile, AC Milan lansându-și propriul token dedicat fanilor la sfârșitul lunii ianuarie. Lansarea a fost însoțită de câștiguri de 6 milioane de dolari doar în prima zi. De asemenea, AC Milan s-a alăturat Juventus, Barcelona, ​​Paris St Germain (PSG) și Legia Varșovia în lansarea tokenilor pe Socios.com, platforma dedicată fanilor companiei.

  Criptomoneda Chiliz (CHZ) este un token utilitar compatibil ERC-20 și BEP-2 care alimentează ecosistemul Chiliz. Atât aplicația Socios.com, cât și Chiliz Exchange se bazează pe tokenul CHZ pentru a funcționa. În plus, tokenul CHZ este activul de bază pe întregul blockchain Chiliz. Aceasta înseamnă că toate tranzacțiile de pe blockchain-ul Chiliz necesită se fac în criptomoneda CHZ.

  Fără a beneficia de o vânzare publică, toate fondurile strânse pentru proiectul Chiliz au fost obținute prin investiții private. Mai mult decât atât, compania a declarat că nu vor exista vânzări publice viitoare.

  Adoptarea Chiliz a coincis cu mișcarea uriașă a prețului ascendent al tokenului Chiliz, observată la începutul anului 2021. La momentul redactării acestei pagini, jetonul CHZ are o plafon de piață de 1,3 miliarde de dolari, atingând maximul istoric de aproximativ 0,31 dolari la începutul lunii martie.

  Informații utile despre Chiliz (CHZ)

  • Ce este CHZ

  36. Neo [NEO]

  NEO este o criptomonedă open source, descentralizată, care provine din China. Rețeaua pe care rulează oferă codificarea simplificată a contractelor inteligente și lansarea ofertelor inițiale de monede (ICO), fiind adesea numită o platformă de economie inteligentă de generație următoare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda NEO →

  Platforma NEO permite dezvoltatorilor să creeze contracte inteligente și să construiască pe ea aplicații descentralizate (dapps), similar cu competitorul său Ethereum. Proiectul a fost fondat de către Da Hongfei în 2014 sub, numele de „AntShares”, care a fost schimbat în „NEO” trei ani mai târziu.

  Rețeaua NEO utilizează do tokeni diferiți: NEO și GAS. Criptomonedele NEO nu pot fi împărțite (de exemplu, la 0,5 NEO) – un comportament care seamănă cu stocul unei companii, de exemplu. În același timp, utilizarea rețelei NEO și taxele de tranzacție legate de dapps sunt plătite cu tokenii GAS pe care îi primești pentru deținerea NEO. În acest sens, se poate spune că GAS servește unui scop similar cu eterul platformei Ethereum, adăugând faptul că platforma NEO a dat GAS-ului său statutul de token real.

  NEO pretinde că oferă o codificare mai ușoară și mai accesibilă a contractelor inteligente, deoarece platforma sa acceptă o serie de limbaje de programare populare precum C ++, Python sau Java. Acest lucru este în contrast cu Ethereum, care folosește doar limbajul de programare Solidity. Extinderea limbajelor de programare acceptate de NEO este o încercare de a atrage și a sprijini mai mulți dezvoltatori.

  În afară de digitalizarea monedei și implementarea contractelor inteligente, NEO se străduiește să digitalizeze diferite tipuri de active reale, cum ar fi imobilele, care să fie gestionate ca parte a conceptului său de „economie inteligentă”. În practică, acest lucru înseamnă că activele fizice pot fi reprezentate ca fiind digitale în rețeaua NEO, în timp ce proprietatea lor poate fi distribuită între diferiți proprietari.

  Deși guvernul chinez s-a pronunțat adesea împotriva criptomonedelor, NEO pare să fie o excepție. Compania a participat anul trecut la o conferință industrială sponsorizată de guvern și este susținută de companii importante precum Alibaba.

  În noiembrie 2018, capitalizarea pieței monedelor se ridica la 1 miliard USD, în scădere față de maximul său istoric, de 10 miliarde USD, la care a ajuns la începutul anului 2018. O sută de milioane de monede NEO au fost create în urma ICO-ului care a avut loc în 2016. Jumătate dintre acestea au fost vândute, în timp ce consiliul NEO gestionează restul de 50 de milioane de monede din fondul său.

  Criptomonedele NEO nu sunt minate, ci mai degrabă cumpărate ca stake pentru a fi utilizate cu mecanismul propriu Proof-of-Stake (PoS). La rândul său, acest mecanism se bazează pe algoritmul de consens delegat Byzantine Fault Tolerance (dBFT). În același timp, tokenii GAS sunt utilizați ca stimulent pentru deținătorii NEO pentru generarea fiecărui bloc nou din rețea.

  Criptomonedele NEO pot fi cumpărate pe foarte multe burse de criptomonede, cum ar fi Binance sau Coinbase.

  Informații utile despre Neo (NEO)

  • Ce este NEO

  37. Dai [DAI]

  Criptomoneda DAI este una dintre cele mai vechi monede stabile, fiind lansată în decembrie 2017 de Maker. Aceasta a fost concepută pentru a-și menține valoarea legată de o altă monedă. În cazul DAI, acesta este USD, fiecare DAI valorează 1 USD.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda DAI →

  Totuși, DAI diferă de alte criptomonede monede stabile, deoarece este descentralizată. În loc să aibă o autoritate centrală care susține valoarea DAI cu păstrarea în conturi bancare a echivalentului real în dolari SUA, cum este în cazul Tether (USDT), DAI este susținută de criptomonede garantate, respectiv de Ether. Acest aspect este unul foarte important, deoarece înseamnă că, la fel ca alte criptomonede, DAI nu poate fi închis niciodată și nu existența și utilitatea sa nu sunt bazate încrederea într-o autoritate centrală.

  În termeni simpli, DAI nu este altceva decât un împrumut luat contra Ethereum. Oricine are un ETH și capacitatea de a utiliza o aplicație descentralizată (prin MetaMask sau similar) poate crea DAI.

  DAI este disponibilă pentru tranzacționare pe mai multe burse de criptomonede, care includ atât varietatea centralizată, cât și cea descentralizată. Cel mai mare volum de tranzacționare al criptomonedei DAI are loc acum pe platforma Fatbtc, aprox. 35%, respectiv pe HitBTC, cu 16% din volum.

  În ceea ce privește performanța istorică, DAI s-a adaptat dinamic pentru a-și menține paritatea de 1:1 cu USD. Cu toate acestea, condițiile pieței locale pe anumite exchange-uri sunt susceptibile să fi afectat prețul în anumite momente, astfel că mai este nevoie de timp pentru ca toate platformele de tranzacționare să reflecte prețul fix de 1 USD.

  Informații utile despre Dai (DAI)

  • Ce este DAI

  38. Kusama [KSM]

  Kusama este rețeaua ”canară” a Polkadot. Denumirea de canar provine de la ideea de canari care erau folosiți în minele de cărbune pentru a avertiza minerii prin detectarea monoxidului de carbon și a altor gaze toxice care i-ar putea răni. În mod similar, Kusama acționează ca un canar avertizând și ajutând la detectarea oricărui tip de vulnerabilități sau puncte slabe în baza codului polkadot.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda KSM →

  Kusama se bazează pe același cod ca și polkadot, fiind mai mult decât un testnet, deoarece este destinat să fie o platformă de testare pentru funcții noi. Odată ce utilizatorii vor fi avut șansa să experimenteze noile caracteristici în Kusama și totul este ok, în cele din urmă vor trece la polkadot.

  Dacă ești familiarizat cu dinamica litecoin-bitcoin, în care litecoinul are o valoare mai mică și este destinat să fie o rețea mai experimentală decât Bitcoin, care se mișcă mult mai încet, te poți gândi întocmai la Kusama, care este la fel ca litecoin, iar Polkadot ca Bitcoin.

  Kusama nu este un Testnet. Este mai mult decât o rețea de testare, deoarece rețelele de testare sunt de obicei doar locuri de joacă unde tokenii nu au valoare. Fiind o rețea canară axată pe cercetare și dezvoltare, precum și o bancă de testare pentru polkadot, KSM-urile au cu siguranță o valoare mai mică.

  De la concepția sa, echipa Kusama a fost foarte activă în angajarea comunității și atragerea dezvoltatorilor și ambasadorilor. În iunie 2020, Fundația Web3 a organizat primul Hackusama – un hackathon din ecosistemul Polkadot și Kusama, care vizează atragerea de idei noi pentru extinderea și dezvoltarea rețelei.

  tokenul nativ Kusama – KSM – a devenit unul dintre cei mai mari câștigători ai pieței cripto începând cu 2020. La începutul anului, criptomoneda KSM a fost tranzacționată în jurul valorii de 1,5 USD, în decembrie prețul a depășit bariera de 70 USD, iar în martie 2021 se tranzacționează la un preț de peste 400 USD pentru o singură criptomonedă.

  În ianuarie 2021, Kusama s-a situat în primele 50 de blockchain-uri după valoarea market cap, cu o capitalizarea de piață de 590 milioane USD. Unul dintre factorii care stau la baza unei creșteri atât de explozive ar fi putut fi lansarea cu succes a rețelei Polkadot în 2020.

  Informații utile despre Kusama (KSM)

  • Ce este KSM

  39. Huobi Token [HT]

  HT este abrevierea pentru Huobi Token, adică tokenul celor Huobi Global Ecological. HT este un activ digital descentralizat, bazat pe Ethereum, cu o ofertă totală limitată la 500 milioane de criptomonede, emise de Huobi Group.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda HT →

  Unul dintre avantajele deținerii criptomonedei Huobi este posibilitatea de a participa la bursa de active digitale autonome Huobi (HADAX). Acesta este un exchange hibrid care le permite utilizatorilor să voteze ce monede ar dori să vadă listate.

  Votarea se face cu tokeni Huobi. Huobi efectuează un audit minim, iar firmele de investiții precum ZhenFund și Draper fac diligența necesară pentru a se asigura că proiectele îndeplinesc standardele minime de calitate și sunt conforme cu reglementările existente.

  În timp ce utilizatorii beneficiază de posibilitatea de a-și afișa proiectele preferate pe exchange, ei primesc de asemenea o anumită cantitate de criptomonede gratuite în cazul în care proiectul este listat. Acest este practic un stimulent pentru vot.

  Huobi folosește o schemă diferită față de a celor de la Binance când vine vorba de taxe. La Binance, de îndată ce deții criptomonede BNB, ai dreptul la reduceri de taxe de tranzacționare. Huobi propune însă un model de abonament, cu cinci niveluri, fiecare dintre acestea oferind taxe de tranzacționare mai mici.

  În prezent, Huobi are o taxă de tranzacționare de 0,2%, în timp ce taxa Binance pentru deținătorii de BNB este de 0,1%. Cu toate acestea, cu un abonament lunar de 12.000 HT, te califici automat pentru al cincilea nivel, care îți dă dreptul la o taxă de tranzacționare redusă de 0,1%, identică cu taxa Binance.

  Informații utile despre Huobi Token (HT)

  • Ce este HT

  40. Hedera Hashgraph [HBAR]

  HBAR este criptomoneda nativă a rețelei publice Hedera. Hbar-urile sunt utilizate pentru a alimenta aplicații descentralizate, a construi modele tranzacționale peer-to-peer și pentru a proteja rețeaua de utilizatori rău intenționați.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda HBAR →

  Hedera Hashgraph este o rețea publică de tipul DLT (Distributed Ledger Technology) care permite oamenilor să interacționeze și să tranzacționeze online eficient și în siguranță fără nevoia de companii terțe, care adesea colectează și vând informatii personale.

  Scopul Hedera este de a dezvolta o rețea stabilă, de încredere, pentru o gamă largă de aplicații descentralizate, de nivel întreprindere, care nu trebuie să depindă de o criptomonedă. Totuși, ca toate rețelele publice DLT, Hedera are nevoie de o criptomonedă pentru a funcționa.

  Rețeaua Hedera funcționează printr-o formă inovatoare de tehnologie de consens distribuit – hashgraph algoritm consens. La fel ca blockchain-urile și alte DLT-uri, Hedera permite comunităților online să creeze o bază de date de încredere, fără a fi nevoie de un intermediar terț.

  Alte rețele DLT se confruntă cu compromisuri între performanță și securitate (dacă sunt mai rapide, sunt mai puțin sigure; dacă sunt mai sigure, sunt forțate să încetinească). În contrast, tehnologia hashgraph oferă niveluri superioare de performanță și securitate. Cu hashgraph, tranzacțiile sunt procesate la viteze care sunt mai rapide decât blockchain-urile de proof-of-work, iar despre algoritmul hashgraph s-a dovedit matematic că oferă cel mai înalt nivel de securitate pentru rețelele distribuite.

  Deoarece tehnologia Hedera este dramatic mai rapidă și mai sigură decât rețelele bazate pe blockchain, aceasta permite o întreagă gamă de aplicații noi, modalități de utilizare și modele de afaceri care nu sunt posibile în prezent pe alte rețele DLT.

  Dezvoltatorii și întreprinderile pot utiliza serviciile de rețea Hedera (criptomonede, contracte inteligente, fișiere și serviciul Hedera Consensus) pentru a crea aplicații care rulează în cadrul rețelei. Rețeaua susține are potențialul de a susține o gamă foarte largă de aplicații – de la servicii de streaming muzical până la gestionarea lanțului de aprovizionare farmaceutic.

  Informații utile despre Hedera (HBAR)

  • Ce este HBAR

  41. SushiSwap [SUSHI]

  SushiSwap este un exchange de criptomonede descentralizat (DEX), construit pe blockchain-ul Ethereum. Acesta își propune să fie un upgrade al Uniswap, cel mai popular DEX bazat pe Ethereum de pe piața criptomonedelor. SushiSwap este aproape identic cu Uniswap atât ca ​​aspect cât și ca funcționalitate.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda SUSHI →

  SushiSwap îi recompensează pe cei care dețin criptomonede pentru a furniza lichiditate protocolului SUSHI, un token ERC-20 acordat furnizorilor de lichidități pe SushiSwap ce poate fi utilizat pentru guvernarea protocolului.

  Deși SushiSwap are o istorie controversată, a fost și continuă să fie puternic condus de către comunitate, toate contractele și codurile inteligente fiind ușor accesibile pentru oricine prin intermediul postărilor GitHub și Medium ale SushiSwap.

  SushiSwap a fost, de asemenea, auditat de PeckShield și revizuit de Quantstamp. SushiSwap împrumută o mare parte din codul său de la alte protocoale populare DeFi, inclusiv Uniswap, Compound Finance și infamul Yam Finance.

  SushiSwap a fost fondat de către doi dezvoltatori anonimi, 0xMaki și Chef Nomi. Pe 26 august, Chef Nomi a lansat un post Medium care detaliază protocolul SushiSwap. Acest lucru făcut ca 0xMaki să se alăture Discordului SushiSwap.

  Fiind unul dintre primii participanți, 0xMaki a vorbit îndelung cu Chef Nomi și, în consecință, a devenit cofondatorul SushiSwap. Se crede că au fost aproximativ 5 dezvoltatori care lucrau la proiect în momentul lansării.

  Deși nu se știu prea multe despre 0xMaki sau Chef Nomi, într-un interviu recent, 0xMaki a confirmat că Chef Nomi are sediul undeva în Asia. Faptul că jocul de cărți Hearthstone este foarte popular în China, de la care provine pseudonimul Chef Nomi, sugerează faptul că Chef Nomi este chinez.

  Cei interesați pot găsi SushiSwap atrăgător datorită capacității sale de a oferi acces la criptomonede mai noi și mai puțin lichide, care nu sunt disponibile în burselor de criptomonede tradiționale.

  Este de asemenea posibil ca investitorii să-și dorească să adauge criptomoneda SUSHI în portofoliul lor dacă bursele de criptomonede descentralizate vor continua să atragă noi utilizatori ce vor să beneficieze de un mediu de tranzacționare fără a fi nevoie să încredințeze fondurile unei terțe părți.

  În cele din urmă, criptomoneda SUSHI poate fi, de asemenea, de interes pentru investitorii care doresc să acceseze o gamă largă de proiecte construite pe blockchain-ul Ethereum.

  Informații utile despre Sushi (SUSHI)

  • Ce este SUSHI

  42. Dash [DASH]

  Dash este una dintre cele mai populare criptomonede, fiind construită pentru tranzacții instantanee și private. Apărută ca un fork al protocolului Litecoin, aceasta a fost inițial o încercare de a corecta ceea ce creatorii săi au văzut ca fiind punctele slabe în ceea ce privește viteza tranzacțiilor, protecția confidențialității și gestionarea guvernanței.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda DASH →

  „Dash” este cuvântul pe care îl asociem cu viteza, dar această platformă și criptomoneda sa (DASH) îl folosesc ca formă scurtă pentru „numerar digital”. Nu este o coincidență, deoarece Dash vrea să devină platforma preferată pentru plăți digitale rapide.

  Aceasta înseamnă eliminarea a cel puțin a unora dintre obstacolele cheie în calea acestui obiectiv: viteza tranzacțiilor și comisioanele ridicate. Pentru ca criptomonedele sale să poată fi utilizate pentru tranzacții mai mici, cum ar fi cele de la magazine alimentare sau benzinării, întreaga operațiune trebuie să fie instantanee și ieftină, cu o opțiune de anonimat ca bonus suplimentar.

  Evan Duffield, creatorul Dash, a lansat platforma în 2014 cu ideea de a rezolva aceste probleme cu ajutorul arhitecturii inovatoare. Pe atunci, Dash era cunoscut sub numele de „Xcoin”, urmând a fi redenumit „Darkcoin”. Pentru a evita asocierile cu tranzacții suspecte, criptomoneda și-a schimbat din nou numele în 2015.

  În orice caz, tehnologia sa de bază folosește arhitectura pe două niveluri, bazându-se pe combinația de mecanisme de consens Proof of Work (PoW)/Proof of Stake (PoS).

  În timp ce minerii își folosesc computerele (PoW) și concurează între ei pentru a primi dreptul de a adăuga un bloc nou în blockchain, al doilea nivel este alimentat de masternodes (Noduri complete).

  Una dintre principalele caracteristici ale Dash, PrivateSend, îți oferă confidențialitate financiară, ascunzând originile fondurilor tale. O altă caracteristică, InstantSend, va crea cadrul concurențial pentru sisteme de tranzacții aproape instantanee, cum ar fi cardurile de credit folosite în orice punct de vânzare, fără a se baza pe o autoritate centralizată.

  Platforma Dash se străduiește să obțină mai multă democrație în modelul său de guvernare. Minerii săi primesc 45% din recompensa blocului, la fel ca masternodes. Procentul rămas este alocat pentru îmbunătățirea infrastructurii Dash, a modelului de marketing și de creștere. Guvernarea descentralizată face posibil ca toată lumea să propună modificări sistemului, participanții la rețea votând fiecare propunere.

  Oferta maximă de criptomonede DASH este plafonată la 18,9 milioane, dintre care 8.317.621 sunt deja în circulație din septembrie 2018. Capitalizarea sa de piață se ridica la 1,5 miliarde USD, cu un maxim istoric de aproape 12 miliarde USD la sfârșitul anului 2017. În plus față de minerit, criptomonedele DASH pot fi achiziționate prin tranzacționare, deoarece sunt listate pe principalele burse de criptomonede, cum ar fi sau Binance sau Kraken.

  Informații utile despre Dash (DASH)

  • Ce este DASH

  43. Elrond [EGLD]

  Rețeaua Elrond este un blockchain public creat pentru a oferi scalabilitate la nivel înalt, interoperabilitate și randament ridicat. Scopul este de a crea o rețea descentralizată care poate oferi performanțe identice sau mai bune în comparație cu rețelele centralizate, oferind în același timp utilizatorilor o confidențialitate mai mare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda EGLD →

  Elrond este un proiect care a fost destul de mediatizat în România în ultima vreme, motiv pentru care a beneficiat de o crește fulminantă într-un timp relativ scurt. La fel ca multe alte proiecte de acest fel, Elron se axează pe scalabilitate.

  Elron de poate lăuda cu creștere de peste 5.000% a valorii criptomonedei sale ERD în mai puțin de 4 luni! Acest lucru s-a întâmplat la începutul anului 2020, între mijlocul lunii martie și iulie 2020, când a avut loc lansarea rețelei principale Elrond.

  Cu toate acestea, în septembrie 2020, criptomoneda ERD a suferit o modificare, deoarece a fost tranziționată către noua criptomonedă eGLD sau eGold. În plus față de modificarea criptomonedei nativă a blockchain-ului Elrond (toate jetoanele ERC-20 și BEP-2 au fost schimbate), a avut loc și o redenominare, de 1.000 ERD la 1 eGLD.

  Criptomoneda eGLD a cunoscut, de asemenea, o creștere de aproximativ 300% în mai puțin de 5 luni de la lansare.

  Deoarece criptomoneda a fost lansată prin intermediul Binance Launchpad, nu este deloc surprinzător faptul că aproape tot volumul de tranzacționare îl găsim pe bursa de criptomonede Binance. Există însă și un număr mic de alte exchange-uri care listează criptomoneda eGLD, un volum semnificativ de tranzacționare fiind pe Bitfinex.

  Acest lucru înseamnă că lichiditatea eGLD este foarte concentrată pe un singur exchange. De aceea, dacă va exista vreodată o perturbare a tranzacționării pe eToro, atunci lichiditatea criptomonedei ar putea fi afectată și, prin urmare, ar putea exista un impact negativ asupra tranzacționării.

  Informații utile despre Elrond (EGLD)

  • Ce este EGLD

  44. Synthetix [SNX]

  Synthetix este în acest moment unul dintre cele mai interesante proiecte de finanțare descentralizată (DeFi), un protocol de emitere a activelor distribuite pe un blockchain.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda SNX →

  Construit pe rețeaua Ethereum, acest proiect permite utilizatorilor să emită și să tranzacționeze active descentralizate sintetice. Aceasta include nu numai o combinație specifică de criptomonede, ci și monede Fiat și chiar mărfuri.

  Synthetix este un astfel de proiect care are o criptomonedă construită pe blockchain-ul Ethereum. Synthetix a fost creat ca un proiect DeFi care va permite crearea de active sintetice.

  Aceste active sintetice pot urmări prețul oricărui alt activ, indiferent dacă sunt valute, acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau chiar alte criptomonede. Dacă este ceva care are valoare reală, atunci platforma Synthetix va permite crearea unui activ sintetic pentru a urmări prețul activului respectiv.

  Mecanismul din spatele Synthetix seamănă mult cu cel folosit de criptomonedele stabile pentru a-și menține valoarea fixată. Dar, mai mult decât poate face o singură monedă stabilă, Synthetix va permite oricui să creeze un activ sintetic susținut de tokenul SNX.

  În prezent, poți tranzacționa criptomonedele SNX în paritate cu alte active digitale, cum ar fi Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Tron (TRX), Chainlink (LINK) și altele.

  Teoretic, poți tranzacționa orice activ cu Synthetix. Sistemul financiar include instrumente derivate, mărfuri, acțiuni și alte active care însumează sute de miliarde de dolari. Synthetix oferă o platformă în care oricare dintre aceste active poate fi transformat într-un activ sintetic pe blockchain-ul Ethereum.

  Acest lucru face posibilă tranzacționarea într-un mod complet descentralizat și fără permisiuni speciale, ceea ce este în contrast cu ceea ce oferă piețele tradiționale, care sunt controlate de instituțiile centralizate.

  Synthetix permite oricui, oriunde în lume, să aibă acces și expunere la acțiuni globale precum Facebook sau Deutsche Bank, fără a fi nevoie să facă față fricțiunilor extreme create de instituțiile financiare centralizate și de reglementările guvernamentale.

  Informații utile despre Synthetix (SNX)

  • Ce este SNX

  45. Decred [DCR]

  Criptomoneda Decred (DCR) funcționează pe o platformă ce se concentrează pe descentralizarea blockchain-ului. Aceasta acoperă procesul de luare a deciziilor, minerit și guvernare, toate fiind considerate de către fondatorii Decred ca fiind amenințate de centralizare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda DCR →

  Criptomoneda Decred a fost lansată în februarie 2016, susținută de viziunea oamenilor de la Compania 0 de a crea un fel de echivalent mai descentralizat și „democratic” al Bitcoin. Acest lucru nu este neobișnuit, având în vedere că oamenii din spatele proiectului erau foști dezvoltatori de Bitcoin.

  Trecând dincolo de acest obiectiv, Decred trebuia să devină o criptomonedă care va atinge o autonomie deplină, concentrându-se pe lăsarea procesului de luare a deciziilor și a guvernanței exclusiv în mâinile proprietarilor de monede și a minerilor din rețeaua sa. Pentru a face posibilă această descentralizare, Decred a trebuit să implementeze mai multe modificări ale protocolului său, concentrându-se pe mai multe domenii cheie.

  Prima problemă abordată de Decred a fost cea referitoare la guvernanța proiectului. Creșterea domeniului de aplicare al operațiunilor miniere pe Bitcoin, de exemplu, a condus la dominarea pieței de câteva companii miniere mari, cu cele mai mari resurse.

  În timp, acest lucru a ajutat la centralizarea puterii de luare a deciziilor în mai puține mâini, iar consecința a fost că au apărut viziuni divergente cu privire la gestionarea criptomonedelor între membrii comunității sale, mineri și dezvoltatori, în special atunci când se decide cu privire la procedurile hard forks. Pentru a evita acest lucru, Decred a implementat un protocol de votare hibrid, combinând ceea ce a considerat a fi atuurile modelelor de lucru proof of stake și proof of work.

  Această combinație de mining și staking permite tuturor participanților să voteze în afara lanțului asupra inițiativelor de îmbunătățire și a fork-urilor propuse pentru blockchain-ul Decred. Fiecare dintre ei poate aduce propriile sugestii la masă, astfel că fiecare propunere ce trece prin evaluarea utilizatorilor este adoptată apoi prin vot în Adunarea Decred.

  A doua problemă pe care Decred vrea să o corecteze este legată de autofinanțarea autonomă ca o cale către crearea unei criptomonede complet descentralizate. Astfel, un procent de până la 10% din recompensele bloc sunt alocate pentru fondul de trezorerie al Decred, prin care platforma asigură autofinanțarea dezvoltării sale atât timp cât exploatarea continuă. Restul de 60% din recompense sunt rezervate pentru mineri și 30% pentru votanți. Acest demers promovează proiectul ca ceva care ar trebui să rămână sustenabil prin acțiunile proprietarilor de criptomonede și / sau ale minerilor înșiși.

  Informații utile despre Decred (DCR)

  • Ce este DCR

  46. The Graph [GRT]

  The Graph este un protocol de indexare pentru interogarea rețelelor precum Ethereum și IPFS. Oricine poate construi și publica API-uri deschise, numite subgrafe, făcând datele ușor accesibile.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda GRT →

  Platforma The Graph poate fi utilizată pentru a căuta orice date Ethereum prin interogări simple în mod convenabil. Aceasta abordează problema comună pe care o au multe alte platforme de indexare blockchain.

  Aplicațiile blockchain se luptă să adere la proprietăți precum finalitatea, reorganizarea lanțului și securitatea îndeplinirii interogărilor. The Graph își propune să remedieze această problemă și alte probleme.

  Prin „subgraphs”, The Graph indexează datele blockchain pe care utilizatorii le pot accesa prin intermediul API-ului GraphQL. Potrivit echipei, o vor descentraliza pe deplin în viitor. Mai multe noduri vor fi implicate și responsabile pentru menținerea indexului.

  Interesul pentru platformă continuă să crească. Mai exact, au ajuns la peste un două miliarde de interogări în ianuarie 2021. Această creștere a coincis în perioada în care finanțarea descentralizată câștiga, de asemenea, o mare atenție instituțională.

  tokenul The Graph, sau $GRT, este tokenul său nativ bazat, pe ERC-20, care poate servi drept mijloc de schimb și o recompensă pentru participanții comunității care acționează ca indexatori, curatori și delegatori.

  Pentru ca utilizatorii să achiziționeze acțiuni în nodurile care rulează întreaga platformă și să-și vândă serviciile pe „piața interogărilor”, aceștia trebuie să pună în valoare GRT-ul lor. Aceștia primesc în schimb recompense financiare. Dacă indexatorii sunt rău intenționați și, de exemplu, modifică intenționat datele, vor fi pedepsiți scump sub forma eliminării criptomonedelor GRT deținute.

  Informații utile despre The Graph (GRT)

  • Ce este GRT

  47. Enjin Coin [ENJ]

  Enjin (ENJ) este criptomoneda platformei Enjin, dedicată creării mai ușoare a conținutului din sfera jocurilor și a economiilor bazate pe active virtuale. Platforma își propune să poziționeze blockchain-ul drept coloana vertebrală a viitoarelor ecosisteme de jocuri.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ENJ →

  Găzduită de compania cu același nume din Singapore, platforma Enjin se mândrește cu servirea comunității a peste 20 de milioane de jucători. Majoritatea acestora sunt grupați în aproximativ 250.000 de comunități individuale construite în jurul unor jocuri specifice.

  Colaborarea cu comunități mari, formate din utilizatori interesați de tehnologie, a determinat echipa Enjin să ia în considerare crearea unei platforme de smart-contract și a unui token bazat pe Ethereum, care să se concentreze atât asupra nevoilor jucătorilor, cât și asupra dezvoltatorilor din aceste comunități.

  Declarația de misiune a echipei a fost rezumată în documentul numit Manifestul Enjin Coin, iar principalele sale puncte explică modul în care criptomoneda își propune să schimbe starea actuală a mediului de joc existent.

  Criptomoneda Enjin își propune să facă jocurile mai puțin concentrate pe ceea ce creatorii săi descriu ca „epuizând” banii jucătorilor. Eliberați de presiunea editorilor, dezvoltatorii ar putea să se concentreze pe creativitate și pe cererea comunității. Enjin își propune să integreze dezvoltarea jocului în blockchain și să ofere dezvoltatorilor instrumentele pentru a crea tokeni și contracte personalizate pe platforma sa.

  Dezvoltatorii ENJ descriu ecosistemul existent de dezvoltare a jocurilor ca fiind dominat de monopolurile care continuă să impună vechile lor modele de monetizare, care se pare că sunt antagonici cu utilizatorii și înăbușă libertatea creativă a dezvoltatorilor.

  Platforma Enjin speră să scape de modelele de joc pay-to-win și să creeze un ecosistem format din lumi virtuale în care utilizatorii primesc recompense pe baza abilităților, creativității și talentelor lor. Acest model este descris de echipa ENJ ca „monetizare etică” a jocurilor.

  Enjin își propune, de asemenea, să creeze mai multe „realități” digitale în care jucătorilor li s-ar permite să-și păstreze recompensele, personajele și activele din diferite universuri de joc existente pe o singură platformă. Tokenii și alte active de joc create în acest mod ar avea, de asemenea, o valoare reală și includ suport pentru păstrarea pe un lanț imuabil, complet rezistent la eșecurile serverului și la scurgerile de date stocate în cloud, atacuri de hacking sau acțiuni rău intenționate ale altor jucători.

  Informații utile despre Enjin (ENJ)

  • Ce este ENJ

  48. UNUS SED LEO [LEO]

  UNUS SED LEO (LEO) este un toke de utilitate destinat utilizării pe bursa de criptomonede Bitfinex și pe alte platforme de tranzacționare administrate de compania-mamă iFinex. Prin această criptomonedă se dorește consolidarea comunității Bitfinex și otimizarea operațiunilor platformei.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda LEO →

  După lansarea sa în mai 2019, tokenul LEO a reușit să facă valuri în industra crypto prin creșterea sa către pozițiile superioare ale celor mai populare criptomonede clasificate după valoarea capitalizării lor pe piață. La începutul lunii iunie 2019, tokenul LEO a ajuns chiar în topul celor mai populare criptomonede, alături de Binance Coin (BNB), tokenul nativ al bursei de criptomonede Binance.

  În mai 2019, compania-mamă din spatele platformei Bitfinex, iFinex, a lansat o carte albă în paralel cu lansarea vânzării de criptomonede în mod privat. Pe baza datelor identificate în lucrare, se pare că iFinex intenționează să emită nu mai mult de 1 miliard de cripomonede LEO. După încheierea vânzării, Bitfinex a permis tranzacționarea criptomonedei LEO pe 20 mai, în paritate cu BTC, USD, USDT, EOS și ETH.

  Deoarece LEO este tokenul de utilitate din centrul ecosistemului Bitfinex, se presupune că acesta optimizează procesele de tranzacționare care au loc în blockchain. Echipa din spatele LEO promite de asemenea că până la 25% din comisioanele de tranzacționare vor fi deduse mai întâi în LEO, cu condiția ca comerciantul să dețină aceste criptomonede.

  În mod similar, deținătorii LEO au dreptul la o reducere de 25% la retragerea de cripto și reduceri la taxa de depozit. Cu alte cuvinte, Bitfinex va face posibil ca orice utilizator care deține mai mult de 50 de milioane LEO să retragă 2 milioane USD fără a suporta taxe suplimentare.

  Informații utile despre UNUS SED LEO (LEO)

  • Ce este LEO

  49. Maker [MKR]

  Criptomoneda Maker este un tokenl de utilitate ce oferă operabilitate platformei Maker și funcționează alături de stablecoin-ul său Dai. Principalele sale sarcini includ furnizarea de drepturi de vot și facilitarea plății taxelor și dobânzilor pe platformă.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda MKR →

  Maker (MKR) este unitatea de criptomonedă originară din platforma Maker. Aceasta funcționează alături de o altă monedă care există pe aceeași platformă – Dai, care este o monedă stabilă descentralizată, bazată pe blockchain-ul Ethereum. Moneda Dai a intrat în vigoare în decembrie 2017, ca urmare a efortului colectiv al unui grup de 35 de persoane care lucra sub îndrumarea Rune Christensen.

  Dai își propune să corecteze problemele legate de volatilitatea criptomonedelor obișnuite, care le împiedică să devină mijloace de plată obișnuite. În loc de fluctuații de valoare imprevizibile care se pot schimba zilnic, moneda Dai oferă stabilitate în raport cu dolarul SUA (1 USD pentru 1 Dai) și este susținută de garanții colaterale.

  În același timp, criptomoneda Dai oferă utilizatorilor săi accesul la servicii financiare din întreaga lume. Aceasta include accesul la un sistem de credit construit în jurul principiului accesului ușor și echitabil, al împrumuturilor stabile și al lipsei restricțiilor locale. Pentru a face toate acestea posibile, moneda Maker funcționează ca un token de utilitate care asigură funcționarea corectă atât a platformei în sine, cât și a stablecoinului Dai.

  Prețul criptomonedei Maker este modificabil, spre deosebire de cel al „fratelui” său Dai, al cărui preț nu fluctuează și este independent de susținerea de către orice instituție de deținere a activelor, cum ar fi băncile. În timp ce concurenții săi imediați, cum ar fi Tether, sunt susținuți de moneda fiduciară deținută în rezerve bancare, Dai este susținut de sistemul care rulează pe baza unor contracte inteligente. Aceasta înseamnă că utilizatorii au controlul deplin al criptomonedelor și își pot transfera cu ușurință monedele Dai pe tot globul, inclusiv în portofele lor. Platforma Maker își propune, de asemenea, să devină o platformă stabilă pentru dapps (aplicații descentralizate) cu rezistență mai mare la fluctuațiile de preț.

  Criptomonedele Maker servesc drept tokeni de guvernanță care garantează proprietarilor dreptul de a vota cu privire la orice decizie importantă legată de platformă. Acestea includ gestionarea riscurilor, plata împrumuturilor Dai sau stabilirea raportului datoriei. Dacă doriți să luați împrumutul în Dai, moneda Maker este utilizată pentru plata dobânzii aferente de 1%.

  Informații utile despre Maker (MKR)

  • Ce este MKR

  50. NEAR Protocol [NEAR]

  NEAR Protocol (denumit și NEAR) este un blockchain de criptomonede cu funcționalitate smart contract. Este conceput pentru a fi dezvoltat continuu și pentru a facilita crearea de aplicații descentralizate. NEAR este, de asemenea, interoperabil cu Ethereum.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda NEAR →

  NEAR folosește un mecanism de partajare numit Nightshade și un mecanism de generare a blocurilor numit Doomslug pentru a procesa peste 100.000 de tranzacții pe secundă. Taxele de tranzacție la NEAR sunt atât de mici încât necesită o unitate specială de măsură numită „yocto” pentru a cuantifica.

  Blockchain-ul NEAR a fost dezvoltat de NEAR Collective, un grup de peste 50 de dezvoltatori talentați, situați în întreaga lume. Odată cu lansarea rețelei principale NEAR la mijlocul lunii octombrie 2020, proprietatea parțială a blockchain-ului NEAR a fost acordată deținătorilor de criptomonede NEAR.

  Fundația NEAR, o organizație non-profit elvețiană, supraveghează în prezent guvernarea și dezvoltarea blockchain-ului NEAR. Aceasta se compune din indivizi notabili în spațiul criptomonedelor, inclusiv co-fondatorul NEAR, Illia Polosukhin. Pe măsură ce timpul trece, controlul deplin al blockchain-ului va fi acordat deținătorilor de criptomonede NEAR. Acest lucru va transforma NEAR într-o organizație autonomă descentralizată (DAO).

  NEAR rulează pe un blockchain proof of stake care folosește ”sharding” pentru a optimiza performanța. Cu toate acestea, spre deosebire de fragmentarea în alte criptomonede, cum ar fi Polkadot, toate fragmentele din NEAR sunt privite ca parte a aceluiași blockchain. NEAR este, de asemenea, interoperabil cu Ethereum folosind Rainbow Bridge-ul NEAR.

  NEAR este o criptomonedă originară din blockchain-ul NEAR. Aceasta este utilizată ca stake pentru noduri de validare și delegatori din rețea. Deși recompensele bloc pentru validatori și delegați provin dintr-o rată anuală a inflației de 5%, tokenii NEAR sunt arși pentru a plăti taxele de rețea.

  În timp ce taxele de rețea pe NEAR sunt incredibil de mici, tokenul NEAR devine un activ deflaționist. Inflația anuală se transformă la 0 dacă rețeaua procesează peste un miliard de tranzacții pe zi și poate coborî sub -2% dacă se procesează peste 2 miliarde de tranzacții pe zi.

  Informații utile despre NEAR Protocol (NEAR)

  • Ce este NEAR

  51. Compound [COMP]

  Compound este o platformă de creditare descentralizată, creată de compania californiană Compound Labs Inc. în septembrie 2018. La fel ca multe alte protocoale din DeFi, Compound este construit pe blockchain-ul Ethereum.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda COMP →

  Deși Compound a fost inițial centralizat, lansarea recentă a tokenului său de guvernare, COMP, marchează primul pas în transformarea Compound într-o organizație autonomă descentralizată (DAO) condusă de comunitate.

  Protocolul Compound permite utilizatorilor să împrumute 9 active bazate pe Ethereum, inclusiv Basic Attention Token (BAT), 0x (ZRX) și WBTC (WBTC).

  Tokenul COMP oferă utilizatorilor guvernanță asupra protocolului. Acest lucru permite utilizatorilor să aibă un cuvânt de spus în viitorul platformei Compound. 1 singur token COMP este necesar pentru a vota, iar voturile pot fi delegate altor utilizatori ai protocolului fără a fi nevoie să le transferi tokenul.

  Toate propunerile făcute în Compound sunt constituite dintr-un cod executabil. Un utilizator trebuie să aibă la dispoziție 1% din oferta totală de COMP sau delegat de la alți utilizatori pentru a prezenta o propunere. Odată făcută, există o perioadă de votare de 3 zile în care trebuie exprimate minimum 400.000 de voturi. Dacă mai mult de 400.000 de voturi aprobă propunerea, noua modificare va fi implementată după o perioadă de așteptare de 2 zile.

  La momentul redactării acestui conținut, poți cumpăra COMP pe aproximativ 20 de burse de criptomonede, inclusiv Coinbase Pro, Binance și Kraken.

  Deoarece COMP este un token ERC-20, acesta poate fi stocat pe aproape orice portofel care acceptă Ethereum. Lista este foarte lungă, dar include portofele Exodus, Trust Wallet, Atomic Wallet, Ledger și Trezor.

  Dacă utilizezi Compound și nu intenționezi să votezi, asigură-te că transferi periodic criptomonedele COMP acumulate în portofelul tău. Reține de asemenea că trebuie să acumulezi cel puțin 0,001 COMP dacă dorești să îi retragi.

  Informații utile despre Compound (COMP)

  • Ce este COMP

  52. Theta Fuel [TFUEL]

  Theta Fuel (TFUEL) este un token operațional al protocolului Theta și al criptomonedelor din lumea reală pe care le puteți câștiga pe SLIVER.tv vizionând fluxuri și partajând automat lățimea de bandă de încărcare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda TFUEL →

  TFUEL asigură operațiuni în lanț, precum plăți către relee pentru partajarea unui flux video sau pentru implementarea sau interacțiunea cu contracte inteligente. Releele câștigă TFUEL pentru fiecare flux video pe care îl transmit către alți utilizatori din rețea.

  Te poți gândi la Theta Fuel ca la „gazul” protocolului. La lansarea Mainnet din 15 martie, TFUEL a fost creat ca un token nativ pe blockchain-ul Theta. După distribuția inițială a 5 miliarde TFUEL (5 pentru fiecare dintre cele 1 miliard THETA), oferta va crește la o rată inițială anuală inițială de 5%.

  Noua rată de aprovizionare va fi determinată la nivel de protocol și poate fi ajustată după cum este necesar prin consensul protocolului pentru a furniza cantitatea adecvată de aprovizionare nouă, așa cum este cerută de platformele din rețeaua Theta.

  Rețeaua blockchain Theta este securizată printr-un mecanism de consens Proof-of-Stake, care este mult mai puțin solicitant din punct de vedere calculațional și are un randament de tranzacție mai mare în comparație cu protocoalele Proof-of-Work.

  Dacă te întrebi cum gestionează Theta Token problemele de scalabilitate în blockchain și streaming video, află că aceștia au dezvoltat un grup de microplăți orientat către resurse pentru a rezolva problemele de scalabilitate. În plus, implementează ceva numit Proof-of-Engagement pentru a urmări livrarea segmentelor video.

  Distribuirea și colectarea recompenselor pe platformă este gestionată de contracte Smart Streaming, care sunt un tip specific de contracte inteligente pe blockchain-ul Theta Token.

  Informații utile despre Theta Fuel (TFUEL)

  • Ce este TFUEL

  53. Polygon [MATIC]

  MATIC este un proiect ce urmărește să rezolve problemele de scalabilitate ale blockchain-ului Ethereum. Viziunea lor este de a îmbunătăți scalabilitatea prin sidechain-uri proof of stake și cred că, odată rezolvate problemele de scalabilitate, utilizatorii vor beneficia de taxe de tranzacție mai mici, confirmări mai rapide și o serie de alte avantaje.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda MATIC →

  Pe lângă rezolvarea problemelor de scalabilitate, Matic se concentrează și pe îmbunătățirea utilizabilității fără a elimina beneficiile descentralizării. Ei speră, de asemenea, să valorifice comunitatea de dezvoltatori existentă în furnizarea de funcționalități dApp îmbunătățite și experiență îmbunătățită a utilizatorului.

  Fondatorii rețelei Matic au observat că, deși dApp-urile sunt propuse și dezvoltate în număr mare, rețelele pe care rulează nu sunt foarte pregătite să susțină adoptarea în masă a dApp-urilor. În plus, în multe cazuri, experiența utilizatorului este destul de precară, iar dApp-urile nu sunt concepute pentru a fi accesibile pentru utilizatorul mediu.

  Primul blockchain ales pentru a evidenția potențialul Matic este Ethereum. Dezvoltatorii au început cu o implementare funcțională pe testnetul Kovan. Deși este o versiune adaptată a rețelei Plasma, în cele din urmă echipa de dezvoltare Matic intenționează să o folosească ca o soluție de scalare a lanțului lateral pentru orice blockchain.

  În 2019, echipa a reușit să lanseze mai întâi o rețea principală alfa, în iunie, care a fost primul sidechain Matic care lucrează în rețeaua principală Ethereum, ceea ce a permis dezvoltatorilor să înceapă construirea și testarea dApp-urilor. Totuși, acesta nu a fost sfârșitul. În septembrie, rețeaua beta mainnet a devenit și ea disponibilă și a inclus noi caracteristici precum predicatele Heimdall, Bor și Plasma.

  Informații utile despre Polygon (MATIC)

  • Ce este MATIC

  54. Ravencoin [RVN]

  Lansat în ianuarie 2018, Ravencoin (RVN) s-a impus de atunci ca o platformă peer-to-peer axată pe crearea și transferul de active, plăți instantanee și emiterea de jetoane. Ravencoin este o rețea digitală și un blockchain P2P construit în jurul proiectului open source cu același nume.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda RVN →

  Proiectul Ravencoin se învârte în jurul facilitării creării și distribuției mai ușoare a activelor și tokenilor între utilizatori în ecosistemul său. Dezvoltarea sa a început în 2017, când noua echipă Ravencoin a început să construiască tehnologie pe baza furcii codului Bitcoin. Rezultatul final a fost crearea blockchain-ului optimizat pentru transferurile de active, Ravencoin și tokenul său RVN fiind de fapt specializate pentru schimbul de active în blockchain, spre deosebire de ceea ce întâlnim în cazul Ethereum și Bitcoin

  Ravencoin permite utilizatorilor să tokenizeze și să tranzacționeze orice activ relevant pentru economia globală. Întrucât Ethereum și Bitcoin nu au fost concepute pentru a permite alocarea ușoară a activelor către utilizatori individuali, a venit nevoia ca creatorii de active tokenizate să își valideze proprietatea asupra lor. Acest lucru ar trebui să fie mai ușor de făcut în rețeaua care a fost construită în mod intenționat pentru acea sarcină.

  Activele acceptate includ atât activele din lumea reală, cum ar fi documentele legale, lingourile de aur și monedele de argint, cât și cele „virtuale”, cum ar fi licențele pentru diverse activități, jetoanele de acces pentru anumite servicii, articolele și monedele din joc, licențele software etc. de asemenea, face posibilă tokenizarea creditelor, cardurilor cadou și punctelor de recompensă.

  Cu Ravencoin, utilizatorii pot crea jetoane de recompensă pe blockchain. După ce au fost create, aceste jetoane pot fi distribuite ca recompense pentru prestarea diferitelor servicii sau ca parte a unui efort de strângere de fonduri. Jetoanele colectate în acest mod pot fi utilizate pentru a trimite diferite criptomonede către alte părți.

  Informații utile despre Ravencoin (RVN)

  • Ce este RVN

  55. Zilliqa [ZIL]

  Platforma Zilliqa și tokenul său ZIL au fost concepute cu scopul de a reduce la minimum scalabilitatea și problemele ratei tranzacțiilor în tehnologiile blockchain contemporane. Zilliqa utilizează tehnologia de partajare pentru a crește numărul de tranzacții pe secundă.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ZIL →

  Zilliqa este platformă blockchain a „generației următoare”. Aceasta a fost construită de la zero, ca un blockchain de a treia generație, cu ambiția de a depăși Bitcoin și Ethereum. În cazul acestor două platforme, una dintre problemele cheie care au fost identificate ține de scalabilitatea lor.

  Conceptul de scalabilitate descrie cât de bine o tehnologie poate crește în paralel cu menținerea eficienței sale și gestionarea cu succes a cererii crescute. Un sistem, afacere sau software care este descris ca scalabil are un avantaj puternic, deoarece este mai adaptabil la nevoile sau cerințele în schimbare ale utilizatorilor sau clienților săi.

  Pentru ca criptomonedele să concureze cu Visa sau Mastercard pe picior de egalitate, acestea au necesitat o infrastructură mai rapidă și mai avansată pe blockchain. Sub presiunea concurenței jucătorilor globali în sfera de procesare a plăților (Visa, de exemplu, poate procesa aproximativ 24.000 de tranzacții pe secundă) Zilliqa s-a axat pe crearea unei platforme care se va concentra, fără îndoială, pe nevoile utilizatorilor care își doresc o experiență de plată rapidă și fără probleme.

  Jetonul ZIL servește drept stimulent de bază pentru minerit, adică este distribuit ca recompensă pentru minerii care votează pentru blocuri specifice și le validează.

  ZIL și-a început existența ca jeton ERC-20 bazat pe blockchain-ul Ethereum. Odată lansată rețeaua principală Zilliqa, aceste jetoane vor fi schimbate cu criptomonedele Zilliqa. Aceste criptomonede vor avea funcția similară cu cea a gazului de pe platforma Ethereum, ceea ce înseamnă că vor fi utilizate pentru a gestiona executarea contractelor inteligente.

  În cele din urmă, această criptomonedă poate fi utilizată ca mijloc de plată a taxelor aferente tranzacțiilor care vor avea loc în rețea. Zilliqa a fost inițial finanțat prin surse private, ocazie cu care a strâns aproximativ 12 milioane USD până la sfârșitul anului 2017. Datorită interesului ridicat obținut de platformă, echipa Zilliqa a optat pentru o ofertă inițială de monede (ICO) care a strâns în total 22 milioane USD până în ianuarie 2018.

  Informații utile despre Zilliqa (ZIL)

  • Ce este ZIL

  56. Basic Attention Token [BAT]

  Basic Attention Token (BAT) este un token de utilitate și o platformă open-source de schimb de anunțuri. Acesta măsoară atenția utilizatorilor în timp ce interacționează cu anunțurile și compensează atât utilizatorii, cât și editorii, pentru a permite o distribuire echilibrată a veniturilor între participanți.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BAT →

  BAT este un token publicitar digital care rulează pe blockchain-ul Ethereum. Ecosistemul BAT este o platformă open-source descentralizată pentru agenții de publicitate, editorii și utilizatorii care consideră că publicitatea digitală modernă este concepută în favoarea intermediarilor și a jucătorilor mari, precum Facebook sau Google. Proiectul BAT a fost lansat ca răspuns la ceea ce creatorii săi au văzut ca o monopolizare din ce în ce mai mare a activității de publicitate, care plasează editorii și utilizatorii pe ultimul loc.

  BAT își propune, de asemenea, să corecteze o serie de alte probleme legate de publicitatea digitală, cum ar fi confidențialitatea utilizatorilor, adesea compromisă, sau numărul tot mai mare de fraude publicitare. Jetonul BAT își propune să facă acest lucru permițând utilizatorilor să fie compensați pentru „atenția” pe care o acordă anunțurilor afișate online, în timp ce editorii pot avea un acces mai direct la câștigurile lor prin eliminarea intermediarilor. Ultima piesă din acest lanț sunt agenții de publicitate din ecosistemul BAT, care le oferă date analitice detaliate pentru o mai bună gestionare și direcționare a campaniilor lor publicitare.

  Datorită scopului și utilizării sale foarte specifice, jetoanele BAT nu pot fi minate. Jetoanele au fost oferite ca parte a unui ICO ce a avut loc în mai 2017, furnizarea totală de criptomonede BAT fiind stabilită la suma de 1.500.000.000. Dintre acestea, o treime au fost păstrate de către echipa BAT pentru a fi utilizate ca subvenții pentru promovarea jetonului și dezvoltarea grupurilor de creștere a utilizatorilor. În februarie 2018, echipa BAT a lansat un program de recomandare prin care urmărește să recompenseze editorii cu criptomonede BAT dacă reușesc să aducă noi utilizatori pe platformă.

  Informații utile despre Basic Attention Token (BAT)

  • Ce este BAT

  57. BitTorrent [BTT]

  Tokenul BitTorrent a fost lansat la începutul anului 2019 ca proiect comun între Tron și Fundația BitTorrent, fiind o încercare de a tokeniza protocolul popular de partajare a fișierelor și de a îmbunătăți livrarea conținutului și disponibilitatea lățimii de bandă cu ajutorul blockchain-ului.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BTT →

  BitTorrent este un protocol de partajare a fișierelor cu o comunitate de peste 100 de milioane de utilizatori. Ca atare, acesta a devenit în scurt timp extrem popular printre utilizatorii tehnologiei torrent și în geneal a comunității globale de partajare a fișierelor. Achiziția sa de către TRON în 2019 (ca parte a unei tranzacții de 140 de milioane USD) a fost urmată de introducerea criptomonedei BitTorrent și a simbolului său BTT cu scopul de a realiza o serie obiective.

  BitTorrent (BTT) ar trebui să devină o punte între creatorii de conținut și publicul lor. Echipa BTT crede în potențialul criptomonedelor de a le permite atât creatorilor, cât și utilizatorilor să le achiziționeze și să le cheltuiască fără intermediari. Astfel, utilizatorii vor putea folosi jetoanele BTT pentru a da o nouă valoare resurselor de calcul, iar procesul de tranzacție nu va implica utilizarea monedelor fiat.

  Tehnologia criptomonedelor ar trebui să fie familiară comunității de utilizatori torrent, care are o lungă istorie în promovarea partajării și cooperării, rezistând în același timp la cenzură. Jetonul BitTorrent se află în centrul unei viitoare platforme descentralizate ale cărei obiective sunt „promovarea deschiderii, respingerea cenzurii și recompensarea participanților lor”. Considerând că utilizatorii de torrent nu ar trebui să fie străini de aceste principii, TRON și-a adus contribuția ca furnizor al unei infrastructuri tehnologice care ar trebui să conecteze toți acești utilizatori la nivel global.

  Jetonul BTT ar trebui să transforme blockchain-ul într-o tehnologie de masă. A face ca rețeaua BitTorrent P2P și blockchain-ul TRON să funcționeze ca un ecosistem unificat ar trebui să însemne în cele din urmă extinderea acoperirii blockchain-ului la milioane de utilizatori noi și să ajute la adoptarea în masă a blockchain-ului.

  Jetonul BitTorrent va alimenta modelul BitTorrent Speed. Jetoanele BTT achiziționate pot fi oferite în schimbul accesului la descărcări mai rapide. Acestea vor fi stocate într-un portofel dedicat și vor primi suport pentru a fi schimbate cu jetoane TRON (TRX) printr-un exchange de criptomonede descentralizat.

  BTT a reușit deja să-și facă un nume în industria crypto, atât pentru performanțele sale în materie de evoluție a prețului, cât și pentru feedback-ul comunității. Deși vânzarea de jetoane BTT a fost lansată cu ajutorul Binance Launchpad, utilizatorii nu sunt obligați să-și dețină jetoanele pe eToro pentru a primi airdrop-ul BTT.

  Mai multe platforme de tranzacționare crypto și-au oferit deja suportul pentru BTT, inclusiv OKEx, Huobi, Bithumb, Upbit, Gate.io, Bibox, BitForex, Coinsuper, Kucoin, Bittrex și altele. În plus față de acestea, Tron Wallet și Trust Wallet au promis, de asemenea, sprijin pentru alte jetoane TRC-10 de tip BTT, precum și pentru cel existent.

  Informații utile despre BitTorrent (BTT)

  • Ce este BTT

  58. Zcash [ZEC]

  Zcash (ZEC) este una dintre cele mai cunoscute criptomonede axate pe privacy, furnizând caracteristici îmbunătățite de confidențialitate și anonimat utilizatorilor care le consideră esențiale pentru tranzacțiile pe care le fac.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ZEC →

  Moneda Zcash (ZEC) funcționează ca unitatea de bază a criptomonedei sale descentralizate. Zcash a început de la același cod ca Bitcoin, deși cei doi nu împărtășesc o istorie comună, creatorii ZEC dorindu-și mai multă confidențialitate și anonimat cu ajutorul tehnologiilor criptografice avansate.

  În timp ce tranzacțiile cu Zcash rămân înregistrate pe blockchain, această criptomonedă permite utilizatorului să activeze funcția de protecție a confidențialității pentru a ascunde informațiile despre expeditori, destinatari și sumele tranzacțiilor. Proiectul în sine a fost lansat în 2016 de o echipă de ingineri și oameni de știință proveniți din instituții precum MIT, Johns Hopkins și Universitatea din Tel Aviv. Printre membrii echipei se numărau Zooko Wilcox-O’Hearn, Eli Ben-Sasson, Matthew Green, Christina Garman, Alessandro Chiesa și alții.

  Pentru a-și îndeplini promisiunile privind confidențialitatea și securitatea, Zcash a implementat sistemul de tranzacții protejate. Cu acestea, este posibil să se protejeze confidențialitatea tuturor tranzacțiilor și a datelor personale care sunt postate în blockchain-ul public.

  Acest lucru este activat prin efectuarea criptării tranzacțiilor cu ajutorul protocolului criptografic zk-SNARKs. Zero knowledge (zk) este un termen criptografic avansat care înseamnă, la cel mai de bază nivel, ”demonstrează că știi ceva fără a dezvălui ceea ce știi”. În cazul Zcash, acest protocol de cunoaștere zero permite confirmarea unei tranzacții fără a dezvălui informații despre expeditor, destinatar sau sumele tranzacției. În același timp, Zcash le va permite utilizatorilor să aleagă ce date despre tranzacții pot fi partajate în cazul în care acest lucru este necesar la verificarea conformității lor sau în timpul unui audit.

  În plus față de caracteristicile sale de confidențialitate, echipa s-a concentrat pe asigurarea fungibilității monedei, făcând ca fiecare criptomonedă să își păstreze valoarea și să reziste oricărui tip de manipulare. Pentru a realiza acest lucru, criptomonedele sunt deconectate de la istoria utilizării lor, ceea ce face dificilă urmărirea originilor lor.

  După lansare, proiectul Zcash a reușit să câștige un avans puternic pe piața cripto, în fața concurenților săi, cum ar fi Monero, care funcționează de asemenea ca o monedă axată pe confidențialitate. Începând din martie 2021, capitalizarea de piață a ZEC este de peste 1,5 miliarde USD. Oferta maximă a criptomonedei ZEC este plafonată la 21 de milioane de unități, la fel ca în cazul Bitcoin, acestea urmând să fie minate intergal până în 2032.

  În plus față de minerit, Zcash este disponibil pentru tranzacționare pe principalele exchange-uri, cum ar fi Binance sau Kraken.

  Informații utile despre Zcash (ZEC)

  • Ce este ZEC

  59. Nexo [NEXO]

  Nexo este o platformă pentru împrumuturi cripto instant, care oferă acces rapid la numerar și suport pentru păstrarea proprietății asupra propriilor active digitale. Jetonul NEXO este utilizat pentru reduceri de taxe și alte beneficii pentru utilizatorii platformei.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda NEXO →

  Platforma Nexo și jetonul său nativ NEXO alcătuiesc nucleul sistemului bazat pe blockchain-ul Nexo a cărui activitate principală este de a oferi împrumuturi instantanee susținute de criptomonede. Lansată în aprilie 2018, platforma încearcă să promoveze modelul în care achiziționarea de împrumuturi cripto se face mai ușor ca niciodată, împrumuturile fiind disponibile în banii fiduciari, fără a se baza pe verificările punctajului de credit.

  Sistemul este conceput ca mijloc pentru asigurarea lichidității într-un mod automat și flexibil, cu un bonus suplimentar de a oferi suport pentru lichiditatea clienților prin intermediul activelor lor digitale.

  Nexo acceptă mai mult de 20 de criptomonede, inclusiv opțiuni populare precum Bitcoin, Ethereum, XRP, Cardano sau Monero. Plățile sunt acceptate contra USD, EUR, BTC, ETH și NEXO. Tehnologia Blockchain oferă coloana vertebrală a sistemului axat pe transparență în centrul Nexo, a cărui componentă Nexo Oracle are sarcina de a prelucra contracte inteligente bazate pe Ethereum, precum și de a stoca date relevante pentru un anumit împrumut.

  Criptomoneda NEXO este un token ERC-20 ce poate fi tranzacționat în prezent pe majoritatea burselor de criptomonede, inclusiv Binance sau Coinbase.

  Informații utile despre Nexo (NEXO)

  • Ce este NEXO

  60. Ethereum Classic [ETC]

  Ethereum Classic (ETC) este una dintre cele două criptomonede principale „Ethereum” de pe piață, fiind un hard fork al blockchain-ului Ethereum original, care este folosit pentru a dezvolta aplicații descentralizate (dapps) și contracte inteligente.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ETC →

  Funcționarea interioară și scopul platformei Ethereum Classic și ale criptomonedei sale sunt strâns legate de istoria sa comună cu Ethereum, care a durat până în 2016. După incidentul de hacking din 2016, o parte a dezvoltatorilor a decis că platforma ar trebui să fie supusă unui hard fork pentru a atenua prejudiciul. Cealaltă parte s-a opus schimbării blockchain-ului original și s-a alăturat platformei existente pe care ulterior au numit-o Ethereum Classic.

  Incidentul inițial este legat de Organizația Autonomă Descentralizată (DAO) pe care a folosit-o Ethereum-ul original. Scopul acestei organizații a fost să se asigure că rețeaua și sistemul său de luare a deciziilor rămân descentralizate. Cu toate acestea, un hacker a reușit să spargă rețeaua și a furat aproximativ 3,6 milioane de eter (aproximativ 50 de milioane de dolari SUA).

  Majoritatea dezvoltatorilor originali Ethereum au optat pentru hard fork, dar cei care au ales Ethereum Classic susțin că platforma oferă practic aceeași funcționalitate atunci când vine vorba de dezvoltarea de contracte inteligente și dapps. Contractele inteligente sunt rulate pe mașina virtuală Sputnik a platformei, în timp ce dap-urile sunt proiectate cu ajutorul kitului pentru dezvoltatori software Emerald.

  Nodurile care procesează tranzacțiile legate de contractele inteligente sunt plătite în criptomoneda ETC. Rețeaua folosește în continuare protocolul Proof-of-Work și nu intenționează să îl schimbe, spre deosebire de Ethereum, care intenționează să treacă la algoritmul de consens Proof-of-Stake. Pe lângă Ethereum, Ethereum Classic este în competiție directă cu platforme precum NEO, Qtum și Lisk, care sunt, de asemenea, axate pe contracte inteligente și dapps.

  Software-ul Geth este utilizat pentru a rula nodurile din rețeaua Ethereum Classic, precum și pentru a gestiona conturile, tranzacțiile și mineritul. Datorită duratei mai mici de blocare, taxele de tranzacție cu ETC sunt mici.

  Criptomonedele ETC sunt disponibile pentru tranzacționare pe principalele burse de criptomonede, cum ar fi Binance sau Kraken, precum și pe unele platforme peer-to-peer.

  Informații utile despre Ethereum Classic (ETC)

  • Ce este ETC

  61. Bitcoin BEP2 [BTCB]

  BTCB este un activ BEP2 / BEP20 înfășurat (fixat) pe Binance Chain/Binance Smart Chain în raportul 1:1 cu BTC. BTCB este operat pe un model centralizat și bazat pe încredere. Raportul 1:1 înseamnă că întreaga cantitate de BTCB fixată este egală cu cantitatea de BTC blocată într-o adresă publică. Modelul centralizat și bazat pe încredere implică faptul că emitentul jetoanelor BTCB înfășurate este Binance.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BTCB →

  Principalul avantaj al BTCB pentru utilizatorii obișnuiți este în mod clar capacitatea de a deține BTC în timp ce utilizează ecosistemul DeFi prin intermediul BTCB pentru a le crește câștigurile. Fără BTCB, ar trebui să îți vinzi BTC-ul, să pierzi potențialele câștiguri și să cumperi active DeFi pentru a participa la ecosistemul DeFi și a interacționa cu dApps.

  Cu BTCB, poți face toate acestea fără a vinde BTC-ul pe care îl deții și fără a pierde potențialele câștiguri generate de creșterea prețului BTC. BTC-ul rămâne blocat, în timp ce ai oricând posibilitatea de a răscumpăra BTCB-ul și a revendica BTC-ul blocat.

  BTCB este un real avantaj pentru oricine deține Bitcoin și vrea să facă mai mult cu el.

  Procesul simplu și direct îți permite să utilizezi BTCB și să interacționezi cu DeFi, iar o înțelegere de bază a criptomonedelor, a portofelelor și a blockchain-ului te va ajuta să parcurgi toate etapele în cel mai scurt timp.

  62. UMA [UMA]

  UMA (abrevierea de la Universal Market Access) este un protocol construit pe Ethereum, care permite utilizatorilor să creeze criptomonede sintetice personalizate, garantate, ce pot urmări prețul a aproape orice. UMA îți permite să tranzacționezi orice activ folosind jetoane ERC-20 fără a avea expunere efectivă la activul în sine. Acest lucru permite oricui să câștige expunere la active care altfel nu ar fi la îndemână.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda UMA →

  Întrucât UMA face posibil ca aproape orice activ să fie utilizat ca garanție, ai putea folosi criptomoneda aDAI ca garanție pentru a crea jetoane sintetice reprezentând, de exemplu, prețul aurului. Apoi, poți crea un jeton sintetic care nu numai că urmărește prețul aurului, ci și acumulează 10% dobândă pe an prin intermediul cantității de ADAI blocate.

  UMA este un token ERC-20 folosit pentru a reglementa protocolul UMA și pentru a vota asupra prețului unui activ atunci când oracolul DVM este solicitat să conteste o cerere de lichidare a garanției.

  Fondată în ianuarie 2020, UMA este o parte a sistemului DeFi, un produs financiar descentralizat care nu se bazează pe o companie centralizată sau o instituție financiară oficială. UMA conectează cumpărătorii și vânzătorii de oriunde de pe planetă și, datorită contractelor sale inteligente, toate pozițiile sunt prefinanțate, astfel încât niciuna dintre părți să nu se poată retrage din tranzacție.

  Informații utile despre UMA (UMA)

  • Ce este UMA

  63. Decentraland [MANA]

  Dezvoltat de Ethereum Blockchain, Decentraland (MANA) combină un univers virtual captivant asemănător jocurilor video precum Skyrim cu adăugarea unui aspect 3D: totul construit pe o rețea descentralizată peer-to-peer.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda MANA →

  Pentru început, utilizatorii achiziționează criptomoneda LAND, care este un bun digital nefungibil. Odată ce au achiziționat LAND, utilizatorii pot crea scene 3D, jocuri sau chiar pot lansa servicii unice de educație sau turism.

  Decentraland folosește propriul simbol ERC20, numit MANA, pentru a plăti LAND și alte bunuri și servicii din lumea virtuală.

  Când jetoanele MANA sunt cheltuite pe LAND, acestea sunt ulterior arse pentru a reduce numărul de criptomonede care circulă, ceea ce crește matematic cererea pe măsură ce rețeaua crește. De asemenea, ajută la întărirea ideii că LAND este finit chiar și într-un spațiu virtual.

  Pe 8 august 2017, Decentraland și-a lansat ICO-ul, strângând 24 de milioane de dolari în aproximativ 35 de secunde, făcându-l unul dintre cele mai de succes ICO-uri din anul trecut.

  De când și-a lansat vânzarea de criptomonede, MANA a performat foarte bine în comparație cu piața cripto în general. Prețul său s-a situat inițial în jurul valorii de 0,02 USD, când a intrat pentru prima dată în bursă, apoi a crescut până la un vârf de 0,26 USD în perioada de creștere a pieței de la începutul lunii ianuarie. În martie 2021 MANA a atins un nou maxim, de peste 1 USD pentru o singură criptomonedă.

  Informații utile despre Decentraland (MANA)

  • Ce este MANA

  64. THORChain [RUNE]

  THORChain este un protocol de lichiditate conceput pentru a conecta toate activele blockchain pe o piață de lichiditate prin punți încrucișate și fonduri de lichidități continue, asigurate de validatori incentivați economic.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda RUNE →

  Construit pe Tendermint, motorul Byzantine Fault Tolerant care alimentează Cosmos, THORChain este un blockchain Proof-of-Stake care include validatori de rețea care sunt obligați să lege token-urile RUNE. Validatorii pot fi pedepsiți pentru comportament rău prin tăierea jetoanelor legate, care acționează ca un factor de descurajare a comportamentului necorespunzător. Nodurile de rețea sunt, de asemenea, utilizate pentru a crea seifuri și pentru a valida tranzacțiile.

  În esență, există două grupuri în ecosistemul THORChain. Primii sunt utilizatorii, iar ceilalți sunt furnizorii de lichidități.

  Utilizatorii sunt principalii participanți la rețea care folosesc serviciile cross chain ale THORChain pentru a schimba cu ușurință jetoanele. Astfel de schimburi se fac între grupuri de lichidități, utilizatorul plătind o taxă pentru a acoperi comisioanele de gaz și pentru executarea schimbului de jetoane. Schimbul efectuat de utilizatori este nerestricționat.

  Al doilea grup care folosește THORChain sunt furnizorii de lichidități care adaugă lichiditate diferitelor grupuri pentru a alimenta schimbul. Această lichiditate are loc cu ajutorul jetoanelor RUNE și este apoi păstrată în seifuri separate alimentate de nodurile de rețea. Furnizorii de lichiditate câștigă recompense prin taxele de alocare percepute utilizatorilor.

  65. PancakeSwap [CAKE]

  CAKE este o platformă care îți oferă libertatea de a deține controlul asupra finanțelor tale, creând fluxuri de numerar și valorificând potențialul finanțelor descentralizate. CAKE oferă o gamă foarte largă de produse DeFi, podcast-uri și videoclipuri educaționale pe care le poți folosi pentru a obține libertatea financiară.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CAKE →

  Lansat pe 20 septembrie 2020, PancakeSwap este un exchange descentralizat (DEX), creat pe Binance Smart Chain (BSC), care utilizează pool-uri de lichiditate fără permisiune, automatizate și rulate complet de algoritmi.

  PancakeSwap permite utilizatorilor să schimbe jetoane BEP-20 și le oferă posibilitatea să își folosească criptomonedele pentru a furniza lichidități pentru fondurile de schimb, câștigând astfel jetoane suplimentare. De asemenea, utilizatorii pot face stake jetoanelor CAKE pe PancakeSwap pentru a câștiga și mai multe jetoane din această criptometodă.

  La fel ca multe alte DEX-uri, PancakeSwap are propriul jeton nativ, numit CAKE. Utilizatorii pot deține CAKE sub formă de stake sau îl pot folosi în grupurile SYRUP ale PancakeSwap pentru a câștiga mai multe jetoane CAKE sau chiar jetoane ale altor proiecte construite pe lanțul inteligent Binance, cum ar fi DODO, UST (Terra USD) sau LINA (Linear Finance).

  Majoritatea jetoanelor CAKE sunt tranzacționate pe PancakeSwap. Cu toate acestea, există un volum decent de tranzacționare în criptomonedele CAKE și pe platforma Binance, de unde le poți cumpăra și transfera apoi într-un portofel care acceptă activele CAKE și BEP-20.

  66. SwissBorg [CHSB]

  SwissBorg este o platformă de gestionare a averii bazată pe blockchain, care oferă utilizatorilor săi infrastructura și instrumentele necesare pentru a-și administra investițiile în criptomonede cât mai eficient.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CHSB →

  Scopul proiectului SwissBorg este de a ajuta utilizatorii să navigheze în noul domeniu financiar al criptomonedelor. Fondatorii SwissBorg au văzut nevoia unei astfel de platforme pentru a depăși natura uneori complexă a criptomonedelor, precum și a infrastructurii și instrumentelor dispersate care nu au găsit încă nicio standardizare.

  SwissBorg este o platformă bazată pe blockchain, securizată, ideală pentru gestionarea facilă a investițiilor în criptomonede. Este chiar prima platformă de acest gen, iar scopul său este de a simplifica procesul de investiții în criptomonede prin integrarea sa perfectă cu principalele exchange-uri crypto.

  În plus față de platforma desktop, există și două aplicații mobile – Wealth App și Community App. Ambele sunt disponibile pentru dispozitive iOS și Android și fac procesul de accesare a platformei mult mai ușor.

  Tokenul de utilitate folosit pe platforma SwissBorg are simbolul CHSB. Este un jeton ERC-20, cu o aprovizionare totală de 1 miliard de jetoane. Oferta circulantă actuală este foarte apropiată de acest număr, respectiv 923.438.697 criptomonede CHSB.

  Jetoanele rămase sunt păstrate în rezervă pentru dezvoltarea și promovarea proiectului. Majoritatea jetoanelor CHSB sunt tranzacționate la HitBTC, deși există unele tranzacții cu volum mic la KuCoin și Uniswap. Principalele platforme de tranzacționare precum Binance și Bittrex nu acceptă tranzacționarea jetonului CHSB.

  În ceea ce privește performanța prețului, jetonul CHSB a explodat în 2020. Ulterior, la începutul anului 2021, prețul CHSB a cunoscut din nou un puternic trend ascendent, ajungând în martie 2021 la valoarea de 1,53 USD.

  67. yearn.finance [YFI]

  Protocolul yearn.finance își propune să simplifice DeFi, oferind în același timp utilizatorilor săi cele mai mari randamente procentuale anuale posibile (APY) pe criptomonedele depuse.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda YFI →

  Yearn.finance este un ecosistem de protocoale construit pe Ethereum ce are ca scop simplificarea interacțiunii utilizatorilor cu protocoalele DeFi populare și maximizarea randamentelor procentuale anuale (APY) ale criptomonedelor depuse în DeFi.

  Cel mai popular protocol din acest ecosistem este yearn.finance, care mută automat fondurile utilizatorilor între protocoalele de împrumut DeFi precum Compound, Aave și Dydx pentru a maximiza APY. Întregul ecosistem yearn.finance este dezvoltat de comunitate și este guvernat de aceasta prin tokenul YFI.

  YFI este un jeton ERC-20 folosit pentru a guverna protocoalele din ecosistemul yearn.finance. Jetoanele YFI pot fi câștigate prin interacțiunea cu aceste protocoale. Există o aprovizionare maximă de 30.000 de jetoane YFI și nu a existat ICO sau pre-mine. Poți câștiga jetoane YFI prin furnizarea de lichiditate uneia dintre platformele yearn.finance sau prin cumpărarea acestuia de la un exchange. Ultimul token YFI a fost emis în ecosistem la data de 26 iulie 2020.

  Cea mai bună metodă pentru a cumpăra jetoane YFI este folosind bursele de criptomonede descentralizate. Se pare că Uniswap este cea mai bună opțiune în acest moment, reprezentând mai mult de 40% din volumul de tranzacționare YFI pe 24 de ore.

  Dacă preferi bursele centralizate, Poloniex și CoinEx sunt singurele exchange-uri de renume care oferă în prezent perechi de tranzacționare ale tokenului YFI. Reține însă că volumul de tranzacționare pe CoinEx este destul de limitat.

  Informații utile despre yearn.finance (YFI)

  • Ce este YFI

  68. Bancor [BNT]

  Bancor (BNT) a creat o soluție elegantă în rețeaua sa descentralizată, permițând traderilor să schimbe fără întârziere jetoanele ERC-20 și EOS pe aproape 10.000 de perechi de jetoane, totul cu un singur click.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda BNT →

  Bancor permite utilizatorilor să tranzacționeze instantaneu între două jetoane chiar în portofelul Bancor, iar acest model a permis rețelei să ofere comercianților lichidități automate pentru tranzacții.

  Mai mult decât atât, rețeaua este complet descentralizată, iar o mare parte din funcționalitatea acesteia se datorează utilizării inovatoare a tokenului BNT pentru a facilita tranzacțiile.

  Rețeaua Bancor este supravegheată de Fundația Bancor, care are sediul în Zug, Elveția. Compania operează, de asemenea, un centru de cercetare și dezvoltare în Tel Aviv, Israel, care oferă companiei un punct de sprijin în hub-ul blockchain din Zug, precum și în centrul de tehnologie din Orientul Mijlociu.

  Compania a fost fondată în 2016 de un grup israelian cu experiență în start-up-urile din Silicon Valley și în scalarea startup-urilor și a tehnologiilor blockchain.

  Rețeaua Bancor este cunoscută mai cu seamă pentru faptul că a beneficiat de unul dintre cele mai de succes ICO-uri din istoria cripto. În 2017, Bancor a stabilit un record mondial prin strângerea a peste 153 milioane dolari în jetoane Ethereum, iar asta în mai puțin de 3 ore. Recordul mondial a fost de atunci depășit de mai multe proiecte (inclusiv SIRIN Labs și Tezos), dar rămâne un început impresionant pentru proiect.

  Rețeaua Bancor a înregistrat deja peste 1,5 miliarde de dolari în conversii de jetoane pe platforma sa, toate facilitate de jetonul BNT. În plus, există peste 100 de furnizori de lichidități care servesc drept noduri Bancor, iar aceste noduri furnizează lichidități de peste 13 milioane de dolari.

  Informații utile despre Bancor (BNT)

  • Ce este BNT

  69. Stacks [STX]

  Stacks (STX) este un proiect de criptomonedă care urmărește să construiască o rețea open-source peste Bitcoin. Stacks a fost fondat în 2013 la Universitatea Princeton de Muneeb Ali și Ryan Shea. În mod similar cu Cardano, dezvoltarea timpurie a Stacks a fost ghidată de academicieni din Princeton și Stanford. Primii patru ani ai Stacks s-au concentrat aproape în totalitate pe cercetare și dezvoltare, finanțarea inițială a proiectului venind la sfârșitul perioadei de 4 ani.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda STX →

  Deși Stacks are propriul blockchain, acel blockchain este „ancorat” de Bitcoin. În termeni simpli, tot ceea ce se întâmplă pe blockchainul Stacks poate fi verificat pe blockchain-ul Bitcoin, iar mecanismul de consens (mining) al Stacks este legat de Bitcoin. Stacks face posibilă crearea de aplicații descentralizate și contracte inteligente pe Bitcoin prin extensie (prin Stacks).

  În plus, toți utilizatorii din rețeaua Stacks au proprietatea și controlul totoal asupra datelor lor atunci când interacționează cu aceste dApp-uri și contracte inteligente. Acest lucru le conferă un nivel îmbunătățit de confidențialitate în comparație cu internetul actual, în care toate datele sunt deținute și stocate de giganți tehnologici precum Google, Facebook și Microsoft.

  Blockchain-ul Stacks folosește un nou mecanism de consens numit Proof of Transfer (pe scurt PoX).

  STX este tokenul criptomonedei native Stacks. Acesta este ars pentru a înregistra active digitale, inclusiv identități de utilizator și contracte inteligente în blockchain-ul Stacks. Cu toate acestea, inflația este utilizată pentru a plăti minerii din rețea, ceea ce înseamnă că STX este inflaționist și nu are o sursă fixă. La crearea sa, STX avea o aprovizionare totală de 1,32 miliarde de jetoane.

  70. Holo [HOT]

  Holo (HOT) este un proiect de criptomonedă ce se dorește o alternativă la blockchain, oferind dezvoltatorilor un cadru pentru crearea de aplicații descentralizate (dApps). Pentru a-și realiza obiectivul, Holo a făcut trecerea de la blockchain-ul dependent de date la un sistem axat pe agent.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda HOT →

  Metoda lui Holo evită păstrarea unui consens global, folosind un sistem de agenți în care fiecare agent păstrează o furcă privată și care este stocat și gestionat într-o manieră limitată pe blockchain cu un tabel de hash distribuit.

  Acest lucru evită problemele de scalabilitate care au afectat soluțiile blockchain. De asemenea, permite oricărei aplicații dApp găzduite pe Holo să facă mult mai mult cu mai puține resurse decât este necesar pentru blockchain-uri.

  Deoarece nodurile de pe Holo nu stochează și nu validează întregul blockchain, se utilizează doar un procent mic de lățime de bandă în comparație cu blockchain-urile tradiționale.

  Mai mult, Holo nu are nicio componentă minieră, astfel încât energia electrică utilizată este minimă, de fapt nu mai mult decât ar fi utilizată de computerele nod în operațiunile lor normale. Cu cerințele de energie electrică ale lanțurilor de blocuri PoW în continuă creștere, această abordare ecologică pare mult mai bună.

  Holo a finalizat ICO-ul de o lună pe 28 aprilie 2018, timp în care au strâns puțin peste 30.000 ETH în valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari la acea vreme. Au fost create 133.214.575.156 jetoane HOT pentru ICO.

  Imediat după ICO, tokenul s-a tranzacționat cu până la 0,002 USD per unitate, înregistrând o creștere de peste 1.000% într-o săptămână. Prețul s-a dezumflat rapid în următoarele două luni, iar până în iulie 2018 se tranzacționa sub 0,0005 USD. În martie 2021 prețul criptomonedei HOT a atins un nou maxim, respectiv $0.007 USD.

  71. Celsius [CEL]

  Celsius (CEL) este un token ERC-20 utilizat în cadrul platformei cu același nume pentru a genera dobânzi, a contracta împrumuturi, a trimite plăți peer-to-peer și multe altele. Jetoanele CEL au crescut cu aproape 500% în decurs de doar două luni de la lansare, oferindu-le adoptatorilor timpurii profituri masive.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CEL →

  Fondatorul și CEO-ul rețelei Celsius este Alex Mashinsky. Înainte de a crea Celsius, Mashinsky a fost cunoscut ca inventatorul VoIP (Voice over Internet Protocol). Iar când spui VoIP, te gândești practic la tehnologia care ne-a oferit posibilitatea de a vorbi cu prietenii și familia folosind internetul în locul rețelelor telefonice tradiționale.

  Pe parcurs, lui Mashinsky i s-au acordat peste 35 de brevete diferite, fiind membru fondator al mai multor companii de succes, inclusiv Transit Wireless, care era evaluată la 1,2 miliarde de dolari în momentul lansării sale.

  CEL este un token ERC-20 care rulează pe rețeaua Ethereum. A fost lansat în iunie 2018 și a strâns atunci nu mai puțin de 50 de milioane de dolari în ICO. La ICO jetoanele au fost evaluate la prețul de 0,30 dolari fiecare, dar la scurt timp după finalizarea ICO prețul criptomonedei sa prăbușit la aproape 0,03 dolari, făcând să pară că proiectul are puține șanse de profitabilitate pentru investitorii timpurii.

  Până la începutul anului 2020 lucrurile arătau mai bine, deși jetonul CEL era încă evaluat la mai puțin de jumătate din prețul ICO, situându-se chiar sub nivelul de 0,15 USD în primele luni ale anului 2020. Holdingul avea să dea roade. În iunie 2020, prețul a crescut și a tot crescut, ajungând până la 0,46 USD. În martie 2021, o criptomonedă CEL se tranzacționa pe Quoine pentru prețul de 5,02 USD.

  Informații utile despre Celsius (CEL)

  • Ce este CEL

  72. Voyager Token [VGX]

  Voyager Token (VGX), cunoscut și sub denumirea de BQX pe unele exchange-uri, este tokenul nativ al bursei de criptomonede Voyager. Aceasta se detașează de concurenții săi prin aceea că este o platformă de tranzacționare cripto fără comisioane și permite clienților să tranzacționeze la mai multe burse.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda VGX →

  Aplicația de tranzacționare cripto Voyager a fost lansată la mijlocul lunii ianuarie 2019 iar de atunci a crescut constant în popularitate datorită ușurinței în utilizare și funcției Smart Order Routing, care găsește cele mai bune prețuri și le transmite traderului. Spre deosebire de multe alte platforme cripto, Voyager nu are taxe și comisioane adăugate, ci pur și simplu ia o mică parte din spread.

  VGX este tokenul nativ al ecosistemului Voyager și este folosit pentru a remunera utilizatorii prin recompense de rambursare, dobânzi aferente criptomonedelor deținute în portofelul Voyager și prin alte mecanisme din programul de loialitate Voyager.

  Tokenul VGX a fost lansat atunci când Voyager a cumpărat portofelul Ethos pentru 4 milioane de dolari, în februarie 2019, pe care îl folosise deja. Fostele jetoane ETHOS au fost convertite în jetoane VGX cu o aprovizionare totală de 222.295.208 unități. Reține faptul că această ofertă totală va crește la 255.491.293 după fuziunea cu tokenul LGO la începutul anului 2021.

  VGX este un token ERC-20 care rulează pe rețeaua Ethereum. Acest lucru permite VGX să valorifice standardele și metodele criptografice bine testate ale Ethereum pentru a asigura un grad foarte ridicat de securitate. În plus, pentru a asigura o securitate avansată, acesta încorporează atât criptografie cu cheie publică, cât și cu cheie eliptică.

  73. ICON [ICX]

  ICON este o organizație autonomă descentralizată (DAO) care încearcă să conecteze fiecare blockchain din lume, indiferent de designul sau de mecanismul de consens (de exemplu, proof of stake, proof of work etc.).

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ICX →

  Blockchain-ul nativ al ICON este cunoscut sub numele de loopchain și poate fi asemuit unui breloc digital care îți permite să atașezi mai multe blockchain-uri la un singur hub numit Nexus, care face posibilă comunicarea între ele. Blockchain-urile participante vor putea în cele din urmă să bată atât jetoane fungibile, cât și non-fungibile, susținute de token ICX și / sau active din lumea reală.

  ICON a fost creat de către grupul financiar sud-coreean DAYLI Financial Group, „construit” de coreeanul-american Min Kim. Kim este, de asemenea, unul dintre cofondatorii fundației ICON din Elveția, care „supraveghează activitățile de bază ale proiectului ICON, care includ promovarea și dezvoltarea protocolului ICON”.

  Compania care a creat efectiv rețeaua ICON este ICONLOOP, o companie de software sud-coreeană care se concentrează pe adoptarea loopchain-ului ICON și creează soluții personalizate pentru întreprinderile publice și private, inclusiv guvernul sud-coreean.

  În timp ce criptomoneda ICX a ICON a fost lansată inițial ca jeton ERC-20 pe blockchain-ul Ethereum în 2017, toate jetoanele au fost migrate în 2018 când a fost lansată rețeaua principală ICON. Reține că, dacă transferi ICX-ul la o adresă ERC-20, o vei pierde (multe resurse despre ICON încă o notează ca un simbol ERC-20!).

  ICX este criptomoneda utilizată pe lanțul de bucle ICON pentru toate activitățile economice. Acestea includ stake-ul, plata taxelor pentru contracte și tranzacții inteligente, respectiv recompensarea utilizatorilor pentru participarea la rețeaua ICON.

  Informații utile despre ICON (ICX)

  • Ce este ICX

  74. TerraUSD [UST]

  TerraUSD (UST) este prima criptomonedă stabilă descentralizată care este scalabilă. TerraUSD este o monedă stabilă algoritmică, în care costul de creare este egal cu valoarea nominală a monedelor stabile bătute – pentru a bate 1 TerraUSD, trebuie să fie ars doar 1 USD din activul de rezervă ($LUNA).

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda UST →

  Politica monetară a TerraUSD este scalabilă la infinit, ajutând astfel aplicațiile și protocoalele DeFi să își atingă întregul potențial fără restricții. Iar datorită adoptării sale explozive la plățile de pretutindeni, Terra deține acum al treilea cel mai mare număr de tranzacții din toate blockchain-urile (după BTC și Ethereum) și generează taxe de 16 milioane USD anual.

  De la debutul său la sfârșitul anului 2020, UST a depășit deja Paxos Standard și Gemini Dollar (GUSD), ambele fiind susținute de moneda fiduciară deținută în băncile din lumea reală și supusă intervenției lor emitenți.

  Aprovizionarea TerraUSD este reglementată de tokenul său de guvernanță LUNA. Când cererea pentru UST devine prea mare, noul UST este emis și poate fi achiziționat cu 1 USD în LUNA. Acest lucru permite utilizatorilor să cumpere UST cu o reducere față de prețul pieței și să vândă imediat UST cu profit. Dacă cererea slăbește pentru UST, LUNA va fi lansată pe piață și schimbată pentru UST, pentru a fi arsă.

  75. Ren [REN]

  REN este un token utilizat în ecosistemul Ren și are două funcții: plata comisioanelor de tranzacționare pentru ordinele efectuate pe RenVM și plata de obligațiuni către „Registrar”, un contract inteligent care administrează Darknodes în ecosistemul Ren.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda REN →

  Acest smart-contract asigură descentralizarea și stabilitatea protocolului RenVM. De aceea, dacă dorești să rulezi un Darknode, trebuie să plătești o garanție de 100.000 REN către registrator.

  REN a devenit disponibil pentru tranzacționare în februarie 2018, iar prețul a scăzut de la 8 cenți la 3 cenți în termen de 3 luni, asta înainte de a atinge un maxim de aproximativ 13 cenți în mai 2018. Ulterior, în anul următor, prețul a scăzut până la 1,5 cenți iar în martie 2021 tokenul REN se tranzacționa pe principalele burse de criptomonede pentru un preț de peste 0,90 USD.

  Fiind un token ERC-20, REN poate fi stocat pe aproape orice portofel care acceptă Ethereum. Prin urmare, există în prezent o varietate foarte mare de opțiuni în ceea ce privește portofele software și hardware unde poți stoca jetoanele REN.

  Printre portofelele de criptomonede care acceptă REN se numără My Ether Wallet (MEW – desktop), Atomic Wallet (mobil), Trust Wallet (mobil) și portofelul Exodus (mobil și desktop). De asemenea, gama de portofele hardware care acceptă REN includ Ledger, Trezor și KeepKey.

  Informații utile despre Ren (REN)

  • Ce este REN

  76. 0x [ZRX]

  0x (ZRX) este criptomoneda nativă a protocolului deschis 0x care își propune să devină o platformă pentru construirea de exchange-uri descentralizate. Obiectivul principal ZRX este reprezentat de furnizarea unui cadru sigur și eficient pentru schimbul de jetoane pe blockchain, prin combinarea beneficiilor platformelor cripto centralizate și descentralizate.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ZRX →

  Platforma 0x a fost lansată în octombrie 2016 cu scopul de a face din blockchain un hub de tranzacționare pentru toate tipurile de active reprezentate de jetoane. Pentru a face posibilă această viziune, dezvoltatorii săi Amir Bandeali și Will Warren au creat un protocol deschis pentru crearea de exchange-uri descentralizate pe blockchain-ul Ethereum.

  În timp ce acest tip de exchange-uri oferă o securitate mai bună, există încă problema modalității prin care se va reuși reducerea costurilor operaționale pentru utilizatorii finali.

  Utilizatorii ZRX pot să păstreze controlul deplin asupra fondurilor lor în loc să le lase în mainile exchange-urilor centralizate. Pentru securitate suplimentară, comenzile și tranzacționarea sunt gestionate cu ajutorul unor contracte inteligente bazate pe blockchain-ul Ethereum, iar cei care se angajează în tranzacționare vor trebui să gestioneze tranzacții bazate pe blockchain ori de câte ori își gestionează activele. Aceasta include completarea sau plasarea comenzilor, depunerea fondurilor destinate contractelor inteligente etc.

  Utilizarea protocolului 0x este gratuită. Cu toate acestea, o persoană care decide să o folosească pentru a construi un exchange descentralizat este liberă să impună comisioane de tranzacționare. Acestea pot fi plătite cu ajutorul criptomonedelor ZRX care funcționează ca jetoane de guvernanță din rețea. Proprietarii de criptomonede își aduc contribuția la îmbunătățirea și actualizarea protocolului proporțional cu numărul de jetoane pe care le dețin.

  Criptomoneda ZRX a devenit disponibilă pentru public în august 2017, cu o ofertă totală de un miliard de unități. La începutul anului 2021 erau în circulație 743.937.911 criptomonede ZRX la o capitalizare de piață de 1.082.968.621 USD, o singură criptomonedă tranzacționându-se pentru aproximativ 1,5 USD.

  Informații utile despre 0x (ZRX)

  • Ce este ZRX

  77. Revain [REV]

  Revain (REV) este o platformă de recenzii oneste pentru industria blockchain. Dezvoltat pe tehnologia blockchain, REV împiedică părțile interesate să manipuleze și să șteargă recenzii nefavorabile, recompensând utilizatorii pentru feedback-ul de calitate.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda REV →

  Revain este o platformă ce facilitează feedback-ul, bazată pe blockchain, care își recompensează utilizatorii pentru recenzii valoroase. În fapt, sloganul său reflectă însăși misiunea sa – „reinventarea recenziilor”. Proiectul concurează cu Trustpilot, Yelp sau Angie’s List.

  Platformele tradiționale de recenzii online se confruntă adesea cu numeroase probleme, inclusiv conturi false, spam, recenzii plătite și altele. Revain caută să filtreze totul și să facă recenziile online cât mai corecte și imparțiale posibil. REV a lansat deja versiunea 1.1.0 a platformei, astfel că de acum orice utilizator poate câștiga criptomonede pentru feedback-ul oferit. În acest moment se pot evalua proiecte de criptomonedă, exchange-uri și portofele cripto.

  Revain se bazează pe tehnologia blockchain pentru a asigura descentralizarea platformei, imuabilitatea și pentru a stimula utilizatorii. În plus, recenziile sunt supuse unui proces de screening complet, îmbunătățit de IBM Watson AI, pentru a identifica recenziile false și rău intenționate și a le împiedica publicarea. De asemenea, Revain folosește blockchain-ul Ethereum pentru a înregistra instantanee ale recenziilor originale, astfel încât acestea să nu poată fi modificate sau șterse în timp.

  Informații utile despre Revain (REV)

  • Ce este REV

  78. Waves [WAVES]

  Lansat în 2016, proiectul Waves s-a dezvoltat într-un ecosistem format dintr-o platformă blockchain pentru crearea de jetoane personalizate, o soluție smart-contract și un exchange descentralizat dedicat, cunoscut sub numele de Waves DEX.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda WAVES →

  Platforma Waves a fost fondată ca o soluție la ceea ce dezvoltatorii au perceput ca fiind o implementare prea lentă a blockchain-ului în aplicațiile de zi cu zi ce implică gestionarea activelor digitale.

  Echipa Waves a creat un nou limbaj de programare numit RIDE, care a fost dezvoltat special pentru segmentul de contracte inteligente al platformei. Limbajul RIDE permite dezvoltatorilor să creeze „active inteligente” și „conturi inteligente”, precum și să se apropie mai mult de crearea de contracte inteligente Turing-complete.

  În decembrie 2018, capitalizarea de piață Waves a fost evaluată la peste 178 milioane USD, în scădere față de 1,7 miliarde USD față de luna decembrie 2017, iar în martie 2021 market cap-ul se situa la puțin peste 1,2 miliarde, prețul unei criptomonede Waves fiind de aproximativ 11 USD. Cantitatea de criptomonede Waves în circulație este plafonată la 100.000.000.

  ICO-ul Waves s-a desfășurat din aprilie până în mai 2016, ocazie cu care s-au strâns 16,4 milioane USD pentru dezvoltarea proiectului. Tokenii Waves sunt disponibili pentru tranzacționare pe principalele burse de criptomonede, cum ar fi Binance, Bittrex sau Coinbase.

  Fondatorul și CEO-ul platformei Waves este Sasha Ivanov, un fizician din Ucraina care a lucrat la dezvoltarea de software și platforme de plăți online, precum și în domeniul industriei de predicție a rețelelor neuronale. Înainte de a începe proiectul Waves, Ivanov a fost implicat în crearea exchange-ului de criptomonede Coinomat.com și în dezvoltarea platformei Nxt, care a servit ca sursă de inspirație pentru Waves.

  Informații utile despre Waves (WAVES)

  • Ce este WAVES

  79. Reserve Rights [RSR]

  Reserve Protocol (RSV) încearcă să construiască o monedă stabilă care să securizeze banii nu doar pentru bancii din țările dezvoltate, ci și pentru miliardele de persoane din întreaga lume care nu au un loc sigur în care să-și păstreze în siguranță banii.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda RSR →

  Reserve Protocol este o platformă care urmărește să ocolească bancherii și guvernele corupte, permițând oricărei persoane din lume să aibă un depozit securizat de monede care nu poate fi furat de bănci sau afectat de inflație.

  RSV are în plan să creeze o criptomonedă stabilă, complet descentralizată, susținută de un set divers de active. Această monedă stabilă va face posibile tranzacții transfrontaliere fără posibilitatea ca guvernele să poată abuza de monedă și fără posibilitatea ca acestea să poată să închidă vreodată sistemul.

  Dezvoltarea inițială a criptomonedelor se face în Ethereum, dar există planuri pentru introducerea unei interoperabilități complete care va ajuta la descentralizarea rețelei.

  În prezent există două jetoane ERC-20 diferite care funcționează împreună în Reserve Protocol. Acestea sunt Reserve Stablecoin (RSV) și Reserve Rights (RSR).

  RSR are două funcții principale în Reserve Protocol. Pe de o parte, este un token de utilitate, permițând deținătorilor să voteze propunerile de guvernanță, iar pe de altă parte, are rolul de a menține valoarea RSV la prețul său țintă de 1 USD. Spre deosebire de criptomoneda stabilă RSV, tokenul RSR este volatil.

  80. Flow [FLOW]

  Flow este un blockchain rapid, descentralizat și prietenos cu dezvoltatorii, conceput ca bază pentru o nouă generație de jocuri, aplicații și active digitale, pe care le alimentează. Flow este singurul blockchain layer-one creat inițial de o echipă care a oferit în mod constant o experiență foarte bună consumatorilor în materie de platforme blockchain: CryptoKitties, Dapper Wallet sau NBA Top Shot.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda FLOW →

  Flow rezolvă problema scalabilității și folosește o arhitectură unică care îi permite să ofere îmbunătățiri masive în materie de viteză și număr de tranzacții pe secundă. Designul Flow este unic, permițând rețelei să se extindă pentru a deservi miliarde de utilizatori fără a afecta în vreun fel descentralizarea consensului.

  Cu blockchain-ul Flow, dezvoltatorii sunt liberi să construiască companii și dApp-uri unice iar aplicațiile Flow permit consumatorului să mențină controlul asupra propriilor date, oferindu-le posibilitatea să creeze jetoane nefungibile care pot fi tranzacționate pe piețele deschise din întreaga lume.

  FLOW este tokenul nativ pentru blockchain-ul Flow. Acesta servește drept activ de rezervă utilizat pentru toate activitățile din rețeaua Flow. În timp ce Flow este infrastructura digitală, tokenul FLOW este combustibilul care alimentează rețeaua.

  FLOW este criptomoneda necesară funcționării rețelei și a tuturor aplicațiilor ce rulează în cadrul acesteia. FLOW este conceput atât ca o metodă de plată, cât și ca activ de rezervă pe termen lung pentru întreaga economie Flow. Jetonul este utilizat de validatori, dezvoltatori și utilizatori pentru a participa la rețeaua FLOW și a câștiga recompense. De asemenea, este utilizat pentru taxe și pentru a participa la viitoarea guvernare a protocolului.

  Informații utile despre Flow (FLOW)

  • Ce este FLOW

  81. Fantom [FTM]

  Fantom (FTM) este un proiect destul de ambițios, care încearcă să creeze o platformă smart-contract ce ar putea să devină „sistemul nervos pentru orașele inteligente”.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda FTM →

  Folosind tehnologia avansată a graficului aciclic direcționat (DAG), proiectul Fantom își propune să ofere scalabilitate aproape infinită și tranzacții instantanee la un cost aproape zero. De asemenea, echipa din spatele proiectului lucrează la o mașină virtuală de înaltă performanță cu executare sigură a contractului inteligent.

  Fantom este construit pe o tehnologie distribuită ce creează o platformă bazată pe DAG, care ar putea fi utilizată pentru a alimenta orașele inteligente și toate serviciile din cadrul acestuia.

  Fiind o platformă de înaltă viteză și performanță, Fantom consideră că poate deveni coloana vertebrală a infrastructurii IT pentru orașele inteligente emergente. Cu scopul de a executa 300.000 de tranzacții pe secundă și capacitatea de a comunica între mai mulți furnizori de servicii, Fantom consideră că este soluția pentru stocarea unor cantități mari de date în siguranță.

  Echipa Fantom prevede că platforma sa va fi utilizată într-o mare varietate de sectoare, inclusiv utilități publice, sisteme inteligente pentru case, asistență medicală, educație, gestionarea traficului, gestionarea resurselor și proiecte de sustenabilitate a mediului.

  FTM este listat pe o serie de burse de criptomonede. Printre acestea se numără Binance, KuCoin, MXC.com și alte câteva. Cu toate acestea, aproximativ 60% din volumul de tranzacționare are loc în prezent pe Binance.

  82. Ontology [ONT]

  Criptomoneda Ontology (ONT) există pe platforma sa omonimă, al cărei obiectiv principal este de a elimina obstacolele care împiedică adoptarea blockchain-ului. Platforma își propune să introducă această tehnologie întreprinderilor fără ca acestea să aibă nevoie de cunoștințe tehnice.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ONT →

  Platforma Ontology optează pentru o implementare simplificată a tehnologiei blockchain în cadrul sistemelor de afaceri. Recunoscând că nivelul de expertiză necesar pentru integrarea blockchain-ului în activitatea de zi cu zi poate fi prea mare pentru multe întreprinderi, Erik Zhang și Da HongFei de la compania chineză Onchain (oameni din spatele blockchain-ului NEO) și-au lansat platforma Ontology și jetonul său nativ în 2017.

  Ontology a venit cu un set de instrumente care permit entităților de afaceri să implementeze și să personalizeze blockchain în funcție de nevoile lor specifice. Platforma sa de registru distribuit a permis o instalare mai ușoară a blockchain-ului, fără a fi nevoie să se modifice de la zero infrastructura de afaceri existentă. Pentru a face acest lucru posibil, platforma Ontology a trebuit să pună diferite lanțuri interoperabile sub umbrela unui blockchain central, ceea ce permite o mai mare flexibilitate atunci când se creează un registru care nu va depinde de un silo.

  Deci, în loc de un singur blockchain, întreprinderile care utilizează Ontology ar trebui să poată utiliza pe deplin atât blockchain-urile private, cât și cele publice. Orice companie reticentă în a-și lăsa datele pe un blockchain public, de teama accesului concurenților, poate folosi blockchain-ul privat Ontology, care îi va permite să personalizeze în detaliu permisiunile de acces la datele lor. Acest lucru se face acum mult mai ușor grație parteneriatului strategic între platforma NEO și Ontology, permițând schimbul de informații între blockchain-ul public al NEO și cel privat al Ontology.

  Relația între cele două companii se extinde și în lumea criptomonedelor – jetoanele ONT Ontology au fost distribuite deținătorilor NEO ca parte a unui airdrop. Scopul lor este de a servi drept jetoane de guvernanță cu care proprietarii acestor criptomonede pot participa la procesul decizional din rețeaua lor.

  În același timp, deținătorii ONT vor primi, de asemenea, jetoane de utilitate ONG (Ontology Gas, care sunt similare cu jetoanele NEO’s Gas), care sunt utilizate pentru gestionarea contractelor inteligente și gestionarea tranzacțiilor pe lanț în rețea. După implementarea corectă, este de așteptat ca Ontology să poată gestiona mii de tranzacții pe secundă, pe baza modelului său VBFT care combină mecanismele Proof-of-Stake (PoS), Byzantine Fault Tolerant (BFT) și Verifiable Random Function (VRF).

  Odată cu parteneriatul cu platforma NEO, Ontology speră să își consolideze poziția față de concurenții săi, cum ar fi Ethereum. În martie 2021, capitalizarea pieței Ontology se ridica la 900 milioane USD iar oferta totală de criptomonede este plafonată la 1.000.000.000 de unități, 775.584.099 criptomonede ONT fiind deja în circulație.

  Criptomonedele ONT sunt tranzacționate pe principalele burse cripto, cum ar fi Binance și HitBTC.

  83. DigiByte [DGB]

  DigiByte este o criptomonedă pe care creatorul său Jared Tate a conceput-o în 2014 ca o variantă mai sigură a Bitcoin, mai descentralizată și mult mai rapidă. De la lansare, DigiByte a dezvoltat un ecosistem conceput pentru a contracara ceea ce creatorii săi au văzut drept provocările majore cu care se confruntă criptomonedele principale și mai bine cunoscute, cum ar fi Bitcoin.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda DGB →

  DigiByte este descris ca având cea mai rapidă viteză de generare a blocurilor dintre toate blockchain-urile UTXO publice (Bitcoin, Litecoin) aflate în funcțiune astăzi. În plus, se mândrește cu implementarea timpurie a SegWit (Segregated Witness) și cu limitarea calculată a sferei și dimensiunii tranzacțiilor, pentru a le menține eficiența și capacitatea de procesare.

  Echipa DigiByte consideră că implementarea sa blockchain este capabilă să conecteze majoritatea potențialelor scurgeri legate de securitate datorită descentralizării sale la nivel global care implică peste 200.000 de computere, telefoane, noduri și servere. În plus, Digibyte și-a implementat tehnologiile de pionierat DigiShield și MultiShield pentru a gestiona stabilitatea dificultății și a se proteja de atacurile rău intenționate recurente.

  Jared Tate, fondatorul DigiByte, are o vastă experiență în programarea computerelor, blockchain și securitate cibernetică. El a proiectat DigiByte în 2013 cu scopul de a oferi o alternativă mai rapidă și mai sigură la Bitcoin. Proiectul a început oficial cu extragerea blocului Genesis în ianuarie 2014, fără a organiza un ICO și nu a atras niciun interes semnificativ pentru mass-media. În loc de aceasta, proiectul a fost finanțat prin donații acordate Fundației DigiByte, care este responsabilă de promovarea acestui proiect la nivel global.

  În martie 2021, capitalizarea de piață a DigiByte se ridica la aproximativ 820 milioane USD iar în prezent există aproximativ 13 miliarde de criptomonede DGB în circulație care pot fi tranzacționate și achiziționate pe bursele de criptomonede precum Binance, Coinbase și HitBTC.

  Informații utile despre DigiByte (DGB)

  • Ce este DGB

  84. OKB [OKB]

  OKB este criptomoneda nativă a platformei OKEX, un exchange de criptomonede foarte popular, înființat în 2016. Folosind expertiza lor pe piața spot, OKEX oferă traderilor un mod unic de a tranzacționa și acoperă toată piața cripto.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda OKB →

  OKEX a fost fondată inițial în Hong Kong în 2016, dar în 2018 s-au mutat la Valletta, în Malta. Acest lucru a fost, fără îndoială, un răspuns la reglementările cripto mult favorabile din această țară.

  Bursa inițială OKEX a fost o bursă de tranzacționare criptomonede spot, care sa extins rapid de la lansare. În prezent este disponibilă în peste 100 de țări, iar tranzacțiile futures BTC pe OKEX au depășit recent 2,5 miliarde USD pe zi ca volum de tranzacționare.

  OKEX operează o procedură sigură de securitate a portofelului ”la cald” și ”la rece”, cea mai mare parte a fondurilor fiind stocate offline, într-un mediu ”rece”. Aceasta înseamnă că fondurile deținute de utilizatori sun protejate de hackeri.

  Pentru a satisface cererea de retrageri / depozite, OKEX păstrează o proporție limitată de criptomonede pe serverele lor într-un mediu „fierbinte”.

  Când vine vorba de infrastructura exchange-ului, acesta operează prin GSLB (Global Server Load Balancing). Aceasta înseamnă că au un număr de servere în întreaga lume pentru a asigura disponibilitatea permanentă a serverului și pentru a gestiona cererea de tranzacționare.

  OKB (OKB) este o criptomonedă ce funcționează pe platforma Ethereum. OKB are o aprovizionare totală de 300.000.000, cu 282.838.290 OKB în circulație în martie 2021. Bursele de top pentru tranzacționarea criptomonedei OKB sunt în prezent OKEx, HBTC, FTX, Dsdaq și Hydax Exchange.

  85. Siacoin [SC]

  Siacoin (SC) este o platformă de stocare cloud descentralizată care rulează pe blockchain. Platforma permite stocarea criptată a datelor pe cloud, iar registrul blockchain servește la verificarea tranzacțiilor, contractelor și activelor stocate.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda SC →

  Proiectul Siacoin a început ca o soluție de stocare în cloud care implementează tehnologia blockchain și oferă descentralizare la nivel înalt. Aceasta este construită în jurul unui ecosistem de stocare P2P care permite utilizatorilor să își închirieze spațiul pe hard disk altora sau să-și stocheze datele pe resursele de stocare ale altcuiva. Pentru a sprijini infrastructura de plată pentru aceste operațiuni, platforma folosește criptomoneda SC, care este utilizată pentru a plăti tranzacțiile care au loc în rețea.

  Sia a fost conceput ca răspuns la ceea ce creatorii săi percep ca fiind deficiențele furnizorilor ce domină piața de stocare cloud centralizată, cum ar fi DropBox, Google Drive, Amazon Cloud, Microsoft Azure și alții. Centralizarea serviciilor de stocare pe aceste platforme este văzută drept ”călcâiul lui Ahile”, deoarece arhitectura lor are componente ale căror defecțiuni pot împiedica un întreg sistem să funcționeze corect.

  În același timp, soluțiile de stocare în cloud care nu utilizează blockchain găzduiesc cantități mari de date necriptate care pot fi expuse încălcărilor de confidențialitate și manipulării de către părțile care doresc să profite de pe urma acestora. În plus, Siacoin urmărește să reducă taxele de stocare și risipa de capacități de stocare disponibile, dar neutilizate, pe care utilizatorii le pot oferi reciproc prin închirierea spațiului de rezervă pe hard disk.

  Criptomonedele SC nu au fost oferite ca parte a unui ICO. În schimb, fondurile în valoare de 1,25 milioane de dolari au fost strânse de echipa Siacoin din surse independente. În martie 2021, capitalizarea pieței SC se ridica la valoarea de 826 milioane USD. Criptomoneda a atins maximul istoric la începutul anului 2021, mai exact în luna martie, când o singură criptomonedă SC se tranzacționa pentru aproape 0,03 USD.

  Informații utile despre Siacoin (SC)

  • Ce este SC

  86. Pundi X [NPXS]

  Construită în jurul ambiției de a face utilizarea criptomonedelor la fel de „ușoară ca și cumpărarea de apă îmbuteliată”, proiectul Pundi X (NPXS) a fost lansat cu o declarație clară a misiunii proiectului: să facă posibil ca utilizatorii și companiile să achiziționeze și să utilizeze criptomonede în orice moment și în orice loc.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda NPXS →

  Modelul de afaceri al criptomonedei NPXS permite comercianților să vândă aproape orice înregistrând tranzacții direct pe blockchain, eliminând necesitatea serviciilor principale de card de credit. Platforma făcut posibilă, de asemenea, utilizarea dispozitivelor hardware Pundi X care au fost instalate pe sistemele de procesare a plăților la punctele de vânzare ale comercianților.

  Proiectul NPXS își propune să facă criptomonedele mai accesibile fără a fi nevoie ca utilizatorii să înțeleagă modul în care acestea funcționează, la fel cum pot folosi smartphone-urile fără a studia manualele lor tehnice. Acest lucru este diferit de ceea ce oferă majoritatea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, care sunt se bazează pe o tehnologie complexă cu o curbă de învățare destul de abruptă. Concepte precum „blockchain”, „chei private” și „portofele” rămân încă obscure pentru populația fără interes să aprofundeze detaliile tehnice.

  Incapacitatea de a utiliza criptomonedele ca mijloc de plată pentru cumpărarea produselor de zi cu zi îi afectează atât pe comercianții cât și pe utilizatorii cripto-prietenoși, iar Pundi X speră să rezolve această problemă cu soluțiile sale software și hardware. Echipa vede un defect al ecosistemului cripto în faptul că gama de produse și servicii pe care o poți cumpăra cu criptomonede este încă limitată. În multe cazuri, produsele sunt oferite de magazine specializate de care majoritatea oamenilor nu au mai auzit până acum.

  NPXS este un token ERC-20 care alimentează tranzacțiile pe platforma Pundi X și oferă recompense deținătorilor de tokeni și comercianților cu amănuntul care utilizează rețeaua sa de tranzacții. Dezvoltatorii Pundi X lucrează, de asemenea, la magazinul de aplicații, care ar permite proprietarilor criptomonedelor NPXS să dezvolte și să publice aplicații pe acesta.

  Pundi X avea o capitalizare de piață de 1.982.121.398 dolari la începutul anului 2021, cu 234.544.488.396 NPXS aflați în circulație în martie 2021, dintr-o ofertă totală de 258.526.640.301 criptomonede NPXS.

  NPXS se tranzacționează pe diferite exchange-uri în acest moment, inclusiv Binance, Bittrex, Hotbit și Gate.io.

  87. Harmony [ONE]

  Harmony (ONE) este o platformă bazată pe blockchain, construită pentru a rezolva dezideratul furnizării atât a scalabilității, cât și a descentralizării. Lansat ca parte a unui IEO pe Binance Launchpad în mai 2019, Harmony (ONE) este o platformă descentralizată blockchain concepută ca o punte între scalabilitate și eforturile de descentralizare.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ONE →

  Dezvoltarea Harmony a intrat sub deviza „descentralizării la scară”, cu accent pe partajarea datelor și crearea de piețe de jetoane fungibile și active ne-fungibile. Mai mult, Harmony vine cu o promisiune suplimentară de a oferi un randament ridicat însoțit de două „minime”: latență și taxe. Combinate, acestea ar trebui să pună platforma în centrul eforturilor de a oferi bazele viitoarelor economii descentralizate.

  Înainte de IEO, Harmony a început ca o startup în 2018. Proiectul său de strângere de fonduri a reușit să acumuleze 18 milioane USD în aprilie 2019, atrăgând atenția mai multor investitori precum Silicon Valley’s Consensus Capital sau Hong Kong’s Lemniscap VC. Astfel, un număr de peste 2,8 miliarde de criptomonede ONE au fost achiziționate de investitori, dintre care 12,6 miliarde au fost puse deoparte pentru pre-minerit.

  Harmony promite investitorilor accesul la un ecosistem care va sprijini adoptarea acestuia pe diferite piețe, cu accent pe schimbul de date, piețe descentralizate, urmărirea lanțului de aprovizionare, schimburi publicitare, sisteme de rating de credit și jocuri.

  Tokenul ONE păstrează funcționalitatea ecosistemului Harmony, permițând participarea la acesta și servind drept vehicul de plată pentru diferite activități din rețea. Acesta se tranzacționează pe principalele burse de criptomonede, înclusiv Binance și Coinbase.

  88. Paxos Standard [PAX]

  Paxos Standard (PAX) se descrie ca fiind „prima companie Trust reglementată, cu expertiză blockchain”, care folosește această expertiză pentru a crea o soluție modernă de decontare ce poate elimina riscul și simplifica decontările.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda PAX →

  Paxos a devenit una dintre cele mai adoptate criptomonede, în cel mai scurt interval de timp, beneficiind de sprijinul a peste 20 de exchange-uri în primele cinci săptămâni de existență.

  PAX a fost adoptat și listat de șase dintre primele zece burse de criptomonede, respectiv Binance, OKEx, Gate.io, ZB, KuCoin și DigiFinex. Aceste exchange-uri oferă PAX ca alternativă la controversatul Tether (USDT).

  Deoarece PAX oferă decontări imediate și rezerve verificate, a devenit rapid o monedă de încredere în rândul comercianților.

  Adoptarea instituțională rapidă a criptomonedei PAX arată cât de puternică este cererea pentru o criptomonedă stabilă reglementată, susținută de dolarul SUA, în care comercianții pot avea încredere. În cele cinci săptămâni de la lansare, Paxos a emis aproximativ 50 de milioane de dolari în PAX, iar cererea nu a dat semne de încetinire.

  Mai mult decât atât, Paxos nu este doar o criptomonedă legată de USD, ci este în primul rând o platformă pentru plăți.

  Paxos Standard (PAX) a fost primul activ digital emis de o instituție financiară care este garantat integral de dolarul SUA. Deși au existat și alte criptomonede stabile similare la momentu lansării PAX, nu au existat dovezi clare ale rezervelor totale în dolari SUA iar aceste active anterioare nu au fost emise de o instituție financiară.

  PAX este un token ERC-20 și, chiar dacă a fost lansat inițial pe bursa de criptomonede itBit (destul de nepopulară), a fost adoptat rapid de o serie de alte platforme, inclusiv primele 3 exchange-uri de criptomonede la nivel global: Binance, OKEx și ZB.com.

  89. renBTC [RENBTC]

  RenBTC este un token ERC-20 ce face parte din proiectul Ren Protocol, care permite o reprezentare descentralizată a Bitcoin în Ethereum. Acest token încearcă să ducă Bitcoin în lumea DeFi din Ethereum, pentru a-i spori creșterea. Deși este adevărat că aceasta nu este singura încercare de a aduce Bitcoin la Ethereum, RenBTC lucrează la o structură cu mare flexibilitate, lucru care i-a adus multe aprecieri în comunitate.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda RENBTC →

  RenBTC este un token unic, deoarece scopul său este de a crea un jeton a cărui valoare este ancorată la valoarea Bitcoin. Adică, 1 RenBTC să fie echivalent cu 1 BTC, deși primul este de fapt un token ERC-20 care rulează pe Ethereum. Această idee este similară cu cu alte proiecte, precum wBTC, deoarece ambele au același obiectiv: aducerea Bitcoin în lumea Ethereum.

  Cu toate acestea, în spatele RenBTC se află o echipă foarte dedicată, ce are capacitatea să facă mult mai mult decât atât. De fapt, RenBTC este doar o parte a unui efort uriaș de a duce interoperabilitatea blockchain dincolo de orice ne-am imaginat.

  Unul dintre principalele scopuri ale acestui proiect este legat de capacitatea sa de a crea DEX-uri, adică exchange-uri descentralizate ce ar putea fi capabile de operațiuni încrucișate cu unele dintre celelalte criptomonede acceptate de protocolul Ren.

  90. OMG Network [OMG]

  OMG Network (OMG) urmărește să devină cel mai bun exchange descentralizat (DEX) din lume, permițând utilizatorilor să transfere fără probleme aproape orice activ, înclusiv între giganții procesatori de plăți PayPal și Alipay.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda OMG →

  Povestea rețelei OMG începe cu compania-mamă Omise. Omise este un procesator de plăți online din Bangkok, Thailanda, care a fost fondat în 2013 de Jun Hasegawa.

  OMG a lucrat din greu pentru a construi parteneriate puternice și pentru a obține recunoașterea organismelor de reglementare din Thailanda. Această muncă grea a dat roade în 2017, când OMG a primit în cele din urmă aprobarea finală de la Ministerul de Finanțe thailandez.

  Echipa din spatele OMG este practic obsedată de experiența utilizatorului, astfel că aceasta și-a concentrat mare parte din eforturi pe crearea de interfețe ușor de utilizat pentru produsele lor. Cu toate acestea, abia la data de 1 iunie 2020 OmiseGO a livrat ceea ce promitea încă de la începutul lui 2017, și anume prima rețea principală disponibilă public, împreună cu rebranduirea rețelei sub numele OMG, mult mai atrăgător.

  Oferta inițială de criptomonede a OmiseGO pentru tokenul OMG ERC-20 a avut loc în iunie 2017, iar 65% din oferta totală de 140 milioane OMG a fost vândută la un preț de aproximativ 0,5 USD pentru un singur token.

  Informații utile despre OMG Network (OMG)

  • Ce este OMG

  91. Celo [CELO]

  Celo (CELO) este unul dintre proiectele blockchain care a făcut posibilă punerea criptomonedelor la dispoziția tuturor prin simplificarea procesului de plată. În loc să folosească șiruri de litere și numere complexe și lungi precum adresele blockchain, utilizatorii Celo pot trimite și primi criptomonede folosind numărul lor de telefon mobil.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CELO →

  Echipa de la Celo a luat decizia de a folosi telefonul mobil, deoarece este atât de omniprezent și ușor de utilizat. În timp ce în unele zone ale lumii nu există încă infrastructura necesară pentru internet sau chiar pentru telefoane fixe, majoritatea oameniilor care locuiesc în aceste zone deține telefoane mobile.

  Pentru a utiliza telefoanele mobile, protocolul Celo a fost creat pentru a fi ușor și rapid. Iar cu peste 6 miliarde de dispozitive mobile la nivel global, Celo a fost conceput să fie foarte scalabil. Însă cel mai important aspect din experiența utilizatorului cu Celo e acela că este extrem de ușor de utilizat.

  Echipa Celo a simplificat foarte experiența blockchain, eliminând cheile publice din interfața de lucru a utilizatorului, pe care le-a înlocuit cu numerele de telefon mobil cu care suntem obișnuiți cei mai mulți dintre noi. De asemenea, acestea sunt mult mai ușor de reținut și de tastat într-un formular, ca adresă.

  Utilizarea numerelor de telefon mobil ca adrese a permis echipei să dezvolte un blockchain cu o utilizare a resurselor mult mai redusă în comparație cu multe soluții moderne blockchain. Acest aspect este cheia pentru creșterea ratei de adoptare și utilizare în zonele în care resursele sunt rare.

  În prezent, există două active cripto native ce sunt utilizate în rețeaua Celo. Acestea sunt Celo Dollars (cUSD) și Celo (CELO).

  Criptomonedele cUSD pot fi bătute sau arse în orice moment, pentru a menține stabilitatea și legătura cu dolarul SUA. Nu același lucru este valabil și pentru CELO, care are o sursă fixă. Criptomoneda Celo menține stabilitatea prețurilor, precum și majoritatea operațiunilor de guvernanță ale blockchain-ului.

  Informații utile despre Celo (CELO)

  • Ce este CELO

  92. IOST [IOST]

  Platforma Internet of Services (IOS / IOST) a fost construită în jurul unei idei aparent simple: tehnologia blockchain poate deveni fundamentul economiei descentralizate dacă își concentrează utilizarea pe furnizarea de servicii online. Cu toate acestea, accesul la blockchain nu este o soluție mereu la îndemână pentru furnizorii de servicii online..

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda IOST →

  Blockchain-ul devine treptat un mainstream tehnologic, ducând la adoptarea sa tot mai largă în diferite domenii de activitate. Cu toate acestea, viteza sa este afectată negativ de creșterea numărului de utilizatori, provocând probleme legate de capacitatea sa de a procesa un număr mai mare de tranzacții și alte operațiuni.

  Platforma IOST a apărut ca răspuns la problema scalabilității pe care își propune să o abordeze o dată pentru totdeauna. În acest sens, IOST implementează o serie de tehnologii, inclusiv algoritmul de dovadă a credibilității (Proof-of-Believability) și tehnologia Micro State Blocks, toate acestea trebuind să ofere rate mai mari de TPS.

  Utilizarea eficientă a blockchain-ului nu se oprește la rezolvarea problemei scalabilității. Echipa IOST dorește să o facă mai eficientă, mai rapidă și mai performantă în materie de creștere a capacității de stocare, putere de procesare și configurații. Acest lucru va fi realizat cu ajutorul tehnologiei Micro State Blocks și prin implementarea mai rapidă a mecanismului Byzantine Fault Tolerance.

  93. Loopring [LRC]

  Platforma Loopring (LRC) este construită în jurul protocolului deschis ce are ca scop simplificarea construirii de exchange-uri descentralizate și facilitarea schimbului ușor de active între cât mai multe dintre aceste platforme.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda LRC →

  Tehnologia Loopring a fost dezvoltată în paralel cu utilizarea în creștere a activelor tokenizate și a altor active care există acum pe blockchain. După ce creatorii săi au abandonat ideea de a crea un exchange centralizat în 2014, au început să lucreze la Loopring – ideea a fost să vină cu platforma care ar trebui să rezolve cel puțin unele dintre numeroasele probleme cu care se confruntă platformele de tranzacționare.

  În plus față de protocolul său de schimb, platforma Loopring dispune de un sistem de execuție automatizat care rulează pe Ethereum și permite tranzacționarea pe mai multe active. În primul rând, Loopring va efectua punerea în comun a comenzilor care sunt primite pe platforma sa. Aceasta este urmată de comunicarea acestor comenzi în afara lanțului prin cărți de comenzi aparținând diferitelor exchange-uri.

  Atât bursele descentralizate, cât și cele centralizate pot utiliza platforma Loopring, permițându-le să creeze lichidități pe cât mai multe burse posibil. În același timp, investitorii pot avea acces la o gamă largă de prețuri de pe piață și pot alege ceea ce consideră cel mai potrivit pentru ei. Loopring este văzut ca o platformă „agnostică” atunci când vine vorba de blockchain, ceea ce înseamnă că poate fi ușor integrat cu alte platforme care utilizează tehnologie smart contract.

  LRC este un token ERC-20 care rulează pe Ethereum. Acesta este tokenul principal de pe platformă, care a fost distribuit inițial ca parte a unui ICO ce a avut loc în august 2017. Atunci a reușit să strângă criptomonede ETH în valoare de aproximativ 45.000.0000 USD.

  Criptomonedele LRC sunt disponibile pentru tranzacționare pe principalele burse de criptomonede, cum ar fi Binance și Bittrex, acestea putând fi, de asemenea, achiziționate și stocate în orice portofel compatibil ERC20.

  Informații utile despre Loopring (LRC)

  • Ce este LRC

  94. Nano [NANO]

  Deși numele său te poate duce cu gândul la ceva minuscul, criptomoneda Nano (NANO, cunoscută anterior sub numele de RaiBlocks) are ambiția de a depăși chiar și ceea ce Bitcoin a promis să realizeze. Nano își propune să devină o alternativă atât la monedele fiduciare, cât și la criptomonedele dominante, ca mijloc de plată zilnică.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda NANO →

  Potrivit dezvoltatorilor nano, criptomoneda Bitcoin este vinovată de mai multe deficiențe majore pe care nu ar trebui să le prezinte nici o criptomonedă: scalabilitate limitată, latență ridicată și utilizare ineficientă a energiei.

  Scalabilitatea are rădăcini în capacitatea limitată a blocurilor din blockchain de a stoca date. Aceasta reduce efectiv numărul de tranzacții pe secundă pe care blockchain le poate gestiona, în special odată cu maturizarea tehnologiei și cu numărul tot mai mare de utilizatori de pe platformă. De asemenea, obținerea unui loc într-un bloc s-a transformat efectiv într-o „afacere”, tarifele medii de tranzacție pe Bitcoin fiind inacceptabile pentru mulți utilizatori.

  De asemenea, latența de calcul existentă în cazul Bitcoin și a altor criptomonede este descrisă ca fiind prea mare și una dintre cauzele de prelungire a timpilor de confirmare. Acesta este un alt domeniu pe care Nano încearcă să îl îmbunătățească.

  Istoria Nano începe cu creatorul său Colin LeMahieu, un dezvoltator care a lucrat cu Dell și AMD. Acesta a început să lucreze la proiect în 2014. Alți membri proeminenți ai echipei includ Russel Waters, Mica Busch și Roy Keene. LeMahieu a lansat Nano în 2015 sub numele de RaiBlocks, care a fost schimbat cu cel actual la începutul anului 2018 pentru a evita confuzia în legătură cu pronunția sa.

  Criptomonedele Nano pot fi achiziționate pe exchange-uri populare precum precum Binance și HitBTC.

  Informații utile despre Nano (NANO)

  • Ce este NANO

  95. 1inch [1INCH]

  1INCH este un agregator de burse cripto descentralizate (DEX). În loc să funcționeze ca un exchange în sine, 1INCH împarte comenzile între mai multe DEX-uri și furnizori privați de lichiditate pentru a găsi cele mai bune rate de schimb posibile. În starea sa actuală, 1INCH acceptă peste 40 de surse de lichiditate diferite.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda 1INCH →

  Cu exchange-ul 1INCH conectarea unui portofel web3 și tranzacționarea de tokeni ERC-20 la cele mai bune tarife posibile este un proces extrem de simplu. 1INCH va putea chiar să împartă ordinele tale între mai multe exchange-uri, dacă acest lucru este necesar pentru a obține cea mai bună rată posibilă.

  Unul dintre aspectele pozitive ale utilizării 1INCH este lipsa totală de taxe. Practici nu există taxe de schimb, taxe de depozit și taxe de retragere. Singurele costuri pentru utilizatori depind doar de schimburile descentralizate utilizate pentru obținerea de lichidități pentru tranzacții iar 1INCH chiar face tot posibilul pentru a le limita cât mai mult posibil prin utilizarea „Infinite Unlock” și a jetoanelor de gaz CHI.

  De exemplu, bursa Uniswap are o taxă fixă ​​de 0,3% pentru tranzacțiionare, iar Balancer percepe o taxă variabilă în funcție de grupul pe care îl introduceți. În general, aproape că nu există DEX-uri care să ofere tranzacții fără taxe.

  Criptomoneda 1INCH nu este doar un token de utilitate, ci oferă și guvernare pentru platformă, iar taxele și recompensele pentru 1INCH sunt acum complet dependente de propunerile și votul DAO. 1INCH poate fi cumpărat sau tranzacționat pe principalele platforme cripto, inclusiv Binance.

  Informații utile despre 1inch (1INCH)

  • Ce este 1INCH

  96. Qtum [QTUM]

  Criptomoneda QTUM rulează pe platforma omonimă Qtum, care a fost concepută pentru a scoate la iveală cele mai bune tehnologii ale Bitcoin și Ethereum, combinându-le pentru a le face mai accesibile lumii corporative.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda QTUM →

  Proiectul QTUM (pronunțat „cuantum”) a fost lansat în Singapore în 2017 pe baza unei viziuni de a încorpora cele mai bune segmente de tehnologii Bitcoin și Ethereum pe o platformă hibridă unificată.

  Membrii Fundației Qtum (Patrick Dai, Neil Mahi, Jordan Earls și alții) care conduceau acest proiect includeau persoane care erau active în ambele comunități cripto. Făcând posibilă rularea mașinii virtuale Ethereum (EVM), mediul de execuție pentru contractele inteligente din Ethereum, pe propriul blockchain QTUM bazat pe Bitcoin, fondatorii au sperat să permită programarea rapidă a contractelor inteligente combinată cu stabilitatea înnăscută a acestui blockchain pentru cele mai bune rezultate.

  Întrucât QTUM a vizat în principal întreprinderi și instituții, acest sistem își propune să îmbunătățească în cele din urmă automatizarea întregii tehnologii de contract inteligent și să reducă costurile asociate utilizării sale. Pentru a face aceste contracte mai rapide de construit și de executat, platforma QTUM vine împreună cu o serie de șabloane de contracte inteligente, contracte pre-construite și instrumente pentru dezvoltarea raționalizată a noilor aplicații descentralizate (dapps).

  Acestea vor permite companiilor să își creeze propriile monede pentru produsele și serviciile pe care le oferă, precum și gestionarea automată a lanțurilor lor de aprovizionare. Fondatorii QTUM au considerat că platforma Ethereum are probleme de stabilitate nerezolvate, determinându-i să combine funcționalitatea contractului său inteligent cu un blockchain Bitcoin mai stabil. Pentru ca aceste două să funcționeze împreună, QTUM a implementat tehnologia Account Abstraction Layer, care permite conversia datelor sale blockchain în sistemul de cont utilizat de Ethereum.

  Informații utile despre Qtum (QTUM)

  • Ce este QTUM

  97. Curve DAO Token [CRV]

  Curve DAO Token (CRV) este un exchange descentralizat construit pe Ethereum, conceput special pentru a oferi tranzacționare eficientă între criptomonede de aceeași valoare și pentru a oferi randamente anuale ridicate ale dobânzii la fondurile de criptomonede depuse în CRV de către furnizorii de lichidități.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda CRV →

  Curve DAO Token poate fi descrisă ca o serie de grupuri de active ce conțin criptomonede care au aceeași valoare. În acest moment, 3 din cele 7 pool-uri de pe Curve DAO Token implică criptomonede stabile, iar celelalte 4 implică diverse versiuni de Bitcoin, cum ar fi wBTC, renBTC și sBTC. Aceste pool-uri pot oferi o dobândă incredibil de mare pentru fondurile depuse, în prezent returnând peste 300% pe an furnizorilor de lichidități (pentru pool-ul BUSD).

  Spre deosebire de multe alte protocoale DeFi, Curve DAO Token este foarte avansat în ceea ce privește riscurile potențiale ale utilizării platformei. Codul DEX al Curve DAO Token a fost deja auditat de două ori, iar contractele de token CRV și DAO au fost auditate de trei ori.

  CRV este un token ERC-20 utilizat pentru guvernare în Curve DAO Token. În timp ce DEX în sine nu poate fi modificat, deținătorii de CRV își pot bloca CRV-ul (ceea ce îl transformă în veCRV – vot în garanție CRV) pentru a vota în sensul adăugării de noi grupuri de randament, pentru a modifica structurile de taxe existente și chiar pentru a introduce programe de ardere a tokenilor CRV.

  Informații utile despre Curve DAO Token (CRV)

  • Ce este CRV

  98. Orbs [ORBS]

  Orbs (ORBS) este o platformă care permite companiilor să aleagă blockchain-ul de care au nevoie, practic un blockchain public hibrid care este dezvoltat „pentru lumea reală”. Proiectul a fost lansat în martie 2019 și de atunci a generat destul de mult interes.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ORBS →

  Orbs ste o platformă blockchain interoperabilă Ethereum, care urmează să abordeze constrângerile fundamentale cu care se confruntă în prezent dezvoltatorii de întreprinderi cu blockchain-urile publice.

  Orbs a fost creat pentru a aduce amploare proiectelor bazate pe Ethereum. Prin adăugarea Orbs la Ethereum, dezvoltatorii de aplicații bazate pe blockchain beneficiază de ambele lanțuri. Aceasta înseamnă securitate și lichiditate de neegalat, integrare a ecosistemelor și taxe reduse cu o structură de taxare adecvată.

  Orbs are sediul în Israel, dar a deschis recent un birou și în Coreea de Sud, după ce a semnat o colaborare cu Kakao. Orbs va dezvolta aplicații blockchain pentru rețeaua Kakao ce numără peste 50 de milioane de utilizatori. Orbs lucrează, de asemenea, la o soluție personalizată blockchain pentru compania canadiană Kik, o companie de aplicații de chat și mesagerie care a lansat și un token cripto numit Kin, menit să ofere stimulente utilizatorilor Kik.

  Orbs a fost lansat în urma unui ICO în mai 2018, strângând 118 milioane de dolari prin vânzarea de tokeni la 0,10 dolari fiecare sau 0,000142 ETH. Oferta totală de criptomonede este de 10 miliarde, iar în prezent sunt în circulație 2.229.950.518 ORBS.

  99. Ocean Protocol [OCEAN]

  Ocean Protocol (OCEAN) este un exchange de date descentralizat care poate debloca datele generate de inteligența artificială. Acesta utilizează tehnologia blockchain, jetoane de criptomonedă și contracte inteligente pentru a conecta consumatorii de date cu furnizorii de date. Acest lucru permite partajarea datelor cu încredere garantată, transparență și trasabilitate pentru toți cei implicați.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda OCEAN →

  În cadrul Protocolului Ocean, proprietarii de date își pot controla datele fără a fi blocați pe o singură piață. Proiectul reunește tehnologia blockchain cu un cadru de partajare a datelor pentru a crea un ecosistem de date. Conform Ocean Protocol, utilizatorii și companiile vor fi capabili să participe la o nouă economie de date care se întinde pe întregul glob, atingând fiecare afacere, persoană și dispozitiv. Intenția este de a reda puterea datelor înapoi în mâinile proprietarilor reali ai acestor date, permițându-le să beneficieze de valoarea conținută în cadrul datelor.

  Criptomoneda OCEAN este tokenul de utilitate folosit în rețeaua Ocean pentru a cumpăra și vinde date și servicii. Este, de asemenea, oferit ca o recompensă pentru curatarea datelor, dar și ca stake, pentru a furniza lichiditate. Există, de asemenea, planuri de utilizare a acestuia pentru a oferi o guvernanță descentralizată în viitor.

  Practic, tokenul OCEAN este ”marfa” care gestionează întreaga economie de date și stimulează comunitatea să furnizeze resursele necesare pentru a securiza și a amplifica rețeaua.

  Informații utile despre Ocean Protocol (OCEAN)

  • Ce este OCEAN

  100. Horizen [ZEN]

  Horizen (ZEN) este un blockchain axat pe confidențialitate, fiind un fork al lui ZClassic, care a fost el însuși un fork al lui Zcash. Ca atare, ZEN este una dintre criptomonedele de confidențialitate care utilizează tehnologia ZK-snark a lui Zcash. Această tehnologie de confidențialitate foarte avansată folosește Zero Knowledge Proofs.

  Cumpără, vinde sau tranzacționează criptomoneda ZEN →

  Rețeaua Horizen a fost creată pentru a cuprinde o varietate de proiecte axate pe confidențialitate, care includ o organizație autonomă descentralizată, un mesager privat (ZenChat), o platformă de publicare anonimă (ZenPub) și un serviciu de orientare a domeniului TOR (ZenHide).

  În plus, există criptomoneda ZEN, o aplicație completă numită Sphere by Horizen, ZenNodes și Horizen sidechains (în prezent în Alpha începând cu ianuarie 2020).

  ZEN folosește algoritmul Equihash pentru a obține consensul și este un blockchain Proof-of-Work. Recompensa curentă a blocurilor pentru ZEN este de 7,5 ZEN, blocurile fiind extrase aproximativ la fiecare 2 ½ minute. La fel ca Bitcoin, recompensele sunt reduse la jumătate aproximativ la fiecare patru ani.

  Spre deosebire de Bitcoin, recompensele de bloc nu sunt toate pentru mineri. În schimb, 70% se îndreaptă către mineri, 20% se împart în mod egal între noduri sigure și super noduri, iar restul de 10% se duce la trezoreria echipei Horizen.

  Horizen (sau ZenCash la acea vreme) nu a avut un ICO, deoarece ZEN a fost creat ca o furcă a blockchain-ului ZClassic (ZCL). Acea furcă a avut loc pe 23 mai 2017 la numărul 110.000, iar ZEN a fost eliberat în rația 1:1 pentru deținătorii ZCL.

  Apoi, pe 22 august în 2018, echipa ZenCash a decis este necesar un rebranding, astfel luând naștere Horizen (ZEN).

  Ce este o criptomonedă

  O criptomonedă (cum ar fi Bitcoin) este un activ digital utilizat pentru investiții sau plăți, care de obicei nu este susținut de niciun guvern sau bancă centrală și care se bazează de regulă pe un blockchain.

  Criptomonedele fac parte din categoria finanțelor alternative. Acestea oferă utilizatorilor posibilitatea de a efectua tranzacții descentralizate peer-to-peer, adică fără a se baza pe companii de procesare a plăților sau bănci. Acest lucru este posibil deoarece criptomonedele operează de obicei pe blockchain-uri, registre digitale menținute de rețele globale de computere.

  Criptomoneda poate fi considerată, în esență, bani digitali. Cu toate acestea, spre deosebire de moneda fiduciară obișnuită (cum ar fi dolarul, lira sterlină, yenul etc.), ea este descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este susținută sau reglementată de o autoritate centrală, cum ar fi o bancă, un guvern sau o țară.

  Există desigur și alte diferențe între activele criptografice și alte tipuri de bani. Spre exemplu, criptomonedele nu există într-un format fizic, nu se bazează pe un alt activ (cum ar fi aurul) și nu sunt stocate într-o bancă sau instituție financiară.

  Criptomonedele sunt active digitale, descentralizate, care se bazează pe tehnologia blockchain. Deși Bitcoin și Ethereum sunt unele dintre cele mai cunoscute criptomonede, piața cripto numără în prezent mai mult de 9.000 de criptomonede.

  Diferențe / similitudini între criptomonede și monedele digitale

  Deși au în comun anumite caracteristici, criptomonedele nu trebuie confundate cu monedele digitale. Este de reținut faptul că, nefiind emise de un stat, în prezent nu există obligatia legală de acceptare a criptomonedelor la plată, iar valoarea lor derivă doar din aşteptările comunităţii care le acceptă ca mijloc de plată şi instrument de stocare a valorii.

  Pe de altă parte, criptomonedele sunt asemeni monedelor digitale întrucât ele există în mediul digital, pot fi transferate, stocate, cheltuite și preschimbate contra altor criptomonede/monede reale doar utilizând mediul online.

  Criptomonedele pot fi schimbate în monede reale mai ușor decât alte monede virtuale, deoarece succesul lor a însemnat acceptarea și funcționarea în legalitate a exchange-urilor de criptomonede, care funcţionează în condiții reglementate.

  De asemenea, din ce în ce mai mulți comercianți din lumea reală acceptă unele criptomonede ca plată pentru bunuri şi servicii reale, ceea ce nu este cazul altor monede virtuale.

  Există însă şi diferențe majore între criptomonede și monedele digitale. În general, monedele digitale sunt centralizate, existând un grup de persoane care reglementează tranzacţiile în cadrul reţelei, pe când criptomonedele sunt descentralizate, iar comunitatea este cea care veghează asupra respectării regulilor.

  O altă diferenţă este cea legată de anonimitate, deoarece monedele digitale solicită în general identificarea utilizatorului, pe când criptomonedele au ca principală caracteristică pseudo-anonimitatea utilizatorilor. Avantajul criptomonedelor este transparența activităţilor şi tranzactiilor, în timp ce monedele digitale nu au această caracteristică, informaţiile fiind confidențiale.

  Tranzacțiile cu criptomonede sunt vizibile pentru toți utilizatorii (în cazul blockchain-urilor publice), iar protocolul este open source. De asemenea, există diferențe între monedele digitale şi criptomonede şi în ceea ce priveşte modul în care se efectuează controlul asupra tranzacţiilor.

  Monedele digitale sunt asociate în general unei autorități centrale care poate anula sau îngheţa tranzacțiile la cererea participanților sau autoritatilor, în cazul apariției unor nereguli. În schimb, criptomonedele sunt reglementate de comunitatea utilizatorilor, iar tranzactiile sunt ireversibile, în sensul că nici comunitatea de utilizatori şi nici vreo autoritate nu pot anula tranzacţiile.

  Avantajele și dezavantajele criptomonedelor

  De la îmbogățiri peste noapte până la povești despre averile pierdute, știrile despre criptomonede sunt din ce în ce mai numeroase și ne dezvăluie informații din ce în ce mai interesante despre această tehnologie fascinantă. În continuare îți prezentăm câteva dintre avantajele și dezavantajele criptomonedelor.

  Avantaje

  Sunt autogestionate. Criptomonedele sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că nicio autoritate nu poate influența prețul acestora. În schimb, membrii rețelei peer-to-peer sunt responsabili pentru integritatea monedei.

  Sunt sigure și private. Registrul blockchain descentralizat este o bază sigură pentru monedă. Mai mult, oferă un grad mare de anonimat pentru tranzacții.

  Sunt rapide și rentabile. Pentru cei care doresc să transfere rapid fonduri, criptomonedele sunt o soluție foarte bună. De asemenea, fără necesitatea unei instituții financiare care să gestioneze tranzacțiile, criptomonedele permit transferul de fonduri fără a fi nevoie să plătești taxe excesive.

  Dezavantaje

  Sunt volatile. Deși nicio autoritate centrală nu poate interveni asupra prețului criptomonedelor, este totuși posibil ca grupuri mici de utilizatori să influențeze foarte mult piața la un moment dat. Aceasta înseamnă că prețurile pot crește și scădea rapid, ceea ce le face o investiție nu tocmai sigură.

  Sunt vulnerabile în fața hackerilor. Dacă îți este furată cheia privată a portofelului de criptomonede, pierzi toate fondurile deținute fără nicio posibilitate de a le recupera. În plus, exchange-urile care stochează aceste informații despre portofel nu sunt întotdeauna foarte sigure, existând suficiente exemple în care s-au pierdut prin hacking milioane de dolari în criptomonede.

  Folosesc multă energie. Procesul de minare a criptomonedelor consumă foarte multă energie electrică. Ca atare, mineritul poate avea efecte negative asupra mediului.

  Caracteristici

  Proof-of-work

  Pentru a explica tehnologia Proof-of-work, vom face referire la Bitcoin. Proof of work este metoda prin care puterea de calcul este transformată în putere de vot și prin care utilizatorii votează în rețaua Bitcoin. Acest concept este cel care a făcut din Bitcoin prima criptomonedă de succes și a inspirat mecanisme de vot pentru aproape oricare alte criptomonede care i-au urmat.

  Proof of Work funcţionează în felul următor: ori de câte ori cineva doreşte să facă o propunere de tranzacție pentru restul rețelei Bitcoin, trebuie mai întâi să rezolve o problemă de calcul dificilă. Cu alte cuvinte, calculatorul lor trebuie să soluționeze o problemă care poate fi rezolvată doar prin „multă muncă” (cu alte cuvinte, prin utilizarea puterii de procesare a computerului). Această problemă este generată în mod unic pe baza informaţiilor din blocul de date propus și nu poate fi anticipată în prealabil, după cum nu există nicio modalitate de a ghici soluția problemei.

  Procesul este similar cu forțarea unei parole, deoarece prin încercări și erori repetate, computerul utilizatorului Bitcoin va încerca un număr mare de date de intrare, până când va găsi o soluţie la problemă, moment în care va prezenta celorlalți membri ai retelei soluţia, împreună cu blocul de date propus.

  Portofele digitale

  Spre deosebire de modul în care utilizăm portofelele din lumea reală, pentru a păstra banii în formă materială, portofelele digitale de criptomonede (ex. Bitcoin wallet) nu ne permit să păstrăm sume în Bitcoin, ele fiind doar o metodă de păstrare și accesare a cheii private care ne permite să cheltuim sumele în Bitcoin pe care le deținem şi care sunt asociate respectivei chei private.

  Majoritatea software-urilor de portofele digitale vor păstra, trimite, primi şi lista tranzacțiile unui utilizator, deoarece este mai uşor pentru un software să facă acest lucru decât pentru oameni. Ar fi imposibil pentru un utilizator obişnuit să îşi urmărească manual în blockchain toată activitatea care il priveşte.

  Prin urmare, software-ul portofelului digital va stoca informaţia despre blockchain relevantă pentru un anumit utilizator.

  Există două mari categorii de portofele digitale, clasificate pe criteriul conectivității la internet:

  Portofele calde (hot wallets). Acestea sunt portofele conectate la internet, cum ar fi aplicațiile de smartphone Mycelium şi AirBitz. Există de asemenea şi portofele online, cum ar fi cele găzduite de site-urile web binance.com şi coinbase.com.

  Portofele reci (cold wallets). Portofele care nu sunt conectate la internet.

  Există de asemenea și portofele de hârtie (paper wallets). Acestea sunt chiar bucăți de hârtie pe care este imprimată cheia privată a utilizatorului.

  Portofele Ledger și Trezor sunt cele mai populare portofele hardware, care sunt mici gadgeturi ce pot fi conectate la calculator sau smartphone prin USB sau altă metodă şi care pot semna tranzacțiile utilizatorului. Portofelul hardware gestionează cheia privată și semnează tranzacţiile într-un mediu de execuţie de încredere, care rulează separat de computer şi de conexiunea la internet.

  Tranzacții cu criptomonede

  Tranzacționarea de criptomonede a devenit extrem de populară în ultima perioadă, fiind văzută de mulți ca o modalitate de obținere a unui profit masiv într-un timp relativ scurt. Unele cercetări au arătat faptul că în prezent există peste 100.000 de milionari în dolari în toată lumea care și-au construit averea tranzacționând criptomonede.

  Industria cripto numără deja peste 7 milioane de utilizatori, iar acest număr crește în fiecare zi. Unii experți chiar cred că, din cauza faptului că sunt atât de bine acceptate și că popularitatea lor crește zilnic, s-ar putea ajunge la un punct în care majoritatea populației lumii va folosi criptomonedele ca metodă de plată iar guvernele vor fi obligate să le oficializeze.

  Cea mai mare provocare în tranzacționarea cripto este cum anume se poate maximiza profitul, asta deoarece criptomonedele au o rată ridicată de volatilitate. Rata volatilității este un indicator al frecvenței cu care valoarea criptomonedei poate fi modificată. Una dintre cele mai volatile criptomonede este Bitcoin, prețul său putând crește sau scădea cu câteva mii în decurs de numai câteva ore.

  Locul în care se tranzacționează criptomonedele se numesc site-uri sau platforme de tranzacționare, una dintre cele mai renumite fiind eToro. Aceasta oferă toate facilitățile necesare pentru a permite utilizatorilor să facă față ratei de volatilitate menționate anterior în cel mai sofisticat mod.

  Minerit

  Minarea Bitcoin este procesul prin care sunt introduși în circulație noi bitcoini, dar este, de asemenea, o componentă critică a întreținerii și dezvoltării registrului blockchain. Minarea se realizează folosind computere foarte sofisticate, care rezolvă probleme de calcul matematic extrem de complexe.

  Mineritul este văzut cu ochi buni de foarte mulți investitori interesați de criptomonede deoarece minerii sunt recompensați pentru munca lor cu jetoane criptografice.

  Cum se minează criptomoneda Bitcoin

  Minarea Bitcoin este realizată de computere de mare putere care rezolvă probleme complexe de calcul matematic. Aceste probleme sunt atât de complexe încât nu pot fi niciodată rezolvate manual și sunt suficient de complicate pentru a pune în dificultate chiar și cele mai puternice calculatoare din lume.

  Minarea criptomonedei Bitcoin vine cu cel puțin două avantaje. În primul rând, atunci când computerele rezolvă aceste probleme complexe de matematică, ele produc bitcoin nou. Apoi, prin rezolvarea problemelor de calcul matematic, minerii păstrează rețeaua de plăți bitcoin la un nivel înalt de încredere și securitate prin verificarea informațiilor despre tranzacții.

  Când cineva trimite bitcoin către o adresă, aceasta se numește tranzacție. Tranzacțiile din lumea reală, efectuate în magazin sau online, sunt documentate de bănci și sisteme de procesare a plăților, fiind apoi confirmate de chitanțe fizice. Minerii de Bitcoin realizează același lucru, prin gruparea tranzacțiilor în „blocuri” și adăugarea lor la o înregistrare publică numită „blockchain”. Nodurile mențin apoi înregistrări ale acestor blocuri (”chitanțe”), astfel încât acestea să poată fi verificate în viitor.

  Hardware

  Intenția creatorului Bitcoin a fost ca acesta să fie minat de procesoare (laptop sau computer desktop). Cu toate acestea, minerii au descoperit că ar putea obține mai multă putere de hash din cardurile grafice. Ulterior, plăcile grafice au fost depășite de ASIC-uri (Application-Specific Integrated Circuit), aceasta fiind în prezent cea mai utilizată tehnologie hardware pentru minarea de bitcoin.

  În prezent, cele mai importante activități de minerit ale Bitcoin se efectuează pe ASIC-uri dedicate, de obicei în centre de date controlate termic și alimentate cu energie electrică la prețuri reduse.

  Software

  Deși Bitcoin poate fi achiziționat cu bani reali, „minarea” acestuia folosind o combinație specifică de componente hardware și aplicații software este singura modalitate posibilă pentru crearea de noi criptomonede. CGMiner este în prezent un software foarte popular, folosit la scară largă pentru minarea criptomonedelor bitcoin.

  CGMiner este un software open-source, capabil să ruleze pe orice computer, fiind compatibil cu aproape orice tip de hardware de minerit.

  CGMiner a fost dezvoltat în 2011 de către programatorul australian Con Kolivas, fiind considerat unul dintre cele mai bune programe de minerit bitcoin datorită naturii sale open-source, interfeței simple și compatibilității extinse.

  CGMiner folosește o interfață de linie de comandă care permite utilizatorilor să își exploateze instalațiile de la distanță și să controleze viteza ventilatorului și alte setări cu comenzi simple de la tastatură. Software-ul oferă, de asemenea, detectarea avansată a blocurilor noi și facilitează mărirea puterii de hash fără întârzieri.

  Deși este bazat pe Linux, CGMiner este compatibil cu mai multe platforme și poate rula pe computere Mac și Windows. Pe lângă faptul că este compatibil cu mai multe platforme, CGMiner funcționează de asemenea cu o varietate de componente hardware pentru minerit în afară de ASIC-uri, inclusiv cu FPGA-uri, GPU-uri și CPU-uri.

  Aspecte legale în industria criptomonedelor

  În România, criptomonedele nu beneficiază de o reglementare strictă din punct de vedere legal, deținerea sau tranzacționarea de criptomonede fiind permisă atâta timp cât nu este asociată unei activități ilegale în sine. Deși criptomonedele sunt 100% legale în cele mai multe state, există o serie de modalități prin care acestea pot genera probleme legale, generate inclusiv de utilizarea lor pentru finanțarea rețelelor teroriste sau de crimă organizată.

  Criptomonedele, prin natura lor descentralizată și gradul crescut de confidențialitate, încep să devină atractive pentru organizaţiile criminale, care le pot utiliza pentru finanțarea activităţilor lor sau pentru a spăla banii proveniţi din activități ilegale.

  Odată cu apariția criptomonedelor, activitățile de spălare de bani au devenit mai complexe, iar apariţia exchange-urilor descentralizate (DEX) facilitează utilizarea criptomonedelor pentru acest scop. Controlul din partea autorităților este îngreunat de o serie de factori, inclusiv modul în care funcționează criptomonedele, faptul că nu este necesar să deschizi un cont la o bancă şi să te legitimezi cu un act de identitate pentru a utiliza criptomonede, volumul mare de tranzacții etc.

  Pe darknet există numeroase pieţe (care tranzacţionează aproape orice, de la bunuri contrafăcute, documente de identitate false la droguri, armament etc) care se bazează pe criptomonede pentru a evita detectarea și a permite tranzacțiile ilicite de bunuri și servicii.

  Deși Bitcoin a fost o perioadă criptomoneda preferată pentru acest tip de tranzacții ilegale, aceasta a început să fie înlocuită de aşa numitele „privacy coins”, datorită scăderii încrederii infractorilor în caracterul anonim al Bitcoin. Cu toate acestea, nu trebuie să concluzionăm nicidecum că utilizarea criptomonedelor va crea un mediu infracțional în care urmărirea activităților ar putea deveni imposibilă.

  Investițiile în criptomonede

  Deși insistăm cu tărie să investești în criptomonede doar banii pe care îți permiți să-i pierzi, îți oferim exclusiv cu titlu informativ o resursă online care revizuiește un număr de 24 de instituții financiare nebancare, pe care le poți folosi pentru accesarea unui credit rapid de nevoi personale. Site-ul este xcredit.ro, un portal informativ care prezintă mai multe oferte de la IFN-urile românești, oferind foarte multe detalii despre fiecare instituție în parte. Încă o dată, nu îți recomandăm și nu te sfătuim să împrumuți bani pentru a investi în criptomonede. Ți-am oferit un link către acest site doar cu titlul informativ.

  Investește în criptomonede doar banii pe care îți permiți să-i pierzi!

  Vezi și…

  • Platforme tranzacționare criptomonede
  • Prețuri criptomonede în timp real
  • De unde poți cumpăra criptomonede?

  Ultima actualizare: 6 februarie 2022

  Find more: Crypto monede – Krypto-NFTs

  Source: 🔗